keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Ummikko asuntomessuilla


Ensinnä varoitus: Jos etsit upeita kuvia asuntomessukodeista ja analyyseja sisustustrendeistä, mene johonkin toiseen blogiin. Tässä postauksessa asuntomessu-ummikko esittelee omia havaintojaan ja ihmetyksen kohteitaan. Ajattelen itseni kohderyhmään kuulumattomaksi messuilijaksi. Meillä on kyllä remontoitu viime vuosina, mutta emme ole hakeneet remonteissa uusimpia trendejä. Emme havittele pihalle porea-allasta tai kotiimme mustaa saunaa. Minun sisustustyylini on enemmänkin kierrätyshenkinen ja värikäs "mummolatyyli"  eikä niin moderni ja pelkistetty kuin asuntomessukodeissa on.

Messuilla kuitenkin kävin, koska ne ovat tänä vuonna minun synnyinkaupungissani (ja nykyisessä mummilakaupungissamme) eli miun Mikkelissä. Satuin saamaan ilmaisliput messuille, joten pitihän minun käydä äitini kanssa vilkaisemassa messualue ja kodit.


Asuntomessualue on Saimaan rannalla hulppealla näköalalla eli onhan se upeinta Mikkeliä. Siksi minua ihmetyttikin, miksi ihmeessä niin monen kodin pihalla tai terassilla on poreallas tai uima-allas, kun Saimaa on ihan vieressä. Ymmärrän, että Saimaa on eri asia kuin poreallas, mutta mietin kyllä, kuinka usein siellä porealtaassa tulee lojuttua. Mieleeni tulee ne muutamassa tuttavaperheessä olevat kuntopyörät ja muut kuntoilulaitteet, joilla on kuntoiltu pari-kolme kertaa ja sen jälkeen ne toimivat lähinnä vaateripustimina. Poreallas ei toimi edes vaateripustimena.

Monissa taloissa oli tosi isot ikkunat ihan lattiasta kattoon. Näytti upealta, mutta mietin ikkunanpesun hankaluutta ja myös lapsiperheitä. Kivoja sormenjälkiä jää ikkunoihin kyllä, kun pikkulapsiperhe tupsahtaa kylään. Jotain ehkä minusta kuvaa sekin, että minusta kaikkein kivoimpia olivat ne ihan tavalliset talot ilman mitään ulokkeita tai erikoisia ratkaisuja.


Talojen sisustuksessa vallitsevat värit olivat joko musta tai valkoinen. Väriä oli  vähän lastenhuoneissa ja joidenkin kotien tekstiileissä ja verhoissa. Monissa kodeissa sisustukset olivat ainakin nyt messuaikaan aika pelkistettyjä ja selkeitä. Näin jo mielessäni kaikki ne lehti- ja vaatekasat kotien nurkissa ja likaiset astiat keittiön tasoilla, mikä on arkirealiteettia sitten kunhan asukkaat pääsevät muuttamaan koteihin. Lastenhuoneetkin tulevat aika lailla muuttumaan niistä harmonisista parin lelun huoneista kunhan oikeat lapset pääsevät tositoimiin. Makuuhuoneet olivat pieniä ja varsinkin aikuisten makkareissa oli lähinnä vain pelkkä sänky.

En tiedä, jäikö minulta näkemättä vai oliko tuulikaapit piilotettu jonnekin tai kuljettiinko taloihin jotenkin eri kautta kuin normaalisti, mutta suurimmassa osassa messukodeista astuttiin suoraan käytävään tai halliin. Itse koen, että tuulikaappi on ainakin lapsiperheessä aika oiva ratkaisu.


Piha-alueilla näytettiin suosivan kunttaa eli metsänpohjamattoa, siirtovarvikkoa. Kuntta sopikin hyvin alueelle, jossa muutenkin on jo puita ja kalliomaastoa. Perinteistä nurmikkoaluetta kukkapenkkeineen näkyi aika vähän. Istutukset olivat monissa kodeissa laatikoissa. Muutama kukkapenkki kotien pihoilla näkyi ja niissä oli kekseliäästi esim. kukkia, persiljaa ja mansikkaa samassa kukkapenkissä. Terassit olivat isoja ja ne kiersivät koko talon.


