torstai 22. tammikuuta 2015

Mitä yrittäjyys on minulle?


Miksi minusta tuli yrittäjä? Mitä yrittäjyys on minulle?

Se on vapautta määritellä itse työaikojani. Se on työnteon tapa. Haluan toteuttaa itseäni yrittäjänä. Haluan tehdä sellaista, mikä on minulle itselleni merkityksellistä. Haluan luoda itse työtäni ja käyttää työhöni niitä tietoja ja taitoja, joita olen oppinut koulutuksissani tai elämän varrella. Haluan luoda jotain uutta, jotain sellaista, jota ei ole vielä olemassa.

Minusta tuntuu tällä hetkellä, että yrittäjyys on minulle elämäntehtävä. Minun elämäntehtäväni on tuottaa lapsiperheitä voimaannuttavia palveluja. Minun vahvuudet, kiinnostus ja innostus ovat lapsiperheisiin ja hyvinvointiin liittyvien teemojen ympärillä. Ja haluan jakaa tätä tietotaitoa ja hyvää myös muille. Tällä hetkellä se raami, missä toteutan tätä työtä on yrittäjyys. Kuntasektorin luoma raami oli minulle liian tiukka enkä pystynyt hyödyntämään sitä kaikkea kapasiteettia, joka minulla on. Enkä varsinkaan halua tehdä työtäni niissä aikaraameissa, joihin monet joutuvat pakotetusti. En halua tehdä töitä lähes 40 viikkotuntia vaan paljon vähemmän ja joustavammin.


Tiedän, että monille ihmisille klo 8-16 oleva vakityö on juuri sitä, mitä he eniten toivovat maailmassa. Minulla on ollut sellainen vakityö, kaksikin kertaa. Välissä on ollut myös sijaisuuksia. Kaksi kertaa olen lähtenyt pois vakityöstä, koska halusin jotain muuta. Moni on sanonut, että olen tehnyt rohkeita päätöksiä. Ehkä niin. Minulle ne ovat siinä tilanteessa tuntuneet ainoilta oikeilta päätöksiltä. Jos työnteko alkaa tuntua ahdistavalta ja raamit koko ajan tiukkenevat ja tunnet, että osa sinun kapasiteettia jää käyttämättä, koska suurin osa työenergiastasi menee ihan väärien asioiden kanssa kamppailuun, niin näissä tilanteissa minä olen päättänyt lähteä. Sulkea vanhat ovet ja avata uusia.

Yrittäjyys on myös hulluutta. Se on sitä, että menee eteenpäin, vaikka välillä on vastatuultakin eikä mikään ota tulta alleen. Yrittäjyyteen kuuluu myös asioita, jotka ovat minulle vähän pakkopullaa. Otetaan nyt vaikka toimistohommat, laskujen kirjoittaminen ja jatkuva perillä pysyminen kaiken maailman teostomaksujen, ennakkoverojen, verotilien jne maailmasta. Myöskään jatkuva markkinointi ei suju minulta vielä luontevasti. Se vie paljon aikaa ja energiaa. Mutta uskon, että nekin alkavat sujua ihan hyvin kunhan pääsen kunnolla alkuun. Tällä hetkellä en vaihtaisi tätä mihinkään muuhun. Olen onnellinen ja voin hyvin. Toki tunteet heittelehtivät välillä myös toiseen suuntaan, mutta missään vaiheessa en ole katunut yrittäjäksi ryhtymistä. Tunteiden heittelyä on lähinnä tuonut byrokratia ja se paperinpyörittely, jota joutuu yritystoiminnan alkuvaiheessa tekemään aika paljonkin. Turhautumista on tuonut myös se, että vaikka kuinka markkinoisi omia palveluitaan, niin tuntuu että vasta murto-osa tietää niistä ja löytää ne. Tekemistä siis riittää vielä, paljonkin. Kuten eräs ystäväni sanoi, yrittäjyys on kestävyyslaji. Pitkäjänteisyyttä kysytään. Ja se meinaa välillä itseltä unohtua. Että aika alkumetreillä tässä ollaan ja lienee luonnollista ettei kaikki kurssit täyty hetkessä. Kahden vuoden päästä voi olla jo toisin.


