torstai 9. heinäkuuta 2015

Puutarhassa


Puutarhastamme oli tullut viidakko viidessä päivässä. Berliinin matkamme aikana puutarha oli räjähtänyt käsiin. Nurmikko oli kasvanut ainakin 10 senttiä, kasvimaalla rikkaruohot lisääntyneet räjähdysmäisesti, marjapensaiden välit olivat täynnä vuohenputkea ja kukkapenkeissä kukintansa lopettaneet kukat näyttivät surkeilta.


Tämä päivä menikin minulta ja mieheltä puutarhassa. Koko päivän teimme hommia ja nyt on taas piha siisti. Niin siisti kuin se meillä ylipäänsä on, meillä ei ikinä ole mitään millintarkkaa touhua vaan osa pihastamme on aina luonnontilassa.


Meillä on pääkaupunkiseutulaiseksi perheeksi aika iso piha, reilut 1000 neliötä. Tiedän, että maaseudulla tämä piha olisi vain pieni pläntti. Mutta meillä päin suurin osa tonteista on jaettu eli tontilla on vierekkäin sekä vanhempaa että uudempaa asuntokantaa ja näin pihat ovat väkisinkin aika pieniä. Meiltäkin on kyselty tontin pilkkomista, mutta niin kauan kuin me tässä asumme, haluamme pitää ison pihamme.


Meillä on puutarhassamme omenapuita, marjapensaita, luumupuita, kirsikkapuu, puutarhamustikkapensaita, puutarhavadelmaa, kukkapenkkejä ja pieni kasvimaa. Tämä on aika vanha talo ja piha (rakennettu vuonna 1979), mutta muuttaessamme tänne pihallamme ei ollut yhtään ainutta kukkivaa kukkaa. Koko takapihallamme ei ollut muuta kuin kolme omenapuuta, yksi kirsikkapuu ja marjapensaita. Ja paaaljon kuunliljaa (josta en pidä yhtään - meiltä on aika moni tuttu hakenut sitä ja nyt jäljellä on enää vain pieni puska ja sen voin sietää silmissäni). Minä olen tehnyt seitsemän kukkapenkkiä, istuttanut mustikkapensaita ja luumupuita ja nyt kun olemme asuneet tässä kodissa 11 vuotta ja joka vuosi olen jotain uutta istuttanut, piha alkaa olla sellainen kuin sen haluankin olevan. Seuraava projekti onkin alkusyksystä, kun laitamme hiekkalaatikon pois ja mietinnässä onkin, mitä sen paikalle tulee. Uusi kukkapenkki vai kasvimaa.

Nyt on hyvä fiilis, kun koko päivän on saanut olla sormet mullassa ja laittaa pihaa kuntoon. Tykkäätkö sinä touhuta puutarhassa?

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin minustakin. Se innostikin minua ottamaan kuvia ja kirjoittamaan tämän postauksen.

   Poista
 2. Ihania kukkia! Teilläpäin eivät sitten vissiin ukkoskuurot härnänneet tänään, kun saitte noin hyvin aikaiseksi?

  Itse en ole ollenkaan puutarhaihminen. Sen takia muutimme itseasiassa reipas 6 vuotta sitten rivarista kerrostaloon. Toisaalta haaveilen omasta pienestä kasvimaasta, jossa voisin kasvattaa salaattia, basilikaa ja ruohosipulia. Kannattaisi ehkä harjoitella ensin parvekepuutarhalla ennen kuin haaveilee sen suuremmasta :D Myös kukkien valokuvaaminen on mahtavaa puuhaa. Omien kukkien valokuvaaminen olisi ehkä vielä kivempaa kuin toisten. Ehkä tässä vielä joku puutarhakärpänen puraisee ja muutetaan omalla pihalla varustettuun kotiin. Meillä on kyllä kerrostalon pihaksikin harvinaisen kiva piha kymmenine marjapuskineen, omena- ja kirsikkapuineen sekä kukkaistutuksineen. Ei tarvitse muuta kuin ihailla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä päin ei ollut ukkoskuuroja. Jossain vaiheessa ripoi vähän vettä, mutta se ei menoa haitannut.

   Niinhän se on, että osa rakastaa puutarhaa ja haluaa asua rivarissa tai omakotitalossa, osa tykkää asua kerrostalossa ilman pihan laittamista kesällä ja lumen kolaamista talvella ja nauttia sitten puistojen kukista. Teillä on kyllä kiva piha, jos siellä on marjapensaita, omena- ja kirsikkapuita ja kukkaistutuksia. Aika harvinaista kerrostaloalueella.

   Poista
 3. Onnittelut ahkeruudesta! Meidän piha on aika villiintynyt näky, vaikka olen ollut koko viikon kotimiehenä. En ole oikein töiden jälkeen päässyt hommiin, kun on satanut niin paljon. Hassu heinäkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eilinen olikin oikein kunnon aherruspäivä, kun oli poutaista. Muuten olisimme jättäneet osan pihahommista tälle päivälle, mutta kun sadetta (taas) luvattiin, teimme kaiken valmiiksi päivän ja illan aikana.

   Heinäkuu on ollut outo, mutta toivon, että loppukuusta vielä saataisiin aurinkoa ja helteitä.

   Poista
 4. Kyllä tykkään. Työn alla on parasta aikaa monivuotisten kasvien kokeilu ja ylipäätään sopivan paikan löytäminen niille. Pari kukkapenkkiäkin pitäisi monivuotisille perustaa ja sijoitella ne jotenkin mukavasti tuohon sisäänkäynnin puolelle. Jos sen jotenkin järkevästi saisi sijoitettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin varmaan tosi iso piha siellä maalla. Minullakin alkuvuodet täällä olivat vähän kokeilua, mikä sopii mihinkin ja jonkin verran kasvien siirtelyäkin tapahtui. Nyt ovat hyvin asettuneet perennat paikoilleen.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!