lauantai 10. kesäkuuta 2017

Hetkessä: Lempeä katse - näyttelyssä


Kulttuurikeskus Caisassa Kaisaniemessä on vielä muutaman päivän ajan mahdollista nähdä Lempeä katse IV - voimauttavia valokuvia - näyttely. Lempeä katse on Miina Savolaisen ja voimauttavan valokuvan Aalto-yliopistosta valmistuneiden jatko-opiskelijoiden koskettava ja syvästi inhimillinen päättötyönäyttely.

Voimauttava valokuva on Miina Savolaisen kehittämä, palkittu menetelmä, jossa valokuvaa käytetään itsetuntemuksen ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen. Menetelmää käytetään ammatillisena työvälineenä sosiaali-, terveys- ja opetusaloilla sekä työyhteisöjen kehittämisessä.


Voimauttava valokuva perustuu arvostavaan katseeseen ja dialogisuuteen. Menetelmässä kuvaajan tulee kuunnella, miten hänen kuvaamansa ihminen haluaa tulla nähdyksi.

Näyttelyssä oli sekä valokuvia että tarinoita valokuvaprosessin taka. Osa tarinoista kosketti monella tapaa. Tarinoista tuli esiin niin lastensuojelu, äitiyden haasteet kuin se, mitä koulukiusaaminen voi aiheuttaa nuoren mielelle. 


Itse mietin paljon näyttelyn jälkeen lempeä katse - teemaa. Näyttely sai pohtimaan omaa itseä ja omaa lempeää katsetta. Kuinka katson itseäni peilistä? Kuinka suhtaudun itseeni ja omaa kuvaani? Olen viime vuosina opetellut lempeää suhtautumista omaan itseeni. Koen, että olen tällä hetkellä hyvin lempeä ja armollinen itselleni. Muttamuttamutta....tämä ei tunnu pätevän omaan ulkonäköön ja omiin kuviin. Kuinka tyypillistä minun onkaan sanoa: "Näytän ihan hirveältä tuossa kuvassa!" "Näytän kamalalta. Älä vaan laita tuota mihinkään". Tai aamulla katsoa peiliin ja todeta, että tänäänkin näytän kulahtaneelta. Kuinkahan sen lempeän katseen voisi suunnata myös omiin kuviin ja omaan ulkonäköön?

Näyttelyyn ehtii vielä muutaman päivän ajan, se on viimeistä päivää torstaina 15.6. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Suosittelut!

2 kommenttia:

 1. Arvostan suuresti Miina Savolaisen metodia, joten olisi kiinnostava katsoa tuo näyttely. Harmi, että työpaikkani muutti Vantaalle (toisaalta nyt voin pyöräillä töihin, matkaa on vajaat 15 km) eikä keskustassa tule enää käytyä kuin aniharvoin.

  Lempeän katseen suuntaaminen omaan itseen on jotain, mikä vaatii työstämistä varmasti jokaisella.

  Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttely oli tosi kiinnostava ja myös koskettava, sillä teksteissä avattiin paljon tarinoita kuvien takaa. Minäkin käyn Helsingin keskustassa aika harvoin, ihan varte vasten tulee sinne aina mentyä. Muuten käyn kyllä Helsingissä paljonkin ohjailemassa ryhmiä, mutta aika harvoin ihan keskustassa.

   Sinulla onkin nyt kiva kuntoilumatka töihin fillarilla. Toivotaan hyviä fillarointisäitä mahdollisimman paljon!

   Mukavaa sunnuntain jatkoa teillekin! Meillä on menossa vihdoinkin kesälomamatkan suunnittelu.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!