Yrittäjyys merkitsee minulla myös sopivan pitkiä yöunia. Tällä hetkellä herään aikaisintaan klo 7, entisessä työssäni lähdin siihen aikaan jo kohti työpaikkaa. On aamuja, jolloin jatkan unia lasten lähdettyä kouluun ja herään yhdeksän pintaan vasta. Ne ovat niitä päiviä, kun teen kotona toimistohommia ja voin satsata myös omaan hyvinvointiin. Minä rakastan nukkumista, tarvitsen 8 tuntia unta joka yö. Nykyisessä tilanteessani se on mahdollista ja se on ihanaa!

Tämän kevään painopiste on minulla verkostojen löytämisessä. Pyrin myös tekemään uutiskirjeen yritykselleni ja tavoitteenani on luoda myös yksi ilmainen minikurssi. Ja tietenkin tehdä laadukasta asiakastyötä, sekä ryhmien ohjaamisten että yksilötapaamisten suhteen. Ja niin hullulta kuin se tuntuukin, mun pitää jo helmi-maaliskuussa lyödä lukkoon ensi syksyn kursseja. Eli ihan pian alkaa ensi syksyn kurssipalapelin rakentaminen. Mitä ryhmiä ohjaan ja missä, teenkö iltatöitä tai viikonlopputöitä vai pyrinkö sijoittamaan kaiken työni arkiaamupäiviin.


Lähes joka päivä ajattelen, että "vitsit miten upeeta työtä saan tehdä, että mä tykkään tästä" . Sitten on välillä niitä päiviä, kun puskee vaan väkisin eteenpäin ja miettii, onko tässä mitään järkeä. On tässä. Se pitää muistaa niinä päivinä, kun tekisi mieli heittää hanskat tiskiin.

Miksi sinusta tuli yrittäjä? Tai miksi sinusta ei koskaan tulisi yrittäjää?

6 kommenttia:

 1. Minäkin voisin toisaalta kuvitella olevani yrittäjä. Mutta toistaiseksi omat haaveet siiitä mitä työtä haluantehdä eivät varsinaisesti liity oman yrityksen perustamiseen. Mutta ehkä myöhemmin..? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en vielä kaksi vuotta sitten voinut kuvitellakaan ryhtyväni yrittäjäksi. Mutta niin vain elämä vei siihen suuntaan. Toivon, että sinun haaveesi toteutuvat juuri oikealla, sinulle sopivalla tavalla!

   Poista
 2. Voi miten monta kertaa ollenkaan pohtinut, olisiko minusta yrittäjäksi ja ennen kaikkea: Minkä alan yrittäjäksi? Olipa kiva löytää tänne lukemaan sinun pohdintojasi ja kokemuksiasi yrittämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit blogini lukijaksi! Minä tosiaan en vielä pari vuotta sitten voinut ajatellakaan, että minusta tulisi yrittäjä. Mutta nyt olen tässä tilanteessa. Yrittäjyys vaatii rohkeutta hypätä kohti tuntematonta ja ja myös paljon työtä alkuvaiheessa. Mutta myös palkitsevia asioita on paljon! Minä aika ajoin kirjoitan blogiini yrittäjyydestä, koska se on tietenkin iso osa elämääni tällä hetkellä.

   Poista
 3. Yrittäjyys taitaa olla hieman veressä, kaikista ei ole siihen ja se vaatii kovasti rohkeutta ja uskon loikkaa omaan itseensä. Upeaa että olet ryhtynyt yrittäjäksi. Yksityisyrittäjän tyttärenä olen nähnyt yrittäjyyden ilot ja myös surut, kun yritys lopulta myytiin ja huh onneksi voitolla, että rahaa jäi pikkaisen patjankin uumeniin. :)

  Ihanaa viikonloppua Heli rohkea ja reipas sinä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi! Luulen, ettei minulla ole yrittäjyys veressä, mutta elämä vain johti siihen. Meillä ei ole yrittäjyyttä lähisuvussa vaan ihan tyyliin "palkkatyötä samassa puljussa koko elämä".

   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!