maanantai 20. heinäkuuta 2015

Kun sain olla yksin (ja arvonnan voittajat)

Sain tilaajalahjaksi vihreää kynsilakkaa ja pitihän sitä kokeilla.

Minulla oli harvinainen mahdollisuus olla itsekseni perjantaiaamupäivästä sunnuntai-iltapäivään. Mihin minä käytin vapaata aikaa? Minä siivoilin, pyyhin pölyjä sellaisista paikoista, joihin viikkosiivoukset eivät yllä. Kävin läpi kasan epämääräisiä paperipinoja. Silitin pinon vaatteita. Luin kirjoja. Tein sekä aamuisin että iltaisin rentoutusharjoituksia ja meditaatioita. Kuuntelin nettiluentoja. Ja ajattelin. Pohdin sitä, miten tulevasta syksystä tulisi mahdollisimman keveä ja toimiva.

Meillä on ollut aikaisemmin käytössä ruokalista, mutta se taas unohtui johonkin kuluneen vuoden aikana. Nyt otamme sen taas käyttöön uudelleen. Koska en ole mikään keittiön hengetär, se helpottaa huomattavasti arkea, että ruokahuolto on suunniteltu toimivaksi. Sunnuntaisin teen ruokalistan ja sen perusteella ostoslistan ja ruuat teen sitten listan mukaan. Jossain vaiheessa käytimme myös ruokakassipalvelua, jossa meille tuotiin parin viikon välein kasvisruokakassi kotiin ruokaohjeineen. Se oli kiva ja toi ruokalistallemme uusia ruokalajeja. Ehkä mietimme taas jonkun vastaavanlaisen käyttöönottoa.

Kuka syökään mansikoita? En uskaltanut mennä lähemmäksi valokuvaamaan.
Aion syksyllä panostaa siihen, että oma energiataso pysyy hyvänä. Aloitan myös uuden postaussarjan blogiini tämän asian tiimoilta. Tämä on ollut minulla tärkeä asia aina, mutta nyt vielä entistä enemmän teen tietoisia valintoja sen eteen, että voin hyvin.

Tsekkasin myös syksyn teatteritarjontaa.Pääkaupunkiseudulla monet teatteriesitykset ovat niin suosittuja, että jos haluaa viikonloppuna mennä teatteriin, liput pitää varata kuukausia etukäteen. Toista se on pienillä paikkakunnilla, jossa voi suoraan kävellä esitykseen sisään ja ostaa lipun siinä samalla. Olen jo aikaisemmin varannut liput minulle ja parille ystävälle Äitikortti -esitykseen ja kahden tuttavaperheen kanssa menemme joulun alla katsomaan yhdessä Saiturin Joulua. Tuolle esitykselle isot suosittelut, näin sen muutama vuosi sitten poikien kanssa ja se on hieno!  Syksyisin käymme perinteisesti myös Sirkus Finlandiassa ja Talvisirkuksessa, tänä vuonna Talvisirkuksen teema on matkalla.


Mietin oman ajan tarvettani. Tampereella olisi ollut kiva käydä, tykkään siellä asuvasta tuttavaperheestämme. Visiittiimme ovat aina olleet mukavia ja rentoja. Mutta tämä oli nyt ainut keino saada itselle aikaa tänä kesänä. Ja se tuntui nyt tärkeämmältä. Joillekin riittää omaksi ajaksi se, että he käyvät töissä ja se aika on omaa aikaa. Minä tarvitsen omaa aikaa paljon enemmän. Ja mietin miksi. Ja itselleni tyypillisesti tunsin hetken aikaa jopa lievää syyllisyyttä siitä.


Paljon mieleeni tuli ajatuksia myös yritykseni suhteen. Miten saisin tulevasta vuodesta kevyemmän. Olen ajastanut fb-päivityksiä nyt heinäkuun ajalle ja aion ehdottomasti jatkaa noita ajastettuja päivityksiä myös syksyllä. On helpompaa tehdä yhtenä päivänä suuri määrä päivityksiä ja ajastaa ne, kuin jatkuvasti miettiä, mitä julkaisisi facebookissa. Toki ajankohtaiset asiat aina sitten erikseen. Harkinnassa on myös laskutuksen automatisointi, asiakasmäärät ovat sen verran paljon lisääntyneet että aikaa menee paljon laskujen naputteluun eikä se kuitenkaan ole minun ydintyötäni. Se kaikki aika on pois siitä, että pystyisin kehittämään uusia palveluja. Tai pois omasta vapaa-ajastani. Muitakin ajatuksia on, ehkä postaan niistä myöhemmin.

