torstai 4. elokuuta 2016

Mitä teini lukee?


Meidän perheen esikoinen, poika 13 v, on todellinen lukutoukka. Hän lukee valtavasti. Erityisesti häntä kiehtoo fantasia. Fantasian lukeminen sai alkunsa Harry Potter - kirjoista ja on siitä edennyt muihin kirjoihin. Muutama vuosi sitten löytyi Rick Riordanin kirjat (Percy Jackson-sarja, Kanen aikakirjat ja Olympoksen sankarit - sarja). Viime kesänä löytyi Soturikissat ja myöhemmin saman kirjailijan (tai itse asiassa kirjailijanimen Erin Hunter takana on kuusi eri kirjailijaa) muut teokset, esim. Etsijät ja Selviytyjät - sarjat. Yksi tosi kovaa kolahtanut kirja oli keväällä luettu Magisterium - sarjan aloitusosa "Rautakoe". Sarjasta on suunniteltu viisiosaista, ja juuri saatiin kirjastosta sarjain toinen osa "Kuparikoura".

Kävin juhannuksen alla Mikkelissä kirjakaupassa kysymässä suosituksia teineille sopivista kirjoista ja sainkin muutaman hyvän vinkin. Myyjä suositteli Eragon - sarjaa, jota olenkin nyt lainannut kirjastosta ja esikoinen on tykännyt niistä kirjoista paljon. Sarjan on kirjoittanut Christopher Paolini.


Toinen kirjasarja, jota kirjakaupan myyjä suositteli, oli Sally Greenin kirjat. Kirjasarjaan kuuluu kirjat "Puoliksi paha", "Puoliksi villi" ja "Puoliksi poissa". Ostin kirjan "Puoliksi paha" esikoiselle 13 v synttärilahjaksi ja hän kommentoi kirjan luettuaan, että se on ihan ok, mutta hän pitää Eragon-sarjasta enemmän.

Fantasian lisäksi esikoinen lukee tietokirjoja. Lisäksi yksi hänen suosikkinsa on Neropatin päiväkirjat - sarja. Uusin Neropatti on juuri ilmestynyt ja sen esikoinen sai kummiltaan lahjaksi. Ja esikko hotkaisi kirjan tietenkin ihan samantien. Kepler 62 - sarjasta esikoinen innostui heti sen ilmestyttyä ja juuri hän sai luettua sarjan kolmannen osan. Lainasin kirjastosta esikoiselle myös Jenni Pääskysaaren elämäntaidollisen ja voimaannuttavan kirjan "Poika, sinä olet..." ja kyllä esikoinen sen luki, mutta kommentoi vain, että "mikä tämä tällainen kirja on, ei tässä ole mitään juonta".


Kirjaa "Kevätuhrit" suositteli se sama ihana kirjakaupan myyjä, joka tuntui hyvin olevan perillä, mitä nuoret lukevat. Tämänkin kirjan esikoinen luki ihan hetkessä. Sarjaan on tulossa lisäosia, takakannessa lukee "trilleritrilogia". (Koitapa sanoa muutaman kerran peräkkäin tuo trilleritrilogia - sana. Hauskuutimme tällä toisiamme tässä pari iltaa takaperin).

Iltasatuina meillä luetaan vähän lyhyempiä kirjoja, jotka sopivat myös perheemme kuopukselle. Kirjoitinkin blogiini vähän aikaa sitten tekstin viime aikoina luetuista iltasaduista.Tällä hetkellä luen pojille iltasaduksi Sanna Iston kirjaa "Maan alaiset" ja se alkoi vähän tahmeasti, mutta nyt juoni on päässyt hyvään vauhtiin.

Lukeeko teidän perheen teinit kirjoja? Mitä teillä tykätään lukea? Olisiko kirjasuosituksia, sillä esikoisen lukutahti on huima? Kotoilua - blogista nappasin muistivihkoon Alismaan tarinat - sarjan. Lainasin kirjastosta sarjan neljä ekaa kirjaa muutama päivä sitten ja ne esikko luki hetkessä. Tällä hetkellä hän lukee sarjan viimeistä osaa, jonka haki kirjastosta pari tuntia sitten.

14 kommenttia:

  1. Minä olen (kirjabloggaajana) tuskaillut poikieni kanssa, kun ei lukeminen maistu ollenkaan... Esikoinen (13v) innostui noista Soturikissoista noin vuosi sitten, mutta sen jälkeen on taas ihmetelty. Artemis Fowl on kuulemma seuraavaksi lukulistalla, kunhan ehtii, ja sormeilipa tuo jopa Mike Pohjolan uunituoretta 1827-romaania, jonka juuri itse sain luettavaksi. Saa nähdä, miten käy.

    Keskimmäinen (12v) taas ei voisi kiertää kirjoja enää kauempaa, paitsi äänikirjoja. Taru sormusten herrasta oli äänikirjana ihan hitti.

    Kuopus taas... no, 5v haluaa Barbapapat uudelleen ja uudelleen ja uudelleen ja sitten vielä uudelleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän esikoinen on noita Artemis Fowl -kirjoja lainaillut koulun kirjastosta ja lukenut niitä koulun lukutunneilla. Meillä kuopus ei lue juuri mitään, onneksi tykkää kuunnella iltasatuja ja se meillä pidetäänkin ohjelmassa niin pitkään