lauantai 5. syyskuuta 2015

Judith Orloff: Emotionaalinen vapaus


Sain arvostelukappaleeksi Judith Orloffin kirjan "Emotionaalinen vapaus. Vapaudu kielteisistä tunteista ja muuta elämäsi".  Kirjan takakannessa todetaan näin: "Kuvittele itsesi täysin rauhalliseksi keskellä pahinta aamuruuhkaa. Kuvittele pysyväsi tyynenä, vaikka työnantajasi on moittinut sinua koko päivän. Mitä jos vihan ja ärtyneisyyden sijaan elämäsi sisältäisi lämpimiä ihmissuhteita ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta? Mitä jos elämässäsi vallitsisi emotionaalinen vapaus? Yhdistelemällä lääketiedettä, psykologiaa ja energiatietoisuutta Emotionaalinen vapaus viitoittaa lukijan polulle, jonka määränpäänä on oppia kohtelemaan itseä ja toisia ystävällisesti ja rakkaudella. Muutos tapahtuu itsetutkiskelun kautta. Kaikilla tunteilla on vastavoimansa: masennuksella toivo, vihalla myötätunto, pelolla rohkeus. Tämä kirja näyttää käytännönläheisten ohjeiden ja tosielämän esimerkkitapausten avulla, kuinka kielteiset tunteet voi tunnistaa ja muuttaa myönteisiksi".

Kirjassa on paljon erilaisia testejä, joilla voi testata esimerkiksi omaa emotionaalista vapautta, masennusta, vihaa. Testien tulokset osuivat minun kohdallani aika oikeaan. Kirjassa on myös paljon vinkkejä askeleista kohti emotionaalista vapautta. Ja keinoja, miten voi kasvaa ulos omien vanhempien kaavoista. Kirjassa neuvotaan, miten voi oppia menneisyydestä. Esimerkiksi suuttumistapa opitaan omilta vanhemmilta. Jos vanhemmat ovat olleet lempeitä itseään ja sinua kohtaan ja ymmärtäneet olla raivoamatta (tai pahoittelivat jälkikäteen, jos niin tekivät), voi ajatella olleensa onnekas. Monen kohdalla ei ehkä ole ollut näin ja siksi vihan tunteiden hallinta ei ole helppoa.


Kirjaan helmiin kuuluu mielestäni kirjan loppupuolelta löytyvät myötätuntoisen kommunikoinnin seitsemän sääntöä. Ne kun jokainen oppisi jo alakoulussa, niin maailma olisi paljon parempi paikka. Ja tämä lause on kirjan parasta antia: "Kysy aina itseltäsi: Kuinka tilanne - mikä tilanne tahansa - voi auttaa minua kasvamaan ja suhtautumaan rakastavasti ja lempeästi itseäni tai muita kohtaan".

Kirja on aika paksu, siinä on 458 sivua. Itse en ainakaan ensimmäisellä lukukerralla vielä sisäistänyt ihan kaikkea. Kirjassa on onneksi lukujen ydinasiat laitettu harmaisiin laatikoihin ja niihin on helppo palata kirjaa selaten.

Vapauduinko kielteisistä tunteista ja muuttuiko elämäni kirjan luettuani? En vapautunut eikä elämäni suoraan muuttunut. Kirjan ajatukset pitäisi vielä viedä käytäntöön. Se vaatii varmaan sen, että luen kirjan jossain vaiheessa vielä toisen kerran, jotta voisin sisäistää kirjan ajatukset. Toki monia juttuja toteutan elämässäni jo nyt, mindfulness on antanut minulle työkaluja kielteisistä tunteista vapautumiseen. Sinällään kirja on hyvä ja tuo ajatuksia itsetutkiskeluun. 

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Olepa hyvä. Orloffilla on myös hyvän oloinen kirja "Myönteinen energia". Löysin sen juuri kirpparilta kahdella eurolla. En ole vielä ehtinyt lukea sitä, mutta selailun perusteella vaikuttaa hyvältä.

   Poista
 2. En tunne tätä kirjaa, mutta olen muutaman kerran lukenut jotain vastaavanlaista ja tehnyt kaikki kirjan tehtävät ja harjoitukset. Niinä kertoina kirja on auennut enemmän kuin tavalliset "läpiluetut". Konkreettinen asian ylöskirjoitus taikka käytännön harjoittelu menee syvemmälle itseen ja toimii myöhemminkin ehkä alitajuntaisesti taikka muistutuksena. En tiedä johtuuko tämä siitä, että olen enemmän kai käsillä tekijä kuin analyyttinen ihminen ;-).

  Joskus minulla kirjat jäävät puolitiehen enkä palaa niihin enää myöhemminkään. Ennen vähän harmittelin lukematonta kirjaa, mutta ajattelen, että kirja on antanut minulle sen mitä juuri tällä hetkellä olin valmis vastaanottamaan.

  Joku moitti jossain kirjoituksessaan näiden kirjojen tarpeellisuutta, mutta minusta jokainen kirja taikka ihminen, joka helpottaa toisen ihmisen elämää on enemmän kuin tarpeellinen.

  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että harjoitusten tekeminen avaa enemmän kirjaa ja auttaa sisäistämään sen ajatuksia. Itse olen saanut ihan valtavasti elämääni näiden erilaisten elämäntaito-oppaiden kautta. Ne yhdessä muutaman kurssin kanssa ovat avanneet minulle aivan uuden maailman.

   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!