Paljon siis päässäni pyöri ajatuksia. Mietin myös suorittamista ja tehokkuutta, minun toimintani kun helposti lipsahtaa suorittamisen puolelle. Tästä olenkin jo aikaisemmin kirjoittanut blogitekstin. Nytkin tuli olo, että Pitäisi tehdä enemmän. Pitäisi siivota enemmän, lajitella kirppistavaroita. Pitäisi, pitäisi, pitäisi. Nythän siihen on aikaa. Mitä sinä vain lojut ja kuuntelet rentoutuksia, kun voisi tehdä jotain hyödyllistä. Onneksi sain mielestäni pidettyä hommassa hyvät mittasuhteet: tein sekä pieniä siivoushommia että otin myös ihan omaa aikaa ilman velvoitteita.


Nautin tosi paljon vapaasta pidennetystä viikonlopustani. Vaikka rakastan myös perhettäni ja nautin ajasta heidän kanssaan, niin tarvitsen myös omaa aikaa. Rakastan rauhaa. Ja perheeni metelöi. Varsinkin kuopus on todella äänekäs, aktiivinen ja energinen. Ja on paljon tilanteita, joissa oma energiataso ei kohtaa hänen valtavan energiamääränsä kanssa. Miten ihanaa olikaan olla vain hiljaa ja kaikessa rauhassa.

Tänä aamuna arvoin Amazonia dvd-levyjen voittajat. Perinteiseen tyyliin kirjoitin osallistujien nimet lapulle ja mies nosti sieltä kolme voittajaa. Ja tättärää, voittajat ovat:

Rva Kepponen
Peekoo
Kati (Ei ihan vielä)

Onnea voittajille ja laitatteko minulle meilillä (heli (at) kasvuntaika.fi) osoitteenne, niin saan postitettua voitot matkaan .

12 kommenttia:

 1. Oma aika on tärkeää ja täällä ainakin sekä miehelleni että minulle. Yritämme aina mahdollisuuksien mukaan suoda toisillemme pieniä hengähdyshetkiä. <3

  Ihana vihreä lakka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös oma aika on tärkeää molemmille. Mun on ollut paljon helpompi antaa miehelle omaa aikaa, kun monesti menen Mikkeliin vain poikien kanssa ja näin mies saa omaa aikaa aina useamman päivän. Nytkin olin viikko sitten Mikkelissä muutaman päivän ilman miestä. Miehellä sen sijaan ei ole vastaavaa paikkaa, mihin mennä poikien kanssa yökyläilemään, joten minun pidempi oma aika on ollut todella kortilla vuosien varrella.

   Minä aika harvoin käytän kynsilakkaa, nyt on räväkkä väri kynsissä. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Minun on tehnyt pidempään mieli kokeilla noita ruokakasseja, mutta se on aina jäänyt aikeeksi. Ehkä syksyllä löydän jonkun tosi sopivan ja homma pääsee toteutukseen saakka.

  Minä tarvitsen omaa aikaa ja nautin siitä. Todella harvoin aikaa riittää siihen, että voisin olla aivan yksin kotona. Oma aika menee useinmiten ystävien tapaamiseen, vaikka välillä enemmän tarpeeseen olisi täydellinen rauhoittuminen itsekseen ja omien hommien puuhaaminen.

  Minulla on nyt paha pitäisi, pitäisi kausi menossa. Tekemätöntä hommaa on niin paljon, että on jo vaikea priorisoida, että missä järjestyksessä kävisin kiinni hommiin.

  Jee, mä voitin! Luulen, että meillä pojat tykkäävät tuosta DVD:stä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokakassipalvelu oli kätevä ja erityisesti tykkäsin siitä, että se toi ihan uusia ruokalajeja meidän ruokalistalle, sellaisia, joita ei olisi muuten tullut kokeilleeksi. Lopetimme sen siinä vaiheessa, kun ruokalistat alkoivat toistaa itseään. Nyt voisin kokeilla jonkun toisen tahon kasviskassia (vegekasseja ei vaan ole kovin monella taholla tarjolla).

