maanantai 9. kesäkuuta 2014

Urpot.fi

Lapsen Maailma - lehdessä näin pienen maininnan Urpot.fi -sivustosta. Urpot.fi - sivusto on tarkoitettu teini-ikäisten lasten vanhemmille (jotka ovat kuulleet olevansa urpoja tai tuntevat itsensä urpoiksi).

Urpot.fi on Väestöliiton koordinoima uudenlainen yhteistyöhanke. Sivuilta löytyy tietoa nuoren fyysisen, henkisen ja tunne-elämän kasvusta. Lisäksi sivuilla on vinkkejä vanhemmuuteen. Sivusto sisältää asiantuntijoiden puheenvuoroja ja nettivastaanoton, ja siellä voi kuunnella nettiluentoja.

Kuuntelin nettisivuilta yhden asiantuntijapuheenvuoron, Raisa Cacciatore puhui muutaman minuutin aiheesta Kolme vinkkiä vanhemmille: miten pärjään murrosikäisen kanssa?

Tässä lyhyt yhteenveto Raisan vinkeistä. Vinkki 1:  Vanhemmille on monesti haaste jaksaa murrosikäisen tunnevuoristorataa. Miten siitä selvitä? Älä raivostu itse. Vahvista omaa mielenrauhaa ja tyyneyttä. Nuori on murrosikäinen, hänellä on tunneaivoalueiden kasvupyrähdys. Koita itse pysyä ulkopuolella siitä tunteesta. Nuori provosoi ja etsii mallia, miten tunteita voi hallita. Anna aikuinen malli, ei ivaamista, dramatiikkaa tai karjumista. Helposti sanottu, vaikeampi toteuttaa.

Raisan vinkki 2: Arvioi riidanaiheet ja uhot ja jaottele ne kolmeen koppaan:
A, B ja C-koppa. C-koppa: ei viitsi välittää, nämä voi katsoa joskus sormien läpi (syököön nyt pullaa ennen ruokaa tai valvokoot vielä vähän tai olkoot huone vielä siivoamatta, nyt en jaksa ottaa tästä asiasta mittaa). Kaikesta ei voi ottaa koko aikaa mittaa. Koppa B: näistä otetaan aina kiinni. Nämä ovat asioita, jotka meidän perheessämme on tärkeitä. Ei tupakoida, astmalääke on otettava, kotiintuloaika on tärkeä. Mikä on se aikuisen päätös, että tästä en jousta meidän perheessämme. Näistä ei jousteta, vaikka olisi kuinka väsynyt itse. Niistä aina pidetään perustellusti kiinni.  Arvoja puolustetaan ja selitetään. Koppa A: Vakavat, elintärkeät asiat. Kun on huoli turvallisuudesta ja terveydestä. Tämä on fyysisen puuttumisen koppa. Jos on pelko, että nuori tuhoaa oman terveytensä vaikkapa huumejengissä, aikuinen menee ja hakee hänet pois.

Raisan vinkki 3: Pidä huolta omasta jaksamisestasi. Mikään ei ole nuorelle niin arvokasta kuin oman elämänsä hallitseva, tyyni, rauhallinen ja tasapainoinen tunnetaitoja omaava aikuinen. Luja turvallinen kallio, jota vasten voi hioa sarvia. Kun olet pulassa, älä heittäydy itse murrosikäiseksi. Lue kirja, käy kävelyllä, usko itseesi ja luota että olet rakastava ja hyvä vanhempi, vaikka et saa aina positiivista palautetta murrosikäiseltä.

Meillä esikoinen täyttää pian 11v, eli esimurrosikä lähestyy. Vielä en ole saanut kuulla olevani urpo. Meillä ehkä enemmänkin tuo kuopus  (kohta 9 v) viljelee puheessaan "urpo"-tyylisiä juttuja. Tiedän että tulen palaamaan monesti Urpot.fi-sivustolle. Sivusto vaikuttaa laadukkaalle vinkkeineen, luentoineen ja nettivastaanottoineen. Suosittelut kaikille murrosikäisen (tai murrosikää lähestyvien) vanhemmille. Kaikille urpoille.


6 kommenttia:

 1. Taitaa yhtä hyvin päteä nuo ohjeet uhmaikäisenkin vanhemmalle (tai eriiittäin voimakastahtoisen lapsen kanssa) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ihan samaa. Hyviä vinkkejä kelle vaan vanhemmille.

   Poista
 2. Meillä ei vielä ole teiniä, eikä edes varsinaista esiteiniä. Mutta on yksi kaikkitietäväinen näsäviisas, jonka asioihin ei vanhempien pitäisi puuttua. Sen verran heittelee tunnetilat, että vissiin esimurrosikää pukkaa. Alkaa heitellä äidinkin tunnetilat: välillä on pokassa pitelemistä ja välillä hermo kiristyy nopeastikin. Joku superurpojen vertaistukiryhmä voisi olla paikallaan mulle tulevaisuudessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkitietävät näsäviisaat saattavat tosiaan monesti kiristää vanhempien hermoja aika lailla. Tunnistan tuon ihmistyypin.

   Superurpojen vertaistukiryhmä kuulostaa tosi hyvältä! Pitäisköhön mun perustaa sellainen...

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! Niin toden totta joka sana, kuinka pärjätä murrosikäisen kanssa. Ehkäpä olisi aiheellista jo etukäteen minunkin tutustua kyseiseen sivustoon ja perehtyä murrosikäisen maailmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minäkin nyt jo etukäteen vähitellen tutustun tuohon sivustoon ja murkkumaailmaan. Hienoa, että Väestöliitto kehittää uusi sivustoja ja nettipalveluja vanhemmille.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!