tiistai 25. marraskuuta 2014

Ideoita yllätyksiksi kangasjoulukalenteriin



Meillä on ollut vuosia käytössä kankainen joulukalenteri, johon tonttu on tuonut viestejä lapsille. Pussukassa on ollut tontun viesti ja viestin avulla päivän yllätys on löytynyt. Olen joulukalenterissa pyrkinyt siihen, että sieltä tulee jotain kivaa yhteistä tekemistä. Sellaista, mitä muutenkin tekisimme joulun alla. Olen myös pyrkinyt siihen, että turhaa krääsää ei tule. Ja olen näitä yllätyksiä yleensä haalinut pitkin vuotta kirppareilta, esim. jouluisia kirjoja olen ostanut aina kun sellainen on tullut vastaan. Yllätykset ovat vähän muuttuneet vuosien varrella, poikien kasvaessa isommiksi. Tietyt asiat ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen. Joulukuun ensimmäisenä päivänä on perinteisesti tullut kynä ja paperia. Näillä on kirjoitettu toivelistat joulupukille. Samaan aikaan kotiimme on ilmestynyt joulunpunainen postilaatikko, johon toivekirjeet on voinut sujauttaa. Joulukuun toisena päivänä on tullut jouluinen kirja. Yleensä olen pyrkinyt löytämään sellaisen kirjan, jossa on 24 jouluista tarinaa, yksi jokaiselle päivälle ennen joulua. Piparimuotti on myös perinne vuodesta toiseen. Jonakin viikonloppuna ennen joulua meillä pidetään piparitalkoita. Myös tarvikkeet piparkakkutaloon tulee perinteisesti joulukalenterista (meillä on tehty valmistaloja). Joulun alla on käyty jo monena vuonna peräkkäin katsomassa Talvisirkusta, nekin liput ovat tulleet joulukalenteristamme.  Perinne on myös se, että jouluaattoaamuna tonttu on tuonut ekat joululahjat joulukuusen alle.


Mitä muuta on ollut meidän kalenterissa?

* luontoarpoja
* jouluisia playmobileja (onnistuin yhtenä vuonna löytämään kirpparilta ison pussillisen jouluisia playmobileja ja näitä oli helppo sujauttaa aina kalenteriyllätykseksi)
* hammasharja
* sukat
* askartelutarvikkeita yhteistä askartelua varten
* legoja (näitäkin olen haalinut kirppareilta)
* jouluisia satuhierontoja, joita olen sitten tehnyt lapsille illalla nukkumaan mennessä
* pikkuautoja, junaradan junia
* nyt isompana koulutarvikkeita, esim. kynä, kumi, teroitin
* pelikortit  
* lasten sen hetkisiä keräilykohteita, meillä on vuosien varrella kerätty esim. Gogoja ja Duudsonit jekkukortteja
* matkaeväät, jos tiedossa on esim. bussi- tai junareissu
* ohje kaurakekseihin tms. helppoihin leivonnaisiin
* dvd
* heijastin 
* viikonloppuna suklaata, rusinoita tai muita herkkuja

Nyt näyttää, että tänä vuonna tämä perinne katkeaa. Pojat 9 v ja 11 v ovat nyt ekaa kertaa sitä mieltä, että ei se mikään tonttu ole, joka niitä viestejä tuo vaan äiti ja nyt riittää ihan kuvakalenteri. Meillä onkin ostettu Partiolaisten kalenteri ja Myyrä kuvakalenteri valmiiksi. Mutta voi silti olla, että joinain päivinä tonttu tuo viestejä. Tiettyjä perinteitä ei voi katkaista kuten sitä, että tonttu tuo joulukuun ekana kynän ja paperia ja kirjoitetaan toivelistat.

Onko teillä käytössä kankaista joulukalenteria? Millaisia yllätyksiä teillä on ollut kalenterissa?

ps. kuvina Mailegin kalenteri ja Lidlin kankainen joulukalenteri. Tuo Lidlin kankainen on se "meidän ainut ja oikea". Se on ostettu varmaan jo 8 - 9 vuotta sitten kun hädissäni etsin ihan marras-joulukuun vaihteessa kankaista kalenteria ja tuo oli ainut, jonka niin viime tipassa löysin. Sittemmin ostin Mailegin kalenterin alennusmyynnistä, mutta pojille tuo Lidlin kalenteri on muodostunut perinteeksi eikä Mailegin kalenterista ole ikinä tullut tuon kalenterin korvaajaa. Minusta tuo Lidlin kalenteri on hirvitys, mutta pojille niin rakas.