   Minullakin useimmiten oma aika tarkoittaa sitä, että olen ystävien kanssa vaikkapa teatterissa tai brunssilla. Mutta kyllä teki hyvää olla vain kotona kaikessa rauhassa.

   Meidän poikien mielestä se DVD oli ihan ok, mutta kaipasivat ehkä enemmän actionia, kun ovat jo sen verran isoja, että ovat tottuneet aika vauhdikkaisiin elokuviin.

   Poista
 3. Hei, loistava tuollainen kasvisruokakassi!! Minäkään kun en ole keittiön guormet kokki, ja päänvaivaa vaatii ruoanlaitto, niin tuo kuullostaa hienolle, minä kun olen myös kasvissyöjä ja muu perhe sen mukaan mitä on tarjolla :). Tuo saattaisin laajentaa hyvin ruokavaliotamme.

  Hienoa kun sait oman rauhallisen aikasi kotona ja paljon ehdit ajatellakin tuona aikana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kasvisruokakassi laajensi ruokavaliota. Kannattaa tsekata, onko sellaista tarjolla teillä päin.

   Oma rauhallinen aika teki hyvää myös aivoille, niihin tuli tilaa ja uusia ajatuksia.

   Poista
 4. Onnea voittajille! Tällä kertaa arvonta oli päässyt livahtamaan ohi, pitääpä olla jatkossa tarkempana. :) Tuo Äitikortti-näytelmä haaveissa nähdä itselläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun arvonta livahti ohi, mun olisi ehkä pitänyt muistutella siitä enemmän. Heti kun näin, että Äitikortti esitys on tulossa Kansalliseen, päätin että haluan nähdä sen. Kirjasta minulle jäi hyvin kaksijakoinen olo. Toisaalta pidin, mutta oli myös kohtia, joista en tykännyt yhtään. Siksi onkin kiva nähdä näytelmä, mitä siihen on poimittu.

   Poista
 5. Ruokalistan suunnittelu! Mikä siinä onkin niin vaikeaa?! Pakko yrittää itsekkin skarpata sen suhteen. Tuo uusi postaussarja energiatasosta kuulostaa mielenkiintoiselta. Ja tuo oma viikonloppusi varsin onnistuneelta. Mukavaa Viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ruokalistan suunnittelu on huomattavasti helpottanut arkea ja vaikka tämän tiedostaa, miten se onkaan niin vaikeaa tehdä se suunnittelu. En pidä yhtään siitä, että joka päivä pitää miettiä, mitähän tänään ruuaksi laittaisi. Se tuo stressiä.

   Oma viikonloppuni oli onnistunut. Mukavaa viikkoa sinullekin! Odottelen jo Mikkeli-postausta.

   Poista
 6. Itsekin olen miettinyt ruokalistan tekemistä. Parin viikon kiertävä lista helpottaisi kyllä arkea huomattavasti, eikä tarvisi olla aina miettimässä kauppalistoja viime tingassa.

  Rakastan myös rauhaa ja hiljaisuutta. Ihmettelen, miten ihmiset jaksavat vielä hektisen työpäivän jälkeen kuunnella täysillä musiikkia, lähteä kahvilaan tms. Itse kaipaan vain rauhaa ja hiljaisuutta. Hiljaisuus on parasta musiikkia ja rentouttaa hermostoa parhaiten.

  Mahtavaa, kiitos! Laitan sähköpostia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiertävä ruokalista on tosi kätevä ja hyvä. Kunhan sen saa tehtyä.

   Hiljaisuus on ihanaa. Koska itse teen sosiaalista työtä ja puhun työssäni paljon, monesti kotona haluaisin olla ihan vaan rauhassa. Se nyt ei lasten kanssa ole mahdollista ja koska mies taas tekee töitä tietokoneiden parissa, hän haluaa iltaisin jutella....ei aina kohtaa meidän tarpeet.

   Sain sähköpostisi, dvd lähtee huomenna matkaan.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!