tiistai 21. heinäkuuta 2015

Lapsiperheen Berliini (osa 3)


Tämä on viimeinen postaus tämän kesäisestä Berliinin matkastamme, linkit aiempiin Berliini-postauksiin löytyvät tekstin lopusta. Neljäntenä Berliinin matkapäivänä kävimme DDR-museossa. Se oli ainut museo, jonne jouduimme jonottamaan sisäänpääsyä. Onneksi museo oli sen verran iso, että siellä pääsimme kulkemaan hyvin ilman kovin suurta tungoksen tuntua. DDR-museo on mainio paikka, siellä voi tutustua tavallisten itä-saksalaisten elämään ja kun vaikka kuvan olohuonetta katsoo, niin jotenkin tutulta se näyttää. Mikkelissä muistan lapsuuteni viettäneeni, mutta kovin meillä oli samanlainen tapetti ja kirjahylly ja telkkari kuin Itä-Saksassa....DDR-museossa on todella paljon toiminnallisuutta. Siellä pääsee ajamaan Trabantilla, kokeilemaan vanhaa puhelinta, siellä saa painella nappeja ja avata luukkuja. Museo on hauska, vuorovaikutteinen ja myös hyvin informatiivinen. Silmäni todella avautuivat länsi- ja itäpuolen eroille tämän museokierroksen myötä. Onneksi Saksassa nyt on tilanne jo toisin, aika hurjalta DDR:n aika vaikutti.


DDR-museovierailun yhteydessä kävimme katsomassa myös Televisiotornia. Sinne oli niin pitkä jono, ettemme jääneet jonottamaan. Ilmeisesti Televisiotorniin kannattaisi varata liput etukäteen, jos sinne haluaisi päästä ilman tuntien jonottamista.


Kahtena päivänä kiertelimme leikkipuistoja etsimässä.Kävimme Friedrichsainissa, josta puistoalueelta löytyikin neljä leikkipuistoa. Leikkipuistotelineet ovat hyvin persoonallisia kun vertaa Suomen leikkipuistoihin. Meillä oli ennakkokäsitys, että leikkipuistot Saksassa ovat valtavia ja niissä on paljon isommillekin lapsille sopivia telineitä. Tällaista puistoa me emme löytäneet, vaikka kovasti etsimmekin. Kävimme myös Hasenheiden puistossa, jossa oli hyvin erikoisia telineitä sielläkin, mutta pieneltä sekin meistä tuntui. Ehkä meidän ennakko-oletukset olivat liian korkealla? Tai ehkä emme vain löytäneet Sitä Oikeaa Leikkipuistoa. Tykkään itse kovasti Lahdessa olevasta Launeen perhepuistosta ja minulla oli oletusmielikuva sen tyylisestä puistosta, mutta vielä suurempana versiona.
Monet lapsiperheet käyvät Berliinissä eläintarhassa (Berliinissä on kaksikin eläintarhaa) ja Lego Discovery Centerissä, me jätimme nämä tietoisesti tällä reissulla väliin. Muita kivoja museoita olisi varmasti ollut Luonnontieteellinen museo ja Viestintämuseo. Näitä museoita sanotaan esitteissä toiminnallisiksi ja perheystävällisiksi.


Kaikkiaan reissumme oli onnistunut ja kyllä Berliini on kaikkien hehkutusten arvoinen. Siellä on paljon nähtävää ja meiltäkin jäi paljon näkemättä. Halusimme toteuttaa jokaisen toiveita ja mielenkiinnon kohteita ja nähdä myös sellaisia museoita, mitä emme aiemmilla ulkomaanmatkoillamme tai Suomessa ole nähneet. Matkan aikana opimme yllättävän paljon myös Saksan historiasta, mikä oli ainakin minusta tosi mukavaa.


Lentokoneen noustua ilmaan Tegelin lentokentältä totesimme, "hei hei helteinen Berliini" ja esikoinen lisäsi tähän "hei hei viemärinhaju". Viemärit haisivat pahalle ja kahtena päivänä meinasin oksentaa vessassa (juu, en todellakaan ole raskaana). Tähän viemärin hajuun saimme selityksen maanalaisella kierroksella:  Berliini on alun perin rakennettu paljon suuremmalle asukasmäärälle. Nykyisellä asukasmäärällä viemäriputkissa ei vaihdu vesi tarpeeksi usein ja siksi siellä haisee pahalle. Berliiniä tulee varmasti ikävä, viemärinhajua ei.

Ja vaikka pidin Berliinistä, niin erittäin suurella lämmöllä muistelen meidän viime kesäistä Tarton matkaamme. Ehkä olen kuitenkin enemmän pienempien kaupunkien ystävä.

Aikaisemmat postaukset Berliinin matkastamme löydät täältä:
Terveiset superhelteisestä Berliinistä
Lapsiperheen Berliini (osa 1)
Lapsiperheen Berliini (osa 2)

4 kommenttia:

 1. Vitsi tuo DDR museo olisi todella mielenkiintoinen. Kyllähän aika pitkälle tuon näköistä 70-luvulla olikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tutulta näytti. Oli suorastan riemastuttavaa bongata tutun näköisiä esineitä ja huonekaluja. Museo oli todella mielenkiintoinen. Jos suunta on Berliiniin, suosittelen sitä ehdottomasti.

   Poista
 2. Meilläkin täällä kotona lähipuisto on Jyväskylän isoin perhepuisto, joten siihen verrattuna Berliinin puistot tuntuivat tosi pieniltä. Toisaalta tekemistä oli nelivuotiaalle ihan riittävästi ja kivaa oli, että puistoja tosiaan oli noin paljon. Kaupungin isoin puisto taisi muuten olla nimenomaan siellä Zoossa, jonka puistossa olisi riittänyt tekemistä kaikenikäisille ja koko päiväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monelta nettipalstalta luin etukäteen, että Berliini leikkipuistot ovat valtavia ja telineet myös koululaisille sopivia. Tuo Hasenheiden puisto mainittiin jossakin ja siksi suuntasimme sinne. Tiergarten jäi minulta mainitsematta kokonaan, sielläkin kiertelimme. Zoo jäi meiltä näkemättä, ensiksikin siksi, että olemme käyneet jonkin verran eläintarhoissa ja toiseksi siksi, että minulle tulee aina epäeettinen ja surullinen olo eläintarhoissa. Pojat ovat jo aika lailla ohittamassa leikkipuistoikää, joten sinällään puistot eivät olleet meidän pääkohteemme vaan erilaiset museot.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!