sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Joululahjapohdintoja: mitä lapsille, isovanhemmille, lasten kummeille? Entä miehelle ja itselle?Tänään blogit ovat täynnä isänpäiväpostauksia. Minä olen suunnannut katseeni jo jouluun. Joululahjapohdinnat ovat kovassa käynnissä. Haluan ostaa osuvia lahjoja ja pikku hiljaa, en viime tipassa ja kiireessä.

Esikoinen (11 v) tykkää Neropatin päiväkirjat- kirjasarjasta ja sai sitä viime kesänä 11 v synttärilahjaksi. Nyt on joululahjaksi tulossa sarjan seuraavia osia. Kummille on vihjaistu kirjasta Lunta tupaan ja juuri kotiin tuli kirjakerhon kuukaudenpaketti, jossa oli kirjat Kolmas pyörä ja Neropatin tee-se-itse-kirja.

Esikoiselle varmaa joululahjakamaa ovat myös Guinnessin ennätystenkirja ja
Ripleyn usko tai älä. Kaikenlaiset älypelit kiinnostavat esikoista ja meiltä löytyy Utopia-peli kaapista, se on jemmattu jonkun lastentarvikeliikkeen poistomyynnistä. Lisäksi olen listalleni merkannut kirjan Aivojumppa - 300 pähkinää purtavaksi. Mukavia olisivat varmasti myös vuoden perhepeli Battle Sheep tai Afrikan tähti Retkikunnat - peli. Ja Rubikin kuution uusin versio, Rubik's void.


Esikoinen on innokas käsitöiden tekijä, hän virkkaa ja neuloo. Erittäin mieluinen lahja olisi joku käsityöpaketti. Jos tiedät jonkun paketin, jossa olisi kouluikäiselle sopiva ohje ja materiaalit, niin saa vinkata! Tutustuin yrittäjyys - kurssillani Pirjoon, joka on perustanut Pipo&Mitten - nimisen yrityksen ja innolla odotan, mitä häneltä tulee joulumarkkinoille.

Kuopukselle (9 v) onkin vähän vaikeampi miettiä lahjoja. Hänen kiinnostuksen kohteensa eivät ole niin selkeitä kuin esikoisen. Harmikseni kuopus ei ole niin kiinnostunut kirjoista kuin esikoinen. Tatut ja Patut ja Mauri Kunnaksen kirjat ovat varmaa kamaa ja siksi aionkin kummeille ja isovanhemmille vihjata kirjoista Tatu ja Patu syömään! ja Herra Hakkarainen harrastaa. Star Wars kiinnostaa kuopusta, pitäisi tsekata, onko jotain uutta lapsille sopivaa Star Wars-kirjaa ilmestynyt. Nimipäivälahjaksi kuopus valitsi Star Wars-kirjan Pimeän puolen kronikat ja se on ollut tosi mieluinen.


Luulen, että kuopus tulee toivomaan jotain uutta Wii-peliä. Hänelle voisi lisäksi ostaa vuoden 2014 lastenpelin, Lumotun tornin. Meillä kirjoitetaan perinteisesti joulun toivelistat joulukuun ekana päivänä, joten silloin selviää sitten poikien omat toiveet.

Entä minä itse?Mitä minä toivon lahjaksi? Tällä hetkellä ajatuksissa on Rhonda Byrnen Voima - kirja. Mieluisia olisi myös Vain elämää 3 cd - levyt Päivä ja Ilta tai Juha Tapion cd-levy Sitkeä sydän - suurimmat hitit. Lisäksi erittäin mieleinen olisi lahjakortti hemmotteluhoitoon, esim. intialainen päähieronta tai kasvohoito.Kivoja olisi myös nippu leffalippuja tai lahjakortti teatteriin.  Mieheni ei halua lahjoja. Hänelle on perinteisesti hankittu uusi pyjama ja sukkia. Ei kovin omaperäistä, mutta tarpeellista. Ja noita ei todellakaan hankita siksi, että "kyllä sille pitää nyt jotain ostaa, vaikkei se haluaisikaan" vaan ihan siksi, että tulevallekin vuodelle olisi ehjiä sukkia ja pyjama. Mies kun ei omatoimisesti vaatekaupoille lähde. Lisäksi olen monena vuonna lainannut miehelle kirjastosta muutaman kirjan luettavaksi.

Poikien kummit tulevat saamaan tämän kassin. Lisäksi olen perinteisesti tehnyt heille itse jotain jouluista tai pojat ovat askarrelleet jotain kummeilleen. Ajattelin, että kassin mukaan voisi laittaa vielä jonkun vuosikertaglögin. Olen aina tykännyt ostaa lasten kummeille jotain käsityötä, käyttötavaraa tai kulutettavaa. Poikien kummeille kirjoitetaan perinteisesti myös joulukirjeet eli pieni tarina kuluneesta vuodesta: mitä on tehty, opittu, missä käyty ja missä nyt mennään. Ja kirjeen mukana on tuore kuva kummilapsesta.

