maanantai 19. tammikuuta 2015

Suolahuoneessa


Muistan kun entisessä työkaupungissani kuljin lähes päivittäin suolahuoneen ohi ja mietin, mikäköhän tuokin paikka on. Nyt minulla oli ennen joulua mahdollisuus tutustua suolahuoneeseen, kun se oli yksi ohjelmanumero Vipeltävän Siilin ohjaajien pikkujouluissa.

Minulla ei siis ollut mitään ennakkokäsitystä siitä, mikä on suolahuone. Mennessämme paikalle paikan omistaja kertoi ensin yleisiä asioita suolahuoneesta. Sen jälkeen vähensimme vaatteita (olin saanut ohjeeksi ottaa mukaan t-paidan ja shortsit), pyyhimme jalat puhtaiksi ja menimme istumaan suolahuoneeseen mukaviin nojatuoleihin. Käsiimme saimme nenäliinat. Mukaan olisi voinut ottaa lehtiä luettavaksi ja taisi minullakin olla yksi lehti mukanani. Loppujen lopuksi lähes koko 40 minuuttisen olin silmät kiinni ja rentouduin. Taustalla soi rauhallinen musiikki. Huoneen seinät ja katto olivat rakeisen suolan peitossa. Lattialla oli kunnon kerros irtosuolaa, kuin hiekkaa. Lapsia varten suolahuoneessa oli hiekkaleluja.

Suolahuonehoito sitoo kosteutta limakalvoille, vähentää limakalvojen turvotusta ja avaa hengitysteitä. Hoidon vaikutuksesta lima irtoaa helpommin ja poistaa mukanaan epäpuhtaudet. Suola toimii antiseptisesti, sillä se vaikeuttaa haitallisten bakteerien toimintaa ja vahvistaa limakalvoihin liittyvää immuunihoitojärjestelmää. Suolageneraattorin puhaltama hienojakoinen suola levittäytyy myös ihon pinnalle ja sitä kautta ihohuokosiin, tuhoaa iholla olevia vieraita bakteereja, sitoo kosteutta ja pehmittää ihoa. Moni käy suolahuoneella esimerkiksi poskiontelontulehdus tai flunssakierteen takia. Hoito rauhoittaa tulehdus- ja ärsytysoireita. Moni laulaja hoitaa ääntään suolahuonehoitojen avulla. Lapsilla suolahuonehoito saattaa helpottaa esimerkiksi flunssa- ja korvatulehduskierrettä.

Itselläni oli suolahuoneessa käynnin aikana flunssa ja nenä avautui kivasti hoidon aikana. Minulle tuli olo, että suolahuonehoito nopeutti paranemistani flunssasta. Jotkut ovat saaneet apua suolahuoneesta allergiseen nuhaan. Tässä meinaa aina talven aikana unohtaa, että keväisin kärsin aika pahasta siitepölyallergiasta. Olisiko jollakulla kokemusta suolahuonehoidosta ja sen vaikutuksesta siitepölyallergiaan? Onko suolahuonehoito helpottanut allergiaoireita? Tässä nimittäin googlettelin suolahuoneita ja huomasin, että meidänkin lähellä on yksi suolahuone (josta en ole tiennyt mitään).

Oletko sinä käynyt suolahuoneessa?10 kommenttia:

 1. En ole käynyt suolahuoneessa, mutta tekisi mieli kyllä käydä. Myös tuo olisi kiinnostavaa tietää, auttaisiko se siitepölyallergiaan. Sain sen lähempänä kolmeakymmentä riesakseni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin nyt mietin, että pitäisikö aloitella siitepölykauden lähestyessä suolahuonehoitosarjaa. Toivottavasti jollakin olisi kokemusta aiheesta! Minäkin sain siitepölyallergia vähän alle kolmikymppisenä eikä se kyllä mitenkään kivaa ole.

   Poista
 2. En ole käynyt. Suolasaippuan ostin vasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suolasaippuasta(kaan) en ole kuullut, pitääkin googlailla sitä.

   Poista
 3. Itse en ole käynyt, mutta äitiäni olen käyttänyt muutama vuosi sitten, hänellä oli sitkeä poskiontelotulehdus kierre. Hoidot helpottivat ja katkaisivat lopulta tämän tulehdus kierteen :)
  Voisin kuvitella, että limakalvot tykkää hyvää, varsinkin siitepölyaikaan, en osaa sanoa voisiko ennalta ehkäistä oireita, ainakin helpottaa...?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sun äitisi poskiontelotulehdus kierre helpotti. Ehkä käyn kokeilemassa suolahuonetta keväällä siitepölyoireisiin. Pitää myös vähän googlailla, josko löytäisi ihmisten kokemuksia.

   Poista
 4. Itse en ole käynyt mutta äitini kehuu kovasti saaneensa helpotusta astmaoireisiin. Mieheni kävi kolme ketaa viikon välein ja kuulemma iho pehmeni. Itse olen toistaiseksi tyytynyt vain suolapiippuun =)

  http://blogit.kaksplus.fi/blogi/uraaidinruuhkavuodet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla näitä positiivisia kokemuksia suolahuoneista. Suolapiipusta en ole kuullut myöskään, paljon uutta opin tästä(kin) postauksesta.

   Sun blogi onkin siirtynyt uuteen paikkaan, toivottavasti seuraaminen onnistuu "vanhoin keinoin".

   Poista
 5. En ole käynyt, mutta tätini on kehunut. Ja kun asumme parin kilsan päästä Haikon kartanosta niin seuravalla flunssahetkellä muistan tämän. Tai siitepölyaikaankin voisi saada apua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea näitä kehukokemuksia. Luulen, että voisin kokeilla suolahuonetta siitepölyaikaan, varsinkin kun tajusin, että meidän läheltä löytyy suolahuone.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!