keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Äiti, mikä auttaa unen tuloon?

Meillä on tänä keväänä oltu muutaman kerran tilanteessa, että kuopuksen on ollut vaikea saada iltaisin unta. Monesti näissä illoissa on ollut jotain ekstraa, olemme tulleet aika myöhään kotiin, iltatoimet ovat jääneet tavallista lyhyemmiksi ja kuopus alkaa jo valmiiksi hätääntyä, että uni ei tule. Eikä se uni sitten ole helpolla tullut. Kuopus makaa sängyssä silmät auki, ravaa vessassa, hätääntyy siitä ettei uni tule ja lopulta itkeä tihrustaa. "Äiti, mikä auttaa unen tuloon" hän kyselee minulta. Olen hankalina hetkinä ollut kuopuksen vieressä ja olemme yhdessä hengitelleet syvään sisään ja ulos. Olen yrittänyt opettaa, kuinka ajatukset voi siirtää päästä kehon aistimuksiin.

Luennoin itse pienten lasten uniasioista ja huomaan, että omien kouluikäisten lasten kohdalla pätee moni sama asia kuin pienempienkin lasten kanssa. Säännölliset ja toistuvat iltarutiinit ovat tärkeitä. Turvallinen ja rauhallinen tunneilmapiiri. Iltasatu ja se, että sille on aikaa tarpeeksi. Meillä on usein käytössä myös satuhieronta iltaisin.


Valmistellessani luentoa taaperoiden ja leikki-ikäisten uniasioista etsin tietoa siitä, miten lasten rauhoittumista ja rentoutumista voi tukea. Löysin cd-levyn "Rentoutusharjoituksia leikki-ikäisille" ja sain sen esittelykappaleeksi luennoilleni. Olen sitä kuunnellut nyt kuopuksemme kanssa. Cd-levyllä on viisi lyhyttä rentoutumistarinaa. Aiheina ovat esimerkiksi Pikkupupu rentoutuu, Pikkusiilin päiväuni ja Unen taikahöyhen -nukahtamisloru. Lyhyet rentoustarinat auttavat rauhoittumaan ja opettavat nauttimaan omista pienistä lepohetkistä. Rentoutumisen taito on lapsen lahja, jonka vaaliminen antaa eväitä hyvään kasvuun, lepoon ja uneen.

Meillä jatkuu cd-levyn kuuntelu. Lisäksi pidämme huolen siitä, että illat ovat mahdollisimman paljon samanlaisina toistuvia ja iltasadulle on aikaa. Otan myös mindfulness-harjoituksia käyttöön kuopuksen kanssa. Jotta hän saisi keinoja rauhoittumiseen ja rentoutumiseen ja jotta uni tulisi helposti.

Onko teidän lapsillanne ollut nukahtamisvaikeuksia? Mikä teillä on auttanut unen tuloon?

ps. Olen yritykseni blogiin kirjoittanut tekstin Satuhieronta auttaa lasta nukahtamaan, josta saattaa saada ideoita leikki-ikäisen ja kouluikäisen lapsen nukahtamispulmiin. Aikuisten unettomuuteen saattaa löytyä apua tästä blogitekstistä: Susan Pihl - Anna-Mari Aronen: Unen taidot


4 kommenttia:

  1. Minulla itselläni oli lapsena nukahtamisvaikeuksia. Pelkäsin jäädä viimeiseksi hereilläolijaksi taloon. Muistan, että se auttoi, kun äiti sanoi, ettei ole aina "pakko" nukkua, vaan riittää, kun lepäilee sängyssä yön yli. Tämä lopetti pinnistelyni - ja tietysti sitten nukahdin nopeasti, kun rentouduin enkä enää väkisin yrittänyt nukahtaa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet saanut hyvän vinkin äidiltäsi. Minä itse kärsin muutama vuosi sitten unettomuudesta stressaavan työni takia (eri työ kuin nykyisin) ja käytin silloin tuota samaa ajattelutapaa itselläni.

      Poista
  2. Minä olen kärsinyt unettomuudesta jonkin verran koko ikäni, tai niin kauan kuin muistan. Olen myös yrittänyt ajatella noin, mutta kun päivästä toiseen kulkee väsymyksen vammauttamana, sekään ei oikein rauhoita.
    Enempi olen nykyään silti huolestunut teini-ikäiseni unensaantiongelmista, en haluaisi, että hän joutuu samanlaiseen kierteeseen, kuin minä. Eikä hänen ikäistään taida enää saturentoutuminen kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurja lukea unettomuudestasi. Minullekin on unettomuus tuttua, minulla on auttanut mindfulness-harjoitukset unettomuuteen. Satuhieronta ei teini-ikäistä enää kiinnosta, mutta ehkä mindfulnessista tai rentoutumisharjoituksista voisi olla hyötyä hänelle?

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!