torstai 9. lokakuuta 2014

Kuritus ei kasvata!

Törmäsin facebookissa Unicefin youtube-linkkeihin Kuritus ei kasvata (linkit postauksen lopussa). Hyvät videonpätkät. Olen pitänyt Järvenpään Opistossa luentosarjaa "Myönteisiä keinoja kasvatukseen" ja luentojen pääteema on ollut lapsen kunnioittaminen ihmisenä. Välillä on olo, että kasvatuksen nimissä voi tehdä mitä vain. Voi huutaa lapselle, riuhtoa häntä, näpäyttää sormille. Lasta voi haukkua tyhmäksi, uhata häntä rangaistuksilla, laittaa hänet jäähylle tai asettaa kuuliaisuuden vanhempien rakkauden ehdoksi. Voi ivata ja nöyryyttää. Koska lapsi on lapsi ja aikuinen on aikuinen ja aikuinen voi tehdä niin, koska hän kasvattaa näin lapsesta hyvää ja tottelevaista aikuista.

Itse uskon, että lapsi, jota on hoidettu ja kasvatettu arvostaen ja huolta pitäen, juurtuu itseensä ja toisten arvostamiseen ja näin lapsi opettelee vähitellen osoittamaan myös toisille arvostusta. Lapsi tarvitsee hyvää kohtelua koko ajan, arjessa. Eikä vain synttäreillään tai Ruotsin-risteilyllä. Lapsen hyvä kohtaaminen kantaa aina sadon. Kun aikuinen kohtaa lapsen kauniisti, kuunnellen ja kunnioittaen, lapsi vahvistuu ja sisäistää arvostavan kohtaamisen merkityksen ja olemuksen. Kasvaessaan hän kylvää tätä ympärilleen. Kun lasta kohdellaan hyvin, hän kohtelee toisiakin hyvin. Hänestä ei tule nuorisojengiläistä, joka hakkaa toisia Alppipuistossa.

Jokaisen vanhemman olisikin syytä pohtia:

* Miksi kasvatan näin?
* Mihin pyrin kasvatuksellani?
* Mitkä omat toimintatapani tuntuvat hyviltä ja tuovat niitä asioita, joita haluan? Mitä tapojani haluaisin muuttaa tai uudistaa?
* Kuinka minä kohtelen omia lapsiani? Kuinka kohtaan heidät, kuinka arvostan heitä, kuinka osoitan heille huolenpitoa ja rakkautta?

Youtube-linkit:
Aikuisten kesken väkivaltaa. Lasten kanssa kasvatusta?

Röyhtäys kokouksessa
Mutku mä haluun
Pissahätä


Ja laitettakoon pieni mainos tähän. Jos haluat pohtia omia kasvatuskeinojasi yhdessä ammattilaisen kanssa, teen Kasvun Taika - yritykseni kautta erilaista koulutustoimintaa ja myös kotikäyntejä mm. näiden asioiden tiimoilta.

4 kommenttia:

 1. Minusta kasvatuksessa ollaan tultu varmasti paljon eteenpäin. On paljon tietoa ja sitä tulee koko ajan lisää. Nuo jäähyt ja muut kovakouraset kuritukset ja huutamiset ei ois minustakaan kovin suotavaa :( Jämpti saa olla ja pitääkin, mutta samalla lempeä. Semmonen äiti itse pyrin olemaan :) Kiitos tästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatuksessa ja tiedossa on tultu paljon eteenpäin. Viime viikon aikana on puhuttu ja kirjoitettu paljon jäähyn haittavaikutuksista. Ja silti sitä käytetään paljon. Kuritusväkivalta on toivottavasti jo taakse jäänyttä elämää (vaikka osa vanhemmista sen hyväksyy edelleenkin), mutta henkistä väkivaltaa esiintyy liiankin paljon.

   Jämpti saa olla, sitä olen minäkin. Ja samalla lempeä ja hyväksyvä.

   Poista
 2. Tunsin piston sydämessäni. Valitettavan usein tulee kasvatettua lasta uhkailemalla etuuksien menetyksellä ja jäähyportaallakin ovat istuneet. Huutamiseenkin sorrun aina silloin tällöin tsemppauksesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että teillä on kuitenkin myös hyviä hetkiä paljon. Ainakin mitä olen blogiasi seurannut, teillä on paljon kivoja yhteisiä perhehetkiä. Ja niin on varmaan kaikissa lapsiperheissä. Välillä on hermot kireällä ja tulee sammakoita omasta suusta. Ja se on tärkeintä, että tiedostaa tilanteen ja yrittää ainakin toimia toisin. Tuosta huutamisesta minulla on tulossa blogikirjoitus lähipäivinä, aamutelkkarissa oli Jukka Mäkelä puhumassa aiheesta ja se oli hyvä pätkä.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!