torstai 5. kesäkuuta 2014

Ratkaisukeskeinen valmentaminenOpiskelen ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi Helsingin yliopiston Palmenia-koulutuskeskuksessa. Ratkaisukeskeisen lähestymistavan keskeisimmät teemat ovat voimavarakeskeisyys, asiakaslähtöisyys, arvostava vuorovaikutus ja luovuus.

Ratkaisukeskeinen valmentaja auttaa kysymyksin ja keskustelua ohjaten valmennettavaa löytämään omat voimavaransa ja etenemään kohti tavoitteita ja unelmia. Ratkaisukeskeinen valmennus saa usein aikaan uusien asioiden syntyä, tilanteiden jäsentymistä ja asiakkaan voimaantumista. Ratkaisukeskeinen valmennus keskittyy nykyhetkeen ja hyvään tulevaisuuteen. Valmennuksessa ongelmia käsitellään tavalla, jossa keskustelujen ja työskentelyn painopiste on tulevaisuudessa, tavoitteissa, ratkaisuissa ja ratkaisuideoissa sekä toivon herättämisessä. Tutkimalla ensin ongelmaa ja miettimällä sitten, miten asioiden toivotaan tulevaisuudessa olevan, luodaan energiaa ja myönteistä intoa löytää konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Toivetila voi olla mikä tahansa elämässä, vaikkapa uusi suunta työelämässä, kuntoilun lisääminen, terveellisempi elämäntapa, jokin henkilökohtaiseen elämään liittyvä asia tai vaikkapa joku vanhemmuuteen liittyvä teema. Valmentaja ei neuvo tai anna ratkaisuja vaan pyrkii kysymysten avulla oivalluttamaan valmennettavaa. Valmentaja auttaa valmennettavaa itse oivaltamaan ratkaisuja ja liikkumaan kohti tavoitetta.

Opinnot alkoivat helmikuussa ja juuri olin taas kaksi päivää opiskelemassa aihetta. Opintojaksojen välillä teemme valmennusharjoitteluja, tapaamme pienryhmäämme, luemme kirjoja ja artikkeleja ja teemme etätehtäviä. Koulutuksen sisältöalueita ovat esimerkiksi ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys, narratiivisuus, positiivinen psykologia, mindfulness, tiimit ja organisaatiot, arvostava vuorovaikutus, dialogisuus ja haastavat tilanteet.

Valmennusharjoittelun lisäksi saamme myös itse valmennusta. Sekä koulutusjaksojen aikana että omalta valmentajalta. Minä tapasin omaa valmentajaani ensimmäisen kerran toukokuussa ja yhteistyömme jatkuu pian. Saadessani valmennusta olen huomannut kuinka tehokasta se on. Todella voimaannuttavaa ja ajatuksia liikkeelle laittavaa.

Olen aika innoissani näistä opinnoista. Ratkaisukeskeinen valmentaminen on minulle myös yksi tuleva työ, jota alan tehdä valmistuttuani ensi maaliskuussa.  Ratkaisukeskeisen valmennuksen oppeja tulen käyttämään myös kursseillani, joita tulen pitämään ensi syksynä vanhemmuuteen liittyen ("Voimavaroja vanhemmuuteen" ja  "Myönteisiä keinoja kasvatukseen").

Virheistä voi oppia, mutta onnistumisista oppii vielä enemmän!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiset opinnot, joista en ole kuullutkaan ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opinnot ovat tosi mielenkiintoiset. Minäkin löysin tämän koulutuksen vähän sattumalta. Lueskelin kirjaa "Ruuhkataidot" ja sen toinen kirjoittaja on ratkaisukeskeinen valmentaja. Aloin googlata, että mitäs se tuollainen tarkoittaa ja löysin tämän koulutuksen. Ja olen tosi iloinen kuin löysin nämä opinnot!

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!