sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Elina Tanskanen: Hyvän mielen reseptejä



Kirjassa Hyvän mielen reseptejä tarjotaan 38 reseptiä henkisen hyvinvoinnin ravinnoksi.  Kirjan alussa kerrotaan lyhyesti ihmisen henkisestä ulottuvuudesta, henkisen ravitsemuksen perusteista ja ravintokolmiosta. Sen jälkeen alkaa varsinainen reseptiosuus eli 38 reseptiä hyvään mieleen. Joukossa on reseptejä seksin harrastamisesta lapsen kanssa leikkimiseen ja digi-detoxista toisten auttamiseen.

Elina Tanskanen on logoterapeutti ja parissa reseptissä oli hyödynnetty logoterapian ajatuksia. Esimerkkinä tästä Logo-T. Logo-T on monikäyttöinen, mutta yksinkertainen harjoitus, jonka avulla pystyy hahmottamaan uusia näkökulmia ja ratkaisuja niin isoihin kuin pieniin pulmiin. Ohje on yksinkertainen: Tee paperille iso T-kirjain. Kirjoita T:n vasemmalle puolelle mahdollisimman neutraali kuvaus ongelmasta tai tilanteesta. T:n oikealle puolelle listataan mikä kaikki on yhä mahdollista ja mihin voit vaikuttaa. Lopuksi valitaan tästä oikean puoleisesta listasta yksi ja toteutetaan se. Esimerkkinä kirjassa oli monen lapsiperheen arjesta tuttu tilanne: "Meillä ei ole riittävästi parisuhdeaikaa, koska elämme ruuhkavuosia". Tähän oli mietitty erilaisia vaihtoehtoja, esim. "Kysyn kumppaniltani ratkaisuehdotuksia ongelmaan", "Hyväksyn sen, että kysymyksessä on väliaikainen elämäntilanne", "Rekrytoin lapsenvahdin hoitamaan lapsia säännöllisesti joka toinen lauantai-ilta" tai vaikkapa "Ulkoistamme kotitöitä esimerkiksi palkkaamalla siivoojan" jne. Näistä eri vaihtoehdoista valitaan sitten yksi, jota aletaan toteuttaa.


Mitä jäi käteen? Jääkö joku resepti käyttööni? Logo-T:n lisäksi kirjasin muistiin reseptistä "Toivoa on aina" seuraavaa: " Kun seuraavan kerran petyt johonkin elämässäsi, kokeile ajatella vähän tarkoituksenmukaisemmin seuraavien kysymysten avulla: Mikä on vielä mahdollista? Mihin voit vaikuttaa? Mitä voit tästedes tehdä toisin vastaavassa tilanteessa? Miten voit toimia niin, että hyvä lisääntyy maailmassa?" Kysymysten avulla pyritään löytämään huonosta jotain hyvää.

Hyviä kysymyksiä oli myös reseptissä "Päiväunelmoi". Tiedätkö mistä haaveilet? Mitä toivot tältä vuodelta? Mitä toivot ensi vuodelta? Missä haluat olla parempi? Mitä haluat enemmän elämääsi? Millaiset jäljet haluat jättää maailmaan? Haaveista voi tehdä myös aarrekartan.

Kirjassa olisi voinut olla enemmänkin logoterapeuttista, ns. ammattinäkökulmaa. Luen aika paljon erilaisia elämäntaito-oppaita ja tämä tuntuu ehkä hieman heppoiselta monen lukemani rinnalla. En saanut oikein mitään uutta ja tämä vähän turhautti. Oli kliseitä ja latteuksia. Olisin kaivannut syvällisempää otetta ja vähän omaperäisempiä reseptejä. Jotain uutta ja yllättävää.

Kirjassa on 182 sivua ja se on nopealukuinen. Tämä lukemani kappale on kirjaston.

2 kommenttia:

  1. Ihana nimi kirjalla, ja kiva kun kirjoitit enemmän kirjasta. Ensin nimittäin ajattelin, että wau tämä pitää ehdottomasti lukea, mutta voi tosiaan jäädä myös latteaksi omalla kohdalla. Jos tulee vastaan luen, mutta ei tarvitse tarkoituksella lähteä sitä metsästämään. Kiitti arvostelusta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja oli kyllä aika lattea. Sen paras anti on kirjoitettu tuohon tekstiini. Jos kirjastosta vastaan tulee, niin ehkä sen voit lainata ja lukaista läpi, mutta valitettavan vähäinen anti kirjalla on sen kivasta nimestä huolimatta.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!