torstai 28. toukokuuta 2015

Hannele Törrönen: Vauvan kanssa vanhemmiksi. Selviytymisen ja ilon kirja


Sain Kirjapajalta arvostelukappaleeksi Hannele Törrösen kirjan "Vauvan kanssa vanhemmiksi. Selviytymisen ja ilon kirja". Kirjan kirjoittaja Hannele Törrönen on psykologi, kolmen lapsen äiti ja isoäiti ja hän kuvaa kirjassa myös paljon omaa vanhemmuuttaan ja työkokemuksiaan.

Vanhemmaksi tuleminen on elämän suurimpia muutoksia, joka useimmiten tuo mukanaan paljon hyvää. Mutta mitä tehdä, jos elämä vauvan syntymän jälkeen menee poskelleen: parisuhde takkuaa, kohtuuton väsymys vie ilon ja vauvan kanssa ei pärjää? Raastavimmillaan perheessä koetaan epätoivon hetkiä, jotka voivat painaa vanhempien mieltä vielä vuosikymmentenkin jälkeen.


Itse luin kirjaa mielenkiinnolla, sekä äitinä että vauvaperhetyön ammattilaisena. Moni asia tuntui tutulta. Olen itse ollut väsynyt äiti lasten ollessa pieniä ja viime vuosina olen kohdannut paljon työssäni uupuneita, riitaisia ja epävarmoja vanhempia. Kirjassa olleet esimerkkitapaukset tuntuivat tosi tutuilta. Juuri tällaisten perheiden kanssa olin tekemisissä päivittäin edellisessä työssäni. Omaa ammatillista tietoani lisäsi luku "menneisyys ei ole kohtalo", jossa kerrottiin traumatisaatiosta.

Kirjassa käydään läpi vauvan odotusta, syntymää, turvattoman ajan turvatonta vanhemmuutta, ihanaa kamalaa läheisyyttä, isovanhemmuutta ja myös sitä iloa ja valoa, mitä vauva tuo. Kirja tuo esille erityisesti vaikeita tunteita, joita vauvan syntymä ja vanhemmuus voivat tuoda mukanaan. Kirjassa puhutaan paljon äitiyden pimeästä puolesta ja keinosta käydä läpi omaa itseään ja omaa vanhemmuuttaan, jotta pystyisi toimimaan toisin. Itse kahden kouluikäisen lapsen äitinä löysin muutaman viittauksen myös isompien lasten kanssa toimimiseen. Törrönen esim. kirjoitti jäähystä (siitä, miten jäähy ei auta lasta käsittelemään vaikeita tunteita eikä se ole avuksi vaan ennemminkin mekaaninen rangaistus, jonka aikuinen tarjoaa, koska ei muutakaan keinoa keksi) ja jossakin sivulauseessa Törrönen toi esille myös "harrastamattomuuden" merkityksen. Sen, ettei joka illalle ole aikataulutettua menoa lapsille.

Kirja on tarkoitettu niin vauvojen ja pikkulasten vanhemmille kuin vauvaperheen läheisille ja ammattilaisillekin. Itselleni kirja toi mielenkiintoisia näkökulmia sekä omaan vanhemmuuteen että erityisesti koen saaneeni ajateltavaa vauvaperhetyön ammattilaisena.

Kirjasta on teksti myös blogissa Sininen keskitie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina!