sunnuntai 7. elokuuta 2016

Nyhtökaura testattu


Pitaleipää, nyhtökauraa, avocadoa, halloumijuustoa, paprikaa, kurkkua ja salaatinlehteä

Olen yrittänyt metsästää nyhtökauraa siitä lähtien, kun sitä kauppoihin tuli. Aluksi ajattelin, ettei sitä tänne meidän lähelle pikkukauppoihin edes tule, vaan isompiin kauppakeskuksiin. Sitten selvisi, että kyllä sitä tännekin tulee, mutta vain muutama rasiallinen viikossa ja pitää olla paikalla juuri oikeaan aikaan, jotta saa nyhtistä. Nyt minulla on sitten käynyt jo kolme kertaa nyhtisflaksi ja olen saanut ostettua kaikkia makuja nyhtiksiä. Olen todennut, että meidän lähimpiin K-kauppoihin nyhtistä tulee perjantaisin.

Porotonta käristystä eli nyhtökauraa, perunamuusia, puolukkahilloa ja suolakurkkua. Näyttää aneemiselta annokselta, mutta maistui hyvältä.

Meillä on maisteltu nyhtökauraa pitaleivän sisällä ja porotonta käristystä. Olen ihastunut nyhtökauran helppouteen ja myös makuun. Pahus vain kun kuopus ei ole erityisemmin pitänyt nyhtiksestä. Ehkä hänkin tottuu? Muistan vaiheen kun hän inhosi tofua, mutta nyt hän syö sitä jo innolla.

Koska en ole mikään keittiöiden kuningatar, en ole vielä intoutunut kovin kokeilevaan ruuanlaittoon nyhtiksen kanssa vaan valmistanut nyhtistä tasan niillä ohjeilla, jotka ovat pakkauksessa mukana. Huomasin, että pian on ilmestymässä reseptikirja, jossa on vinkkejä ja ohjeita nyhtökauran käyttöön. Kirja varmasti monipuolistaa nyhtiskokeilujani.


Nyhtökaura on ihan huima innovaatio. Nyhtökaura sisältää runsaasti proteiinia. Rakenne on lihamainen ja toivon, että myös sekasyöjät ottavat nyhtiksen omakseen ja suomalaiset saavat vähennettyä lihan kulutustaan. Kasvispainotteisesta ruokavaliosta ja lihan syönnin vähentämisestä puhutaan paljon, mutta suomalaisten kulutustottumuksissa tämä ei ole näkynyt. Itse en ole syönyt lihaa yli 10 vuoteen (eikä mieskään). Lapset syövät koulussa sekaruokaa. Esikoinen totesi porottomasta käristyksestä, että "tämä on kuin poronkäristystä, mutta tositosi paljon parempaa maultaan!".

Joko sinä olet onnistunut löytämään nyhtistä? Mitä olet valmistanut siitä? Mitä teillä on pidetty nyhtökaurasta?

8 kommenttia:

 1. Nyhtislöydöstäni on kiittäminen sinua. Meillä on kyllä hyvä lähikauppa. :)

  Mekin tehtiin nyhtökaurasta pitaleipien täytettä. Lisäksi valmistin tsatsikia ja tuli kyllä maukasta. Toisen kerran tein pizzan täytettä vähän samaan tapaan kuin lasten rakastamaan jauhelihapizzaan, mutta siihen nyhtis oli liian kuivaa. Eli mielestäni nyhtis kaipaa jotain kastiketta seurakseen. Hyvää se kyllä on ja plussaa kotimaisuudesta. Mainio innovaatio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyhtökaura on todellakin mainio innovaatio. Minä myös luulen, että nyhtis kaipaa jotain kastiketta seurakseen. Seuraavaksi ajattelin kokeilla tehdä jotain wokkia nyhtiksessä - sitten kun minulla käy seuraavan kerran nyhtisflaksi.

   Poista
 2. Enpä ole löytänyt, mutta en ole kyllä etsinytkään. Pitää muistaa lisätä ostoslistalle ja katsoa josko jostain kaupasta löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan! Nyhtökaura ei välttämättä ole ihan se helpoin löydettävä kaupasta, koska hyllyt tyhjenevät lähes hetkessä, kun nyhtiskuorma kauppaan saapuu. Toivotaan, että saavat tuotannon kohdilleen ja pian nyhtökauraa olisi kaupassa saatavilla joka päivä.

   Poista
 3. Voi, kunpa itsekin saisi tuota käsiinsä! :) Ajattelin yhtä vegaanihaasteen ohjetta kokeilla. Siinä tosin olisi soijarouhe, mutta haluaisin sen korvata nyhtökauralla. Tähän asti olen sitä ohjetta tehnyt kanasuikaleille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat pian ostettua nyhtistä! Tuntuu, että se on vielä aika harvinaista herkkua eli kovinkaan moni ei ole sitä vielä saanut ostettua.

   Poista
 4. Onko nyhtis kovin lihan oloista, niin kuin suutuntumaltaan? Olen siitä harvinainen vege, että lapsesta lähtien liha (läski, jänteet, you name it...) on yököttänyt ja lähinnä juuri siksi lopetin lihan syömisen heti kun muutin omaan kotiin parikymmentä vuotta sitten. Soijatuotteet esimerkiksi tuovat minulle usein liikaa lihan mieleen. Proteiinituotteita kyllä kaipaisin omaan ruokavalioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyhtis muistuttaa lihaa suutuntumaltaan. Jänteitä siinä ei kyllä ole eikä läskimäistä koostumusta, mutta sellainen pureskeltava lihamainen rakenne siinä on.

   Käytätkö miten papuja ja linssejä ruokavaliossasi? Entä syötkö pähkinöitä? Noitten proteiinipitoisuudet ovat käsittääkseni aika hyvät.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!