Muutama vinkki: Messualueelle pääsee kätevästi bussilla, joka menee sekä parkkeerausalueelta että Mikkelin keskustasta (torin vierestä) non-stoppina. Asuntomessuille pääsee myös laivakyydillä Mikkelin satamasta.

Me lähdimme kiertämään messualuetta viimeisestä talosta käsin ja näin säästyimme suurilta ruuhkilta, kun suurin osa näytti aloittavan kierroksen toisin päin.Lapsiperheille: Mikkelissä on nyt tivoli Kirkkopuistossa. Torilla on Gastroviikot ja niihin liittyen torilta löytyy myös pomppulinna ja trampoliini, jossa pystyy pomppimaan valjaissa jättipomppuja ja voltteja. Ja vielä yksi vinkki Mikkeliin mänijöille: Kesäteatterissa menee mainio Metsolat - Urjanlinna esitys. 

Näin asuntomessu-ummikolle messut olivat ihan myönteinen kokemus. Järjestelyt toimivat ja vaikka asuntomessuilla on käynyt paljon ihmisiä, ruuhkan tunnetta ei ollut ainakaan sinä päivänä, jolloin minä messuilla kävin. Joihinkin taloihin piti jonottaa ja kulkea jonossa talon läpi, mutta suurimpaan osaan taloista olisi pystynyt tutustumaan ihan rauhassa, jos niin olisi halunnut tehdä. Minulla ei vertailukohteita ole muista asuntomessuista, mutta luulen, että Mikkelin asuntomessualue on sijainniltaan aika ainutlaatuinen ja siksi upea alueena.

12 kommenttia:

 1. Minä ymmärrän miksi taloissa on ne poreammeet, kahlasin tänään 14 asteisessa merivedessä. Se oli KYLMÄÄ! Tuskin järvesä on paljon lämpimämpää tänä kesänä. Ja tosi kiva välitilan levy/ tapetti tai jonkin tuossa ekassa kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä on varmaan Saimaa ollut kylmä tänä kesänä. Mutta mietin, tuleeko oikeasti noita ulkoporeammeita kuinka usein käytettyä? Meillä on parissa naapurissa palju ja ehkä pari kertaa kesässä näyttävät sitä käyttävän.

   Tuo keittiön levy/tapetti oli tosi kiva. Meillä tehtiin juuri keväällä keittöremppa ja "tylsästi" ja tavallisesti valkeaa kaakelia on tuo väli.

   Poista
 2. Hieno postaus!Mä kävin asuntomessuilla kun ne oli Vantaalla..poreamme oli melkein joka mökissä..ei siinä mitään kyllä mä tykkäisin mut kun ne altaat oli ihan vierekkäin..siin sitä kylvettäisiin naapurin isännän kans vieritysten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en käynyt Vantaan asuntomessuilla, vaikka kovin lähellä ne olisivat olleetkin. Mikkelissä talot eivät ole ihan vieri vieressä, joten ihan vierekkäin eivät altaat ja poreammeet ole. Mutta silti näköetäisyydellä. Minua ei houkuttaisi olla naapurin kanssa ihan vieri vieressä killumassa porealtaassa....

   Poista
 3. Minä olen jo vuosia haaveillut ulkoporeammeesta pihalle. Olisi niin ihana etenkin syksyisin lillua lämpimässä vedessä. Yhden kerran vuokrasimme mökin, johon kuului ulkoporeamme. Pojat lilluivat siellä kahdesti päivässä, kunnes vesi alkoi haista :D :D Ilmeisesti eivät olleet laittaneet siihen mitään kemikaaleja. Tuo haju juttu laimensi poreammeintoa ;) Poreammeet niin kovin kalliita ja kaikenlaista huoltohommaa niistäkin aiheutuu, joten toistaiseksi ollaan ilman. Minulle kävisi kylpyammekin, mutta meille ei saa sellaista mitenkään. Oikeasti haluaisin pihalleni uima-altaan, mutta meidän rivaripihalle mahtuisi vain niin pieni, että ei siitä olisi iloa. Työkaveri rakensi uima-altaan ilmalämpöpumpulla omakotitalonsa pihalle muutama kesä sitten ja ovat sen jälkeen viettäneet lomansa kotonaan.

