perjantai 18. syyskuuta 2015

Hyvinvoivan arjen peruspilareitaTällä hetkellä koen, että meillä on arki suht hyvin tasapainossa. Minulla on aikaa niihin asioihin, joihin haluan ajan riittävän. Aina ei kuitenkaan näin ole ollut. Olen ollut uupunut ja marttyyrimäinen äiti. Oli aika, kun tuntui ettei vuorokaudessa riitä tunnit siihen, että ehtisi tehdä työt ja kotihommat. Myös viime keväänä meinasi lipsahtaa väsymyksen puolelle, kun en osannut rajata työtäni tarpeeksi.

Mistä minun hyvinvoiva arkeni koostuu?

Unesta. Siitä, että saan nukkua riittävästi. Minun unentarpeeni on aika suuri, tarvitsen unta 8-9 tuntia yössä. Minulle optimaalisin unijakso on klo 22.30-7.30 välillä. Tein vuosia työtä, joka alkoi klo 7.30 ja jouduin heräämään ennen kukonpieraisua. Voin sanoa olleeni usein väsynyt. Nykyisessä elämäntilanteessa herään aikaisintaan klo 7 aamulla. Silti olen monesti aamutahmassa, mun vauhti kiihtyy iltaa kohden.

Ajasta. Siitä, että aikaa on riittävästi. Siitä, että teen töitä sen verran vähän, että aikaa jää muuhunkin kuin työntekoon. Että minulla on aikaa tehdä ruoka rauhassa, katsoa lasten läksyt läpi ja kysellä kokeisiin. Että minulla on aikaa lukea kirjoja ja nähdä ystäviäni. Käydä tapahtumissa, teatterissa ja elokuvissa. Minä en pidä kiireestä.

Töiden rytmittämisestä niin, että minulle jää myös vapaa-aikaa. Olen kiinnittänyt paljon huomiota siihen, miten teen työtäni ja tein tästä jo oman postauksen. 

Toimivasta ruokahuollosta. Tämä on ollut kompastuskiveni vuosia. Nyt olen taas ottanut ruokalistat käyttöön eli suunnittelen sunnuntaina koko viikon ruokalistan ja teen sen perusteella ostoslistan. Helpottaa arkea todella paljon. Meillä syödään kotona tehtyä kasvisruokaa, silloin tällöin käydään ravintolassa syömässä. Mies ei valitettavasti osaa tehdä ruokaa ollenkaan. Olemme jo vuosia puhuneet, että mies tekisi yhden ruuan viikossa, mutta käytäntöön tämä ei ole mennyt. Ja nykyisessä elämäntilanteessani yrittäjänä minulla on myös enemmän aikaa ruuanlaittoon ja näin ongelma ei ole niin akuutti kuin se oli silloin kun olin palkkatyössä ja aikaa oli niin paljon vähemmän.

Mindfulnessista, rentoutumisesta, arkiliikunnasta, lenkkeilystä. Valitsen tietoisesti sen, että lähden lenkille tai että teen rentoutumisharjoituksen. Nämä ovat välillä meinanneet unohtua arjestani eikä lopputuloksena ole ollut mitään hyvää vaan lähinnä äreyttä ja uupumusta.

Rentoudesta. Siitä, että osaan itse relata enkä pingota enää sen kanssa, millaista elämän pitäisi olla. Meillä saattaa olla pölyä vitriinin tasoilla eikä kotimme näytä samalta kuin sisustuslehdissä. Tämä blogikin on kotikutoinen ja niin saa ollakin.

Meillä on myös tietoinen valinta, ettei lapsilla ole harrastuksia joka illalle, jotta meillä on myös perheiltoja, jolloin olemme kaikki kotona.Lisäksi nykyisin, kun pojat ovat jo isoja, he kulkevat harrastuksiina itsekseen. Kuopuksen kaikki harrastukset ovat paikallisessa "keskuksessa" ja hän fillaroi sinne 2.2 km. Esikoisen harrastus on Helsingissä ja olemme opettaneet hänet kulkemaan sinne bussilla ja ratikalla.

Minulla yrittäjänä viikot ovat erilaisia ja välillä on viikkoja, jolloin on hektisempää. Onneksi on sitten vastaavasti ajanjaksoja, jolloin on rauhallisempaa ja aikaa jää vaikka siihen, että pääsen keskellä päivää vyöhyketerapiaan tai kampaajalle. Minun hyvinvoivaan arkeeni kuuluvat tärkeänä osana myös erilaiset rentoutumishoidot (esim. hieronnat), joissa käyn riittävän usein.

Hyvinvoivaan arkeeni kuuluu myös nauru, ilo pienistä asioista ja sosiaaliset kontaktit. Vaikka olen yksityisyrittäjä, en koe olevani yksin. Minulla on paljon ystäviä ja verkostoja ympärilläni ja se on tärkeää minulle.

Samalla kun kirjoitan tätä, tajuan että kyllähän sitä on nyt helppoa olla hyvinvoiva, kun on takana pitkä kesäloma ja monena päivänä aurinko paistaa ja on aika lämmintä. Entäs sitten kun eletään marraskuun loskaisia päiviä, kun aurinkoa ei ole näkynyt moneen päivään ja lomastakin on aikaa jo kuukausia. Silloin pitää kaivaa tämä postaus esille ja miettiä, miten siihen hetkeen saisi hyvinvointia ja jaksamista.

Mistä sinun hyvinvoiva arkesi koostuu?

2 kommenttia:

 1. Sun arkesi ja sen suunnittelu kuulostaa aika ihanteelliselta mun korvaan :) Aika samoihin sioihin koetan kiinnittää huomiota! Ja riittävä uni on myös mulle se kaiken edellytys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkemme on nyt pääasiassa hyvin toimivaa. Aina ei näin ole ollut ja siksi meillä on tehty isojakin muutoksia elämään, jotta tämä on mahdollista.

   Minulle uni on todella tärkeää. Välillä tuntuisi kivalta selvitä vähän vähemmällä unimäärällä, mutta mun unen tarve on suuri.

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!