Appivanhemmille tosi pähee lahja olisi Oma aika - lehti, mutta miehen mielestä se olisi liian alleviivaava....Appivanhemmat ovat meidän elämässä mukana vain juhlina (eli kolme kertaa vuodessa: lasten syntymäpäivinä ja jouluna). He ovat aina korostaneet, että heillä on tärkeää oma aika. Jotain itse tehtyä ehkä laitamme heidän pakettiin. Tai jotain aineetonta. Minun äidilleni jotain samantyylistä. Käsitöitä tai lahjakortti.

Viime vuonna taisin lähes kaikkiin lahjoihin laittaa mukaan Luontoarvan. Käytimme joululahjarahoja myös Pelastakaa Lapset ry:n tukiperhetoimintaan.

Meidän perheemme ei lahjahankinnoillaan saa Suomea talousnousuun, emme osta pakkolahjoja tai turhaa krääsää. Lahjoja hankitaan kohtuullisesti, pyritään siihen, että lahjat ovat järkeviä tai kulutettavia. Ja ostamme myös aineettomia lahjoja. Meidän perheen aineettomat lahjat ovat usein lahjakortteja tai sitten olemme lahjoittaneet lahjarahoja esim. lastensuojeluun (kuten tuo tukiperhetoiminta) tai ympäristönsuojeluun. Erilaisia hyväntekeväisyyslahjoja löytyy täältä. Sekä omille pojille että kummilapsille olen ostanut myös kierrätettyjä lahjoja eli hyväkuntoisia kirppislöytöjä, esim. kirjoja tai pelejä. Tähän olen toki kysynyt kummilasten vanhemmilta luvan, että onko kirppikseltä ostettu hyväkuntoinen lahja ok.

Millaisia lahjoja teillä on tapana ostaa? Ostetaanko teillä aineettomia tai kierrätettyjä lahjoja? Joko tämän joulun lahjoja on pohdittu?

ps. vitsit minä olen naureskellut pitkin päivää. Eilen mun blogiin oli tultu hakusanalla "päivän asu postaus". Olikohan tämä postaus ihan sitä, mitä googlaaja haki?


8 kommenttia:

 1. Meilä viime vuonna sovittiin miehen suvun kesken, että ei lahjoja aikuisille. Sama sopimus on ollut jo pidempään minun pienessä suvussani.

  Omille vanhemmilleni vien jonkun leivonnaisen, appivanhemmille kukkia tai pullon viiniä. Parille sukulaiselle menee myös kukkia tai viinipullo. Kummeille lähtee lasten kuvat ja itse tehdyt kortit. Miehelleni ostan lahjan, jos sattuu jotain kivaa tulemaan vastaan. Aika vähäinen on nykyisin lahjottavien määrä :) Itse haluan lahjaksi kirjan, jos kirjastosta ei ole löytynyt mitään lainaan.

  Pojilla sen sijaan on kilometrien mittaiset lahjatoivelistat, joilla on toinen toistaan kallimpaa lelua. Esikoista olen tässä koko syksyn sparrannut, että hän ei saa tänä jouluna omaa lahjaa, koska hän sai jo syksyllä iPadin. Keskimmäinen ja kuopus toivovat legoja ja varmaan saavatkin jotku haavepaketit. Yhteiseksi pojille tulee käytetty play station 3 ja kauan manguttu Skylander. Lisäksi joku kiva kirja. Isovanhemmat yleesä ostavat pojille lahjoja. Tänä vuonna olin tosin ajatellut, että isovanhemmat voisivat lahjoje sijasta osallistua poikien talviurheiluvälineiden uusintaan, jos se heille sopii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivonnaiset, kukat ja viinipullo kuulostavat hyviltä lahjoilta, ne eivät jää lojumaan kenenkään nurkkiin ikuisiksi ajoiksi.

   Viestistäsi tulikin mieleeni, että meidänkin pitäisi tarkistaa talviurheiluvälineet, tarvitseeko tälle talvelle isompia luistimia tai monoja. Viime talvena jäi talviurheilu aika vähäiseksi sääolosuhteiden vuoksi.