  Minä kävin katsomassa messualuetta keväällä, kun talopakettifirmoilla oli siellä ensimmäinen avointen ovien päivä. Alue on kauniilla paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole kovin vesi-ihminen. En erityisemmin pidä uimisesta enkä varmaan kävisi ikinä uimassa, ellei poikien kanssa olisi viime vuosina tullut käytyä uimahalleissa ja kylpylöissä. Kuopus vesipetona varmaan tykkäisi, jos meillä olisi joku allas pihassa. Meillä sille sinällään olisi tilaakin.

   Asuntomessualue on ihan superkauniilla paikalla. Se on kyllä kauneinta Mikkeliä. Minulle tietenkin tuttua ja rakasta maisemaa ja sen takia varmaan pidinkin messualueesta paljon.

   Poista
 4. Sunnuntaina olisi tarkoitus messuilla käydä. Pari kertaa olen käynyt asuntomessuilla, mutta niistä kerroista on varmaan jo yli 10 vuotta. Ulkoporeammeet ja paljut on paha juttu. Sain juuri järkeiltyä pois kovan paljukuumeen. Saa nähdä palaako kuume messujen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita ulkoporeammeita oli todella monessa talossa, paljuja ei niinkään. Ehkä se villitys alkaa olla jo vähän ohi?

   Mukavaa messupäivää teille!

   Poista
 5. Asuntomessujen maailma on kyllä ihan omanlaisensa. Minä olen käynyt asuntomessuilla viimeksi vuonna 1995, eli ihan tuttu ei tuo maailma ole minullekaan. Silloin messut olivat opiskelukaupungissani Joensuussa ja meillä oli muuten mieheni - silloin hän oli vielä poikakaverini - kanssa onni saada Joensuun Elliltä (opiskeluasuntosäätiö) ihkauusi vuokrakaksio asuntomessutalosta. Tekivät silloin opiskelijatalon messuille.

  Ovathan nuo kodin varmasti sellaisia visuaalisia unelmia monille, mutta sitten on noita käytännön juttuja, kuten tuulikaappien puutetta. Kirjabloggaajana mietin myös aina siten, että miten vähän mallikodeissa on kirjahyllyjä. Mutta vinkkejä messuilta varmasti saa ja monenlaisia ajatuksia.

  P.S. Oli tosi kiva lukea Pietarin-matkastanne. Nyt vasta ehdin sanoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että asuntomessuille on tehty opiskelijatalo. Ja te olette kyllä olleet ihan hurjan pitkään yhdessä.

   Se on muuten totta, että mallikodeissa oli tosi vähän kirjahyllyjä. Jossakin talossa taisi kyllä olla ihan oma kirjastohuone.

   Kiva, jos pidit Pietarin matkan postauksesta. Täytyy käydä lukemassa teidän Tukholman kuulumiset seuraavaksi.

   Poista
 6. Kiva postaus! Täällä toinen mummolatyylin omaava, voisin kuvitella jakavani ainakin osittain samat ihmetyksen aiheet kuin sinäkin. :) Asuntomessuilla ei ole tullutkaan käytyä vuosiin, koska se ylenpalttisuus tuntuu niin vieraalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun pidit postauksesta. Muistelen (lehtikuvien perusteella), että joku vuosi yksi messukoti oli sisustettu Kierrätyskeskuksesta hankituilla tavaroilla ja se oli tosi kiva, juuri minun tyylinen.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!