lauantai 30. huhtikuuta 2016

Hetkessä: Aikuista voimauttava satuhieronta


Kävin reilu vuosi sitten satuhierontaohjaaja-koulutuksen ja olen pitänyt satuhierontatunteja sekä lapsille ja vanhemmille että pelkästään vanhemmille. Lisäksi olen käyttänyt satuhierontaa myös esimerkiksi Voimavaroja vanhemmuuteen - päivissäni. Moni on yllättynyt satuhieronnan mahdollisuuksista. Siitä, miten se on voimakkaasti rentouttava tunnekokemus omalle itselle ja miten sitä kautta voi löytää aivan uuden väylän myös haastavan tai vaikkapa murrosikäisen lapsen kohtaamiseen.

Nyt käyn pidempää satuhierontakoulutusta, 2-tasoa, jossa syvennetään satuhieronnan mahdollisuuksia esimerkiksi vanhemmuuden ja parisuhteen tukemisessa. Satuhieronta ei ole enää vain päiväkoti-ikäisille lapsille sopiva menetelmä vaan sen mahdollisuudet halutaan hyödyntää paljon laajemmin. Eräs koulutuksessa oleva osallistuja kertoi, että hän käyttää satuhierontaa työhyvinvoinnin tukemisessa omalla työpaikallaan. Jotta työkavereille olisi lepohetki kiireisessä työarjessa, he saisivat kosketusta ja satuhieronnan sanoista voimaa jaksamiseen.Lepo ja rentoutuminen ovat meille itsellemme kullanarvoisia hetkiä. Rentoutuminen palvelee myös ympärillämme olevia: rentoutuneina pystymme kohtaamaan ihmiset ystävällisemmin ja rennommin.


Satuhieronta ei ole vain lapsen hyvinvoinnin tukemista, vaan aikuisetkin saavat siitä voimaa ja apua omaan jaksamiseensa. Monet aikuiset ovat kertoneet, että satuhieronnan kautta tulleet rentoutumisen hetket ovat opettaneet heitä itseäänkin ottamaan rauhallisemmin. Kiireen kierteessä olevat aikuiset saattavat kylvää levottomuutta myös lapsiin. Kun aikuinen rentoutuu ja rauhoittuu, se peilautuu myönteisesti lastenkin käytökseen.

Satuhieronta voi olla yksi tapa harjoittaa tietoista läsnäoloa eli mindfulnessia. Pysähtymistä on hyvä harjoitella säännöllisesti, sillä juuri toiminnan ja levon tasapaino luo hyvinvointia. Satuhieronta voi avata portin rauhoittumisen polulle ja läsnäolon maailmaan.


Satuhieronnassa on monta voimauttavaa tekijää. Yhteys, läheisyys, kosketus, satu, pysähtyminen, läsnäolo. Itse koin viime sunnuntain koulutuksessa erittäin voimakkaasti myrsky-satuhieronnan, jossa ensin on kova myrsky, tuuli ja ukkonen. Kunnes tulee aurinko ja myrsky laantuu. Satuhieronnan lopussa todetaan, että sinä olet vahva ja olet kestänyt myrskyt ja tulet ne kestämään jatkossakin. Olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet. Myönteinen kosketus hoitaa niin kehoa kuin mieltäkin. Kriisitilanteessa oikein valitut satuhieronnan sanat voivat voimaannuttaa. Selviän tästäkin. 
 
Minulle satuhieronta on yksi työväline, jota haluan entistä laajemmin ottaa käyttöön omassa työssäni. Itselleni satuhieronta on antanut voimaa, upeita kokemuksia ja käytän sitä jatkuvasti kotona omien lasteni kanssa, jotka ovat molemmat jo murrosiän kynnyksellä. Olen kuullut sanottavan, että satuhieronta on vain sormella piirtämistä toisen selkään. Se on paljon enemmän. Satuhieronnan ydin on syvemmällä. Läsnäolevassa myönteisessä kosketuksessa, voimaannuttavissa saduissa, yhteydessä. Satuhieronta on sydämen kieltä.