   Poista
 2. Kiva hamstraus nuo kassit! Minun perheen puolella aikuiset arpovat joka vuosi kenelle hankkii seuraavana vuonna lahjan, mielestäni aika hauska tapa. Appivanhemmat taas eivät tahdo lahjoja, ja muutenkin samantapainen meininki kuin teillä... Me emme juurikaan osta lapsillemme lahjoja, sillä kummit, sisaruksemme ja vanhempani ostavat ihan riittävästi ja sellaisia joita on toivottukkin. Lisäksi syynä se että lapsilla on synttärit joulukuussa, joten tavaraähky tulee muutenkin... Viemme joulupuu-keräykseen muutaman paketin. Miehelleni olen hankkinut kirjalahjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin viime keväänä tuohon kassiin ja jo silloin päätin, että näistä tulee lasten kummien joululahjat.

   Meillä ei pojat ihan hirveästi paketteja saa, toki kummit ja isovanhemmat jotain ostavat. Ja me itse. Mutta kun minulle ei ole sisaruksia ja miehellä on yksi veli (joka on myös esikoisen kummi) ja kun appivanhemmat ostavat aina jotain halpaa (nimenomaan kysyvät, että "mitähän halpaa he tänä vuonna voisivat ostaa pojille), niin ei siitä kovin montaa pakettia tule. Ja hyvä niin.

   Joulupuu-keräys on kiva juttu, siihen voisimme mekin tänä vuonna osallistua.

   Poista
 3. Olipas ihana postaus <3

  Näin jouluihmisenä on mukava lukea muiden joulujutuista. Meillä on tänä vuonna myös kohtuus lahjoissa. AINA ja JOKA VUOSI on ajateltu, että muutama lahja per lapsi mutta lapasesta on lähtenyt lujaa. NYT olen sanonut lapsille jotka eivät kuulemma tänä vuonna enää pukkiin usko, ettei meiltä vanhemmilta tule kuin yhdet (vähän hintavammat - 50e) lahjat. Isovanhemmilta ja kummeilta tulee myös paketit. Tuntuu, että se joulun idea on unohdettu ja ihmisillä on ihan mahdoton kulutushysteria! Me aikuiset emme osta toisillemme emmekä sukulaisillemme mitään, koska näin on sovittu. Sisaruksien lapsista vain kummilapsille, koska muuten sitä rahaa menisi ihan mahdottomat määrät! Lahjoja kuitenkin pitää olla, joten yhdet suht edulliset paketit hankin vielä pojille, että saavat toivomuksensa lisäksi myös ylläripaketit. Meillä menee keskimmäisen pakettiin star wars kirja myös. Hänellä onkin niitä jo muutamia ja on kova lukemaan. Meiltä löytyy mm:
  http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9510382019
  Niitä muita en nyt äkkiseltään netin ihmeellisestä maailmasta löytänyt. 8v:n mielestä nuo kirjat eivät ole pelottavia, vaikka elokuvat ovat. (Mies meinasi että katsoo keskimmäisen kanssa tuota sarjaa ja ei mennyt kuin 5min niin poika oli lähtenyt olohuoneesta.) Sanoin, että on vielä liian pieni tuommoiseen, mutta miehet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen jouluihminen. Se on niin totta, että joulun alla monet ihmiset valtaa kulutushysteria ja tuntuu, että monissa perheissä lapset saavat ihan valtava kalliita lahjoja. Ja paljon. Minusta on ihan kamalaa käydä kauppakeskuksissa joulun alla, yleensä pyrin välttelemään niitä, mutta aina se ei ole onnistunut.

   Meillä taitaa olla tuo Jedien salaisuudet- kirja kuopuksen kirjahyllyssä, ostin sen itselleen synttärilahjaksi saamillaan rahoilla. Juuri tuon tyyppiset kirjat ovat kuopuksen suosikkeja.

   Poista
 4. Olen ostanut yhden lahjan. Muut odottavat vasta mielessä. Viime vuonna olin hyvissä ajoin ja lahjat oli hankittu ennen joulukuun puoliväliä. Vaikea kyllä löytää lahjoja isommille lapsille, tytön 10v listassa lukee "rahaa ja lahjakortteja". Poika 7v ei ole keksinyt vielä mitään mitä toivoisi. Pienimmällä 2v on jo leluarsenaalia jäänyt sisaruksilta. Kiitos kuitenkin ideoista, pohdinta alkakoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on lahjakaapissa jotain lahjoja jemmassa, lähinnä kummilapsille. Pitäisi vaan käydä sen kaapin sisältö läpi, että mitä kaikkea siellä onkaan.

   Meillä lapset eivät ole vielä lahjalistaa kirjoittaneet, mutta luulen, että sinne hyvinkin tulee tuo "rahaa". Ja varma olen siitä, että kuopuksen lahjalistalle tulee joku wii-peli. Esikoinen aika maltillinen lahjojen toivoja, epäilen, että hänen lahjalistalleen tulee joku kirja ja lautapeli.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!