tiistai 9. elokuuta 2016

Kohti arvoistasi. Suuntaa mielekkäisiin muutoksiin.


Arto Pietikäisen kirja "Kohti arvoistasi. Suuntaa mielekkäisiin muutoksiin" tarjoaa näkökulmia ja ajattelutapoja siihen, miten voi tunnistaa omia arvoja ja lisätä niiden mukaista käyttäytymistä, miten voi oppia kohtelemaan itseään myötätuntoisesti ja lempeästi ja miten voi soveltaa tietoisuustaitoja muutosten toteuttamiseen.

Muutosten tiellä on paljon psykologisia esteitä, siitä on varmaan jokaisella kokemusta. Kirjassa esitellään muutosten toteuttamisen malli, jossa painotetaan näiden esteiden käsittelyä. Malli pohjautuu hyväksymis- ja omistautumistaitoihin (HOT). HOT-työskentelyn tärkein päämäärä on auttaa ihmistä elämään elinvoimaista, rikasta ja merkityksellistä elämää. Kirja tarjoaa apuja sen selkiyttämiseen, mitä pohjimmiltaan ja aidosti haluat elämältäsi; mikä on sinulle tärkeää ja mistä välität syvällä sydämessäsi. Sen jälkeen, kirjaa apuna käyttäen, suunnitellaan, millaisia tavoitteita voit asettaa ja millaisia tekoja toteuttaa. Tarkoituksena on tuottaa muutoksia, jotka muuttavat elämääsi enemmän omien arvojen mukaisiksi ja jotka lisäävät merkityksellisyyttä, hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Kirjassa teoriatiedon ja harjoitusten rinnalla kulkee viisi tapausesimerkkiä ja heidän muutostarinansa.


Kirjassa on kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa - Elinvoimaisuutta arvojen avulla - saa välineitä omien arvojen kirkastamiseen ja niiden toteuttamiseen. Tärkeitä kysymyksiä ovat: "Mikä ja kuka on sinulle tärkeää?" ja "Mitä tekoja voit toteuttaa, kun liikut kohti sinulle tärkeää?". Vain omiin arvoihin kytketyt muutostoiveet ovat kestäviä ja motivoivia.

Kirjan toisessa osassa tarkastellaan mielekkäiden muutosten esteitä ja niiden käsittelyä. Tässä osiossa käsitellään esimerkiksi ajatusesteitä, joita meillä monella on muutosten tiellä. "Et selviä siitä", "joudut vain pettymään ja nolaat itsesi", mieli varoittelee usein. Näiden ajatusten vaikutusvaltaa pystyy pienentämään, jolloin saa vapautta liikkua kohti omia arvoja. Toisessa osassa käsitellään myös tietoista läsnäoloa, tunne-esteiden käsittelyä ja myötätuntoista suhtautumista omaan itseen. Entä jos et enää olisi oman itsesi pahin kritisoija vaan itsesi paras ystävä?


Kirjan voi lukea aika nopeasti tai sitten hitaasti, eri tehtäviä tehden ja soveltaen niitä omaan elämään. Minä olen vähän huono tekemään kirjoissa olevia tehtäviä, pikemminkin luen ne läpi ja ajattelen mielessäni. Kirjassa oli minulla paljon tuttua asiaa, koska olen ratkaisukeskeinen valmentaja ja mindfulness-ohjaaja. Itse pidin kirjassa erityisesti tunne-esteiden käsittelyyn ja myötätuntoiseen mieleen liittyvistä harjoituksista ja vinkeistä.

Itse otan käyttööni ainakin tämän vinkin: Kun huomaat olevasi julma itsellesi, ala puhua itsellesi kolmannessa persoonassa, asetu itsesi ulkopuolelle ja kysy, mikä olisi hyväksi (- oma etunimi) nyt? Mikä olisi hyväksi Helille juuri nyt? Kun saat vastauksen siihen, mikä olisi hyväksi sinulle juuri nyt, toteuta se.


Itse sain kirjasta syvyyttä erityisesti ajatus- ja tunne-esteiden käsittelyyn liittyviin teemoihin. Yrittäjyydessä näitä ajatusesteitä on aika paljonkin. "En osaa", "ei edes kannata yrittää sellaista kurssia laittaa tarjolle". Täytyy muistaa, että oma mieli on aika epäluotettava neuvonantaja. Joskus sen neuvot ovat hyviä, joskus aivan hyödyttömiä. Mieli kuitenkin yrittää aina vakuuttaa, että kaikki sen tuottama on on hyödyllistä. Mieleen voi kuitenkin opetella ottamaan välimatkaa ja näin vähentää sen vaikutusvaltaa itseen. Ajatuksia tulee ja menee ja niistä voi opetella päästämään irti. Kas, tällainen ajatus kävi päässäni. Itseltään voi kysyä, "kuka täällä päättää, minä vai mieleni".

Kirjasta saa ajattelemisen aihetta ja eväitä muutokseen. Kirjan kirjoittaja Arto Pietikäinen on kirjoittanut tämän kirjan lisäksi esim. kirjan "Joustava mieli - vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta". Joustava mieli - kirjasta on tullut lähes klassikko, siitä on otettu yli 20 painosta. Tämä kirja jatkaa ja syventää edellisen kirjan teemoja arvojen työstämisen suuntaan.


* kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta. Kirjassa on 341 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina!