tiistai 15. syyskuuta 2015

Helin keittiössä: Superhyvä vispipuuro marja-aroniasta


Perjantaina silmiini osui facebookissa yhden tuttavani päivitys. Hän kertoi poimineensa luonnon superfoodia, marja-aroniaa. Minä heti kiinnostuneena kyselin, mihin marja-aroniaa voi käyttää. Meillä kun sitä on yllin kyllin pihallamme eikä koskaan olla keksitty sille mitään käyttöä. Ja kappas, tällä kertaa en ollut edes googlelta kysellyt asiaa. Sain tuttavaltani vinkin herkusta: Marja-aronia vispipuuro.


Tuumasta toimeen ja heti kokeilemaan. Keräsin marja-aronioita, keittelin niitä ja tein vispipuuron spelttimannasta. Ja se tosiaan on hyvää! Olin oikein yllättynyt miten herkullista siitä tuli. Ohjeeni on täältä.

Marja-aronia on terveyspommi, siinä on sekä vitamiineja (mm. C ja E) että flavonoideja. Jäin miettimään myös marjojen kuivaamista, luin jostakin, että kuivaamalla marja-aroniaa saa "vitamiinikarkkeja". 


Luulen, että tämä Helin keittiössä - postaussarja ei kovin laajaksi tule (jos olet uusi blogini lukija, kannattaa lukea tämä postaus Taitava emäntä?). Minä en ole keittiöiden guru, mutta tämä oli niin herkullista ja itselleni on täysin uusi asia, että marja-aroniaa voi todella hyödyntää ruuanlaitossa, niin halusin kirjoittaa tästä oman postauksen.

Onko marja-aronia sinulle tuttu? Oletko sinä osannut hyödyntää sitä?

11 kommenttia:

 1. Taloyhtiössämme kasvaa jonkun verran marja-aroniaa pensasaitana. Lasten ollessa pieniä keräisimme marjat alaoksilta pois, koska ne sotkevat älyttömästi. Menivt suurimmaksi osaksi biojätteeseen. I

  tse en ole ikinä tehnyt marja-aroniasta mitään, mutta työkaverini keittelee siitä hilloa ja hyytelöä. Siihen kannattaa kuulemma yhdistää muita marjoja. Kaveriksi sopii kuulemma hyvin omena tai mansikka tai molemmat yhdessä.

  Nyt tekisi mieli kokeilla marja-aroniavispipuuroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että marja-aronia sotkee paljon. Googlailun tuloksena minäkin löysin hillo- ja hyytelöohjeita ja monissa suositeltiin omenaa kumppaniksi.

   Suosittelen kokeilemaan vispipuuroa, pidimme siitä kaikki!

   Poista
 2. Täti keitti joku vuosi mehua, en muista laittoiko kaveriksi mitään muita marjoja mutta todella hyvää mehua oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuull, että marja-aroniamehu on hyvää. Meillä on sen verran paljon tuota marja-aroniaa, että riittäisi kyllä myös mehuksi asti.

   Poista
 3. Saan välillä isältäni aroniaa. Yleensä olemme sekoittaneet sen omenan kanssa hilloksi. Tätä pitää kokeilla ensi kerralla. :) Aurinkoista viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja-aronia-omenahillo kuulostaa hyvältä. Suosittelen kokeilemaan vispipuuroa, meillä siitä tykättiin.

   Poista
 4. Meillä oli entisen kodin pihalla aroniaa. Tehtiin kerran hyytelöä. Jäi syömättä. Ja kerran likööriä joululahjoiksi. Se oli yllättävän hyvää. Tänä syksynä meidän taapero on ihastunut aroniaan. Syö niitä kaverin pihalla. Meille muille marjat ovat aivan liian terveellisen makuisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös lapset ovat välillä syöneet marja-aroniaa ihan sellaisenaan. Ei se ihan huippuhyvää ole, mutta olen minäkin sitä jonkin verran napsinut ihan suoraan pensaasta.

   Poista
 5. No vau, tämä vinkki menee kokeiluun, kiitos! Oon tainnut parina vuonna jo jättää aroniat puuhun, kun ei olla jaksettu keksiä enää mitään kokeiltavaa... Ollaan tehty ainakin mehua ja hilloa (niistä tulee kyllä tosi hyviä, suosittelen!) ja ainakin joskus kokeiltiin viiniä ja likööriä, mut ei tainneet oikein onnistua... Ehdottomasti kokeilen vispipuuroa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla vispipuuroa, se on hyvää. Te sentään olette osanneet hyödyntää aroniaa, meillä ne ovat vuodesta toiseen jääneet keräämättä, koska en ole tajunnut, että marja-aroniasta voi tehdä jotain...

   Poista
  2. Joo täällä mies ahdistuu, jos jää keräämättä mitä tahansa, mistä voi tehdä jotain :D

   Noiden aronioiden kanssa muuten kävi yksi vuosi niin, että katsoin aamulla töihin lähtiessäni marjoja notkuvaa puuta ja mietin, että jaahas, kypsiä ovat, pitää töistä tultuani kerätä pois... ja kun palasin kotiin, puu oli tyhjä. Eli linnutkin ovat kartalla siitä milloin marjat kypsyvät, tarkkana saa olla ;)

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!