13 kommenttia:

  1. Nunu, laitoit kivan kommentin tähän tekstiin, mutta painoin vahingossa poista nappia....sormi oli väärässä paikassa ja liian nopea. Kiva jos sait vinkkejä teidän kalenteria varten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuin meilistäni löytämään Nunun kommentin (jonka epähuomiossa poistin...)t. Heli
      -------------------
      Kiitos vinkeistä, kovin oli tervetulleita nuo yllätysideat. Kynä ja paperi otetaan ainakin käyttöön ja varmasti myös perinteeksi :) <3

      En kyllä muuten minäkään ihan niin paljon ihastunut tuohon Lidlin versioon, että ensimmäiseksi sinne lähtisin, mutta voi olla, että joudun sieltäkin vielä vilkaisemaan. Itsekin kun olen tässä (taas) viime tipassa liikenteessä ;) :D Ja onhan se ihan liikuttava <3

      Kivaa joulun odotusta <3 Oli kiva postaus :)

      Poista
    2. Hih, helpottavaa kuulla, että muutkin sählää ;) Olin kirjoitellut vielä pidemmätkin pätkät, mutta olet näköjään onnistunut juuri oleellisimman sisällön nappaamaan meilistä :D

      Poista
  2. Meillä on ollut perinteenä juuri tuollainen pussukkakalenteri mihin olen sitten kerännyt kaikenlaista pientä (pyyhekumeja, pikku vihkoja, kyniä, pinnejä, rusinoita, legoja, yhteinen leivontahetki ym.). Omat lapset ovat vielä niin pieniä että pitää vähän käyttää luovuutta ettei mene ihan pikkusäläksi koko kalenteri, joten tämähän tuli kuin tilauksesta! Aivan ihania ideoita! Tuo hieronta erityisesti ilahdutti, ehdottomasti kokeiluun siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait ideoita! Meillä oli viime joulun alla useampikin jouluinen satuhieronta ja lapset nauttivat niistä.

      Poista
  3. Kiitos hyvistä vinkeistä! Yleensä paniikissa viime tingassa pähkäilen yllätyksiä (mm. rusinoita, hammasharja jne). Meilläkin on perinne, että aattoaamuna kuusen luota löytyy ekat paketit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on kokemusta tuosta viime hetken panikoinnista yllätysten suhteen. Kiva jos sait vinkkejä!

      Poista
  4. Samoilla on menty,kun mukelot oli pieniä. Muutaman vuoden tauon jälkeen olen tänä vuonna silittänyt "ylläri"-kalenterin valmiiksi ja kirjoitellut lappusia...kun mukelot pyysi.
    Tää oli pakko toteutta, pyytäjinä 14 ja 18 <3
    Tänä vuonna laitan jatkokertomuksen jokaiselle päivälle (ei, en ole vielä loppuun saakka kirjoittanut..) ja pikku vinkkejä mistä voisi jotakin pientä löytää. Ikä tietty asettaa jokseenkin haastetta, mutta heittäytyminen taapero-joulujen aikaan on tässä vaiheessa hauskaa! Mukelot tulevat taatusti löytämään tarroja ja värikyniä (ja mä hihittelen nurkan takana)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, miten hauskaa, että isot lapset ovat pyytäneet yllärikalenteria. Jatkokertomus kuulostaa tosi kivalta. Yksi ystäväni onkin toteuttanut juuri tuollaista jatkokertomus-joulukalenteria. Eli minäkin voin odottaa, että lapset vielä joku joulu pyytävät uudelleen yllärikalenteria.

      Poista
  5. Meillä on ollut useampana vuotena joulusukka. Alunperin sieltä tuli pieniä tavarayllätyksiä ja herkkuja. Viime vuonna sieltä tuli jouluisia puuhia.

    Tämä syksy on ollut niin raskas, että olen toivonut poikien valitsevan Legokalenterit, jotta minun ei tarvitsisi keksiä joka illaksi tekemistä. Kuopus ja keskimmäinen ottavat innoissaan Legokalenterit, mutta esikoinen ei suostu. Sen pitää olla joulusukka ja -puuhat! Pitäisi varmaan olla onnellinen, että 10v haluaa puuhastella kanssani koko joulukuun, mutta hitsit kun en millään jaksaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluinen puuhakalenteri kuulostaa lasten kannalta ihanalta. Mutta aikuisen kannalta on tosiaan työläs miettiä puuhat ja vielä jaksaa toteuttaa ne. Ihanaa, että esikoiselle on niin tärkeää, että puuhakalenteri olisi tänäkin vuonna. Meillä pojat ovat nyt luopumassa tästä kalenteriperinteestä, mikä on vähän haikeaa itselle. Minä en raaski legokalentereita heille ostaa ellen sitten satu löytämään niitä halvalla joulukuun alkupuolella. Joskus nimittäin muistan ostaneeni Lego Star Wars-kalenterin alle kympillä, kun ostin sen reilusti joulukuun puolella ja myivät kaikki pois halvalla.

      Poista
  6. Tuo Mailegin kangaskalenteri on kyllä kaunis ♥ Itse olen niitä ihastellut jo monena vuonna, mutta en vain koskaan ole raaskinut ostaa sitä. Meillä ei koskaan ole ollut näitä täytettäviä kalentereja, mutta minusta ne ovat siitä huolimatta kivoja. Nyt mielessäni on alkanut muhia idea, että tekisin jonkun tälläisen tai vastaavaan joulukalenterin joku vuosi lapsenlapsilleni. Siellä ei välttämättä olisi mitään tavaraa, van kirjoitetu vieti tontulta (jotain yhteistä tekemistä perheen kanssa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta nuo Mailegin kalenterit ovat ihania. Minä ostin tuon vuosia sitten joulun jälkeen puoleen hintaan. Näin olen ostanut myös useamman Mailegin tontun meille.

      Tuo lapsenlapsille suunnattu puuhakalenteri kuulostaa tosi hyvältä idealta!

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!