Suhde omaan itseen on kaikista ihmissuhteista tärkein. Oman itsen kuuntelu, arvostaminen ja rakastaminen ovat asioita, joita on hyvä harjoittaa joka päivä. Pienet positiiviset hetket ja ajatukset voivat olla käänteentekeviä omalle hyvinvoinnille ja oman voiman löytymiselle.

ps. voit seurata blogiani myös facebookissa!

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselle asialle tuo satuhieronta!Löytyy varmasti apu noin moneen juttuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satuhieronta on ihanaa. Itselleni satuhieronta on avannut ihan uusia väyliä ja tiedän, että monessa perheessä satuhieronnasta on ollut tukea esim. haastavan lapsen kohtaamiseen. Satuhieronta on avannut aivan uudenlaisen tavan lapsen kanssa olemiseen, uudenlaista yhteyttä. Itse koen, että satuhieronta on ihana tapa olla murrosikäistä lasta lähellä - he kun eivät enää muuten tule syliin tai hae kosketusta kuten pienempänä tekivät.

      Poista
  2. Just vasta mietin, että jonkun kanssa mielenterveystyössä voisin hyödyntää tämän kaltaista menetelmää - vaikka koulutusta en olekaan käynyt, mutta kuullut ystävältä asiasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikin mielenkiintoista kuull, kuinka satuhieronta toimii mielenterveysasiakkaiden kanssa. Satuhieronnasta on olemassa hyvä kirja, tosin se on aika lailla lapsille suunnatusta satuhieronnasta, mutta perusteet oppii senkin kautta. (Sanna Tuovinen: Satuhieronta).

      Koulutus antaa kokemuksellisuutta ja syvyyttä satuhierontaan, joten suosittelen sen käymistä, jos jossakin lähellä sattuu olemaan. Satuhierontakoulutuksia on eri pituisia, päivän koulutus antaa valmiudet käyttää satuhierontaa omassa työssään ja se on hyvä lähtölaukaus aiheeseen.

      Poista
  3. Hei! Itse olen käyttänyt satuhierontaa myös osana vanhustyössä "mummo-muskarin" loppurentoutuksessa. Ikäihmisten koskettaminen on todella tärkeää. Siinä rauhoittuu omakin sielu kun voi olla välikätenä hyväksymässä ja koskettamassa lempeydellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aivan ihanalta! Uskon, että vanhustyössä satuhieronnalla ja kosketuksella olisi paljon annettavaa.

      Poista
  4. MOIKKA! Käytän työssäni lasten kanssa satuhierontaa paljon. Tällä hetkellä olen Espanjassa skandinaaavisessa koulussa harjoittelussa ja siellä teen opinnäytetyötä aiheeseen liittyen. Oppilaat 1-6.luokalta ovat innostuneet satuhieronnasta.
    Aiempi harjoitteluni (sosionomin opinnoissa) oli päihdetyössä ja jatkan siellä taas kesällä ja olenkin miettinyt juuri tätä eli satuhieronnan käyttöä aikuisten voimaannuttava kokemuksena. Itse koen satuhieronnan aina rentouttavana ja miellyttävänä kokemuksena. Käytämme päihdetyössä mindfullnessia, erilaisia voimaannuttavia kysymyksiä ja kortteja jne. ja lisäksi tietysti on erilaiset terapiamuodot. Minusta satuhieronta sopisi hyvin, ainakin osalle ihmisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla satuhierontakokemuksistasi. Olisipa mahtavaa, jos Suomessakin kouluissa yleistyisi satuhieronta.

      Satuhieronta ja päihdetyö olisi varmasti ihan uusi aluevaltaus. Itse olen myös mindfulness-ohjaaja, mutta päihdetyön osalta minulla ei ole kokemusta mindfulnessin ohjaamisesta. Eikä myöskään satuhieronnasta.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!