sunnuntai 22. toukokuuta 2016

"Penis ei nouse, vaikka kuinka yrittäisi"Penis, pippeli, pimppi, pano. Kääk!

Kuopus (10 v)  alkoi hokea tässä päivänä eräänä: "Penis ei nouse, vaikka kuinka  yrittäisi". Selvisi, että hän oli katsellut youtubea ja sieltä löytänyt jonkun Masa Mainio jakson, jossa oli vähän muuteltu alkuperäisiä sanoja. Muutenkin kuopuksen sanavarastoon on tullut esimerkiksi paneminen. Pano-sanaan liittyy aina hihittely.

Kääk, yht'äkkiä olen tilanteessa, että noille lapsille pitäisi jotain seksuaalikasvatusta alkaa antaa. Itse huomaan nyt olevani vähän rajoittunut ja tietämätön enkä nyt oikein tiedä, mitä pitäisi kertoa ja missä vaiheessa. Ja tässä ollaan nyt kuitenkin vähän eri vaiheessa, kun siinä että leikki-ikäinen kysyy, miten ne lapset saavat alkunsa ja selitykseksi riittää, että haikara tuo...Ei vaan, ei meillä ole koskaan noin sanottu, vaan niin, että isi on laittanut siemenet pippelistä äitin pimppiin ja vauva on kasvanut äidin kohdussa. Ja molemmille pojille ajatus siitä, että pippeli on pimpin sisässä on ollut ihan oksettavan kuvottava. Yök! Onks niin pakko tehdä, jos haluaa lapsia? Muistan jopa kerran, kun olimme kylässä yhdessä perheessä, jossa on neljä lasta, niin kuopus totesi siellä kovaan ääneen: "Te olette neljä kertaa laittaneet pippelin pimppiin. Sitä sanotaan seksimiseksi!".

Siemensyöksyt...milloin ne nyt alkavat? Esikoinen täyttää pian jo 13 v. Minulla taisi alkaa kuukautiset juuri 13-vuotiaana. Myönnän, nyt olen vähän pihalla.

Niin, että miten teillä on puhuttu seksistä (esi)murrosikäisille? Virallisena keskustelutuokiona: Nyt puhutaan seksistä vai ihan vain ohimennen? Lainaamalla kirjastosta kirjoja? Vai vihellelty vaan ja jätetty asia koulun ja terveydenhoitajan huomaan? Esikoisella on ollut koulussa joku terveydenhoitajan pitämä murkkuikäsessio, mutta ei hän kovin paljoa kertonut, mitä siinä oli käyty läpi. Itse muistan omalta lukioajalta, kun terveystiedon opettaja naama punaisena piti oppituntia aiheesta seksi. Se oli kaikkea muuta kuin luontevaa hänelle.

ps. Muistuttelen vielä, että huomiseen iltaan asti ehtii osallistua Väpä Sorsa - kirjan arvontaan. Kirja ei kerro seksistä.

Toinenpeeässä: oli himppu vaikea keksiä valokuvaa tähän postaukseen, koneeltä löytyi yksi kukka ja mehiläinen kuva. Ehkä se sopii teemaan.

16 kommenttia:

 1. Itse olen miettinyt ihan samaa, missä vaiheessa tuosta asiasta on luonteva ja oikea aika puhua? Löysin kirpputorilta kirjan jossa kerrotaan minkälaisia muutoksia tapahtuu pojan vartalossa murrosikäisenä ja minkälaisia muutoksia tapahtuu tytön vartalossa. Kysyin jo esikoiselta 10v haluaako lukea kirjan? Ei kuulemma kiinnosta :D Keskimmäiseltä 9v en vielä kysynytkään.

  Meillä vauvat saavat alkunsa niin että äiti saa isiltä siemenen. Se on kelvannut vastaukseksi kun pojat sitä aikoinaan kysyivät ;)

  Meilläkin on nuo sanat esim."sekstaaminen" löytänyt tiensä, ovat hihitelleet tuolle sanalle niinkuin teilläkin. Olen itse erittäin tarkka miten nettiä käytetään, koska se jos jokin on karu maailma etsiä tietoa kyseisistä asioista. Toki, en pysty lapsiani pitämään pumpulissa loppuelämää vaikka tahtoisinkin ja sitähän en tiedä kuinka kavereiden luona nettiä saa tulevaisuudessa käyttää. Meillä kouluaikana oli kyllä hyvät nuo tunnit joissa kerrottiin seksuaalisuudesta ja mieheksi/naiseksi kasvamisesta, joten luotan siihen että sieltä nuo saavat perusopit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kouluaikanani oppituntisessiot aiheesta murrosikä, kuukautiset ja seksi olivat aika vaivaannuttavia ja niistä jäi itselle outo olo. Jotenkin toivon, että omille lapsille pystyisin välittämään avaramman suhtautumisen seksiin. Mutta nyt se tuntuukin vaikealta, kun ikä alkaisi olla käsillä....

   Poista
 2. Vaikka asia ei itselleni olekaan tällä hetkellä ajankohtainen, niin ensimmäisenä tuli mieleeni MLL: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/seksuaalisuudesta_puhuminen_nuor/ Itse ehkä lainaisin jonkin kirjan ja kävisin aihetta lyhyesti läpi perheen juniorin kanssa. Ei ole mitään mielikuvaa, kuinka aikoinaan asiaa esikoisen kanssa käsittelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä! Olin vallan unohtanut, että MLL tarjoaa loistavia vinkkejä vanhemmuuteen.

   Poista
 3. Luin lapsille meidän pihan perhesoppaa (suosittelen) ja sitten vähän juteltiin mieleen tulevista asioista. Lapset on erilaisia. Yhdellä oli paljon kysymyksiä, toinen poistui paikalta, mutta jäi vaivihkaa kuulolle. Kannatti jutella. Esim. tokaluokkalainen oli jo saanut aikamoisen valistuspaketin luokkakaveriltaan. Minä sitten vähän oikaisin asioita! Sitten seuraavaksi kai noista murrosiän asioista. Itselle olisi luontevaa lähestyä asiaa taas kirja kädessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Meillä on joskus lasten ollessa pienempiä luettu kirjoja siihen liittyen, miten lapset saavat alkunsa. Ne kirjat vaan ovat nyt auttamattomasti liian pienille lapsille suunnattuja. Pitää tutkia vähän kirjaston tarjontaa, mitä isommille lapsille suunnattuja kirjoja siellä on.

   Meilläkin erityisesti tuo pienempi imee itseensä kaikki mahdolliset luokkakavereiden "tiedot". Ja luulen, että siellä on aika paljon sellaista valistusta, joka ei ole ihan totta.

   Poista
 4. Määä en kestä ja hei ihan paras otsikko. No minulla sekä tyttärellä alkoi kuukautiset 11-vuotiaana ja mieheni tyttärellä joka asui meillä jo 10-vuotiaana eli ihan liian aikaisin nämä jutut on jouduttu juttelemaan. Koska netin maailma, niin lapsethan tietävät jo aika pitkälle kaiken ja ovat vaan joo joo, tiedetään. Pojat ehkä tulevat tässä asiassa hieman myöhässä.

  Kivaa uutta viikkoa Heli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytöillä tosiaan alkaa murrosikä jo varhemmin kuin pojilla. Esikoisen luokan tytöistä monet näyttävät ihan jo naisilta. Meidän pienikokoinen esikoinen näyttää sen sijaan vielä ihan pikkupojalta.

   Mukavaa uutta viikkoa sinullekin! Olen niin iloinen kun käyt kommentoimassa blogissani.

   Poista
 5. Ei ole helppo aihe. Olen jutellut poikien kanssa pienissä pätkissä seurustelusta, seksistä, ihastumisesta ja sen ilmaisusta, erektiosta ja pornosta. Siemensyökyt lienevät agendalla seuraavaksi. Yritän kyllä näitä keskustelun aiheita puskea myös mieheni käytäväksi.

  Vaikka meillä on kaikki mahdollisen lapsifiltterit kotona päällä, niin silti pojat tuntuvat päässeen käsiksi internetin tietotulvaa, mikä on kaukana asiallisesta. Kaverit ovat vielä epäluotettavamman tiedon lähde. Vuosi sitten oli ihan varmaa tietoa, että juuri 11v kaveri on seksinyt. Partnerista ei ollut tietoa, mutta kyllähän tosi kovalla futaajalla ja pleikan pelaajalla on tuossa iässä seksiä.

  Siitä olen aika varma, että kirjat saa parhaiten lukuun, jos ei tarjoa niitä vaan unohtaa ne vaikka omalle yöpyödälle tai keittiön työtasolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei ole helppo aihe. Tuo onkin hyvä vinkki, että kirjat saa parhaiten lukuun, kun ne "unohtaa" keittiöön tai yöpöydälle. Nyt vaan ensin pitäisi suunnata sinne kirjastoon etsimään nuorille sopivia kirjoja.

   Voi ei, 11 v seksijä....minulla on tunne, että erityisesti kuopuksen kaveripiirissä liikkuu paljon juttuja seksistä. Täytyisi vähän ottaa puheeksi, mitä kaikkea juttuja hän onkaan kuullut. Minulla on myös ajatus, että mies voisi ottaa näitä asioita puheeksi luontevammin.

   Poista
 6. Siinä sivussa puhuttu. Tosin kaikkea 12 v puhuttavaa ei viitsi 6v korville ym. 9v siinä välissä. Oon vieny tyynylle kirjoja luettavaksi. Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet... ja Poika sinä olet...
  Kuukautiset 11v nii ajoissa pitää aloittaa. Ja kun pään sisäiset ja hormonaaliset muutokset/vaikutukset kun tulevat ennen ulkoisia ja näkyviä muutoksia. Ei oo iha selkeää itellekään mitä pitäs kertoa ja minkä ikäiselle ja miten tarkkaan... toisaalta ku alkaa ite vaa puhua aiheesta nii lapsi sit kans ite kysyy lisää tai sit vaa katoaa paikalta :). Hannele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoinen luki vähän aikaa sitten tuon "Poika sinä olet" - kirja ja hänen mielestään se oli typerä kirja, koska siinä ei ollut mitään juonta.

   Tänään esikoinen sattumalta kertoi, että hänellä on pulpetissa yksi vanha Meidän perhe-lehti (lehtiä piti viedä kouluun vähän aikaa sitten jotain projektia varten) ja siitä oli lueskellut murrosikäjuttua.

   Poista
 7. Hih, onneksi meillä aihe ei ole vielä ajankohtainen. Tai toisaalta on ajankohtainen sikäli, että kyseisen aihepiirin sanasto on nyt erittäin kovassa huudossa meidän lapsosten, sekä tarhakavereiden keskuudessa... eli niitä huudellaan kovaa ja korkealta kauppareissuilla, kyläilyreissulla, ja missä vaan ihmisten ilmoilla.

  Tsemppiä! Ei kyllä aihe ole helpoimmasta päästä keskusteltavaksi. Itsekin toivon, että löytyy joku luonteva tapa jutella näistä niin, että kenellekään ei tule kiusaantunut olo ja faktat tulevat selviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, seksuaalisuus ei todellakaan ole helpoin aihe keskusteltavaksi. Varsinkaan omien lasten kanssa. Luulen, että ammatillisessa mielessä se tuntui paljon luontevammalta vieraampien lasten kanssa.

   Poista
 8. Omaan blogiini laitoin sinulle osoitetun kommentin, jonka kopion vielä tännekin, että tullee paremmin näkyvillesi

  ***
  Antigaala kuulostaisi juuri sopivalta tempaukselta!! Mutta vaadin, että jokainen sipsikulho pitäisi kuvata :)

  Olen saanut hetkellisen inspiraation arjesta kirjoittamiseen. Ihan vakavalta pohjalta ajattelin haastaa sinut, jos vaan aikasi mitenkään riittää, kirjoittamaan kanssani yhteistyöpostausta "mitä ja miten kertoa pojalle murrosiästä". Voitaisiin vähän vaihdella ajatuksia, miten keskustella, mitä kirjoja voisi käyttää, mistä pitäisi puhua. Ehkä löydämme jonkun asiantuntijan vastailemaan muutamaan kysymykseenkin. Lähdetkö mukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antigaala sipsikulhoineen olisi just hyvä.

   Tuo "mitä ja miten kertoa pojalle murrosiästä" olisi hyvä teema. Voin lähteä mukaan. Huomaan, että mun tekisi mieli vähän feidata koko teema jonnekin kauas ja ajatella, että pojat ovat pieniä, mutta kun teema on ajankohainen juuri nyt.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!