torstai 10. huhtikuuta 2014

Janna Rantala: Äiti, älä tottele! (kaiken maailman kasvatusoppaita)


Luen paljon kasvatusaiheista kirjallisuutta. Kasvatukseen liittyvät teemat kiinnostavat sekä työni että oman vanhemmuuteni puolesta. Viimeisimmäksi luin Janna Rantalan kirjan Äiti, älä tottele! 

Kirjassa "Äiti, älä tottele" Janna Rantala kuvaa perheensä sunnuntaipäivää ja siinä ilmeneviä haastavia hetkiä.  Janna kirjoittaa jokaisessa perheessä vastaan tulevista arjen konflikteista. Kun aamu alkaa varhain ja lapsi haluaisi äidistä leikkiseuraa, mutta äiti haluaisi vielä nukkua.  Kun tulee riitoja sisarusten kanssa, siirtymätilanteissa tulee raivareita tai kun ruoka ei maistu. Tai kun tulee riitaa puolison kanssa. Tai kun lapsi ei vaan tottele. Hemmetti sentään.

Jannan mielestä vanhemmat miettivät liikaa, miten saisivat lapsensa tottelemaan. Hänen mielestään pitäisi miettiä mieluummin, mitä he oikein käskevät. Kirjassa Janna usuttaa vanhempia miettimään, mistä kasvatuksen säännöt ja periaatteet syntyvät ja mitkä niistä ovat oikeasti tärkeitä. Ja kun periaate on tärkeä, se pitää perustella. Janna kannustaa miettimään, mitkä asiat vanhempi todella haluaa riitauttaa lapsensa kanssa viedäkseen tahtonsa läpi, saadakseen hänet tottelemaan. Vai pystyisikö vanhempi jossain tilanteessa kuuntelemaan enemmän lastaan? Onko todella niin, että lapsi kiukuttelee turhaan, vai voiko lapsen tottelemattomuuden takana piillä joku pointti, jota vanhempi ei itse ole huomannut?

Janna Rantala kehottaa konfliktilanteissa menettelemään näin:

1. Pysähdy ja kysy itseltäsi, miksi tämä asia on niin tärkeä minulle että olen valmis riitauttamaan tilanteen lapseni kanssa. Miksi haluan että lapseni tekee läksyt heti tultuaan koulusta kotiin? Miksi haluan lapseni syövän vihanneksia? Janna kannustaa myös kyseenalaistamaan omia ajatuksiaan ja miettimään perusteluja niille.

2. Kysy lapseltasi miksei hän halua tehdä kuten sinä haluat ja ota vastaus tosissasi. "Miksi et halua syödä makaronia?" "Ai, sulla onkin riisinälkä". Pydähdy kuuntelemaan lasta, kuuntele, juttele. Perustelujen kuunteleminen ei kuitenkaan tarkoita että tekisitte juuri niin kuin lapsi haluaa.

3. Vuorotellen tottelu: totelkaa lapsen kanssa vuorotellen toisianne. Jos haluat että lapsi tottelee, pitää näyttää lapselle esimerkkiä tottelemisesta. Vanhemman kannattaa kuitenkin valita tilanteet ja tavat, jolloin hän tottelee lasta. "Nyt tottelen sinua ja saat jälkiruuaksi jäätelöä kuten toivoit".

4. Perustele pyyntösi.  "Minä haluan että sinä tottelet minua tässä asiassa, koska..." Perustele pyyntö asioilla, jotka sopivat juuri tähän lapseen. Julkilausumat esim. "neuvolan täti sanoi että"....eivät auta lasta tottelemaan, koska lapselle ei neuvola tai psykologi merkitse mitään.

Janna kannustaa vanhempia olemaan inhimillisiä ihmisiä, ei äidin ja isän prototyyppejä, jotka tekevät tiettyjä asioita vain siksi että äidin ja isän kuuluu tehdä niin. Lapsi on ihminen, aikuinen on ihminen ja lapsen ja aikuisen suhde on ihmissuhde, jossa tapahtuu erilaisia asioita, jotka saavat meidät vanhemmat reagoimaan. Vanhemman inhimillisyys on tärkeä esimerkki lapselle.

Pidän Jannan tavasta kirjoittaa. Janna tuo kirjan keskiöön itsensä, oman perheensä ja arkensa. Teksti on soljuvaa, helposti luettavaa, humoristista. Teksti on täynnä elämää, arkea. Usein kirjaa lukiessa hymähdin, tuntuu niin tutulta. Kirja on kirjoitettu taitavasti, siinä yhdistyy viihdyttävällä tavalla teoria ja käytäntö. Kirjassa on myös hyviä kysymyksiä, jotka auttavat lukijaa penkomaan omia ajatuksiaan.

Kenelle perheessä suutut eniten? Kenelle helpoiten ja kenelle vähiten? Miksi näin?

Miten kestät sinuun kohdistuvaa suuttumusta?

Mitä sinun mielestäsi kertoo vanhemmasta, jos lapsi ei syö? Jos lapsi on ylipainoinen? Alipainoinen?

Miten siedät sitä, ettei maailma tottele sinua?

Mitä sinussa herättää lapsesi tarvitsevuus? Entä lapsesi pelot?


Janna on myös hyvä luennoitsija. Viimeksi olin kuuntelemassa Jannaa Meidän perhe - lehden lukijaillassa helmikuun lopulla. Sitä ennen minulla on ollut ilo saada kuunnella Jannaa monen monta luento- ja työnohjauskertaa työni tiimoilta. Tunnen siis Jannan ja siksi tässä tekstissä olen kirjoittanut mieluummin Jannasta kuin Rantalasta.

Kirjasta "Äiti, älä tottele" löytyy teksti myös blogeista Kirjakaapin kummitus ja
Pikkuisen parempaa.

Lisää Jannan ajatuksia voi lukea hänen omasta blogistaan.

Videoluento kirjan teemoista löytyy täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina!