perjantai 16. maaliskuuta 2018

Suolaista ja makeaa gluteenitonta



Esikoisellamme todettiin alkuvuodesta keliakia. Olen tässä nyt opetellut gluteenittoman ruokavalion perusteita. Ne, ketkä ovat blogiani seuranneet pidempään, tietävätkin etten ole mikään ruuanlaiton superihminen. En erityisemmin pidä ruuanlaitosta, mutta tämä luonnollisesti on osa lapsiperheen perusarkea. Gluteenittomuus vaikuttaa tietenkin ruuanlaittoon ja leipomiseen, mutta olen päättänyt, etten tee tästä liian hankalaa meille. Olen ottanut käyttöön usean puolivalmisteen, esim. valmiita lettujauhosekoituksia.

Pari suosikkia on löytynyt. Heti ensimmäinen peltileipä, jota tulin testanneeksi samana iltana, kun esikoisen keliakia todettiin, osoittautui superhyväksi.


Gluteeniton porkkana-kaurapeltileipä

2 porkkanaa
3 dl vettä
2 rkl juoksevaa hunajaa
3/4 tl suolaa
1 1/2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 ps kuivahiivaa
1 kananmuna
3 1/2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl rypsiöljyä

Kuoritaan ja raastetaan porkkanat. Lämmitetään vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 asteiseksi). Lisää veteen hunaja, suola, kaurahiutaleet, kuivahiiva, porkkanaraaste ja kananmuna. Sekoita joukkoon tumma jauhoseos ja lopuksi öljy. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle noin 1 cm paksuksi levyksi. Pinnalle voi ripotella kaurahiutaleita ja hienonnettuja aprikooseja (minä en ole näitä laittanut). Kohota peltileipä liinan alla lämpimässä n. 30 minuuttia. Paista peltileipä uunin keskitasolla 225 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Valmista nautittavaksi! Hyvää on.

Ohje on Pirkka tumma gluteeniton jauhoseos - pussista.


Makeaksi herkuksemme on noussut Lidlin valmisaineksista tehtävä suklaabrownie. Jauhosekoitukseen lisätään rasvaa, maitoa ja kananmuna ja sekoitetaan, laitetaan vuokaan ja uuniin. Tätä voin suositella vaikka jos kylään on tulossa joku, jolla on keliakia. On helppo ja nopea tehdä ja maistuu hyvältä myös niiden mielestä, joilla ei ole keliakiaa.

Mielelläni kuulen vinkkejä nopeisiin ja helppoihin gluteenittomiin sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin!

ps. Vielä ehdit osallistua blogini 4 v synttäriarvontaan!

Seuraa blogiani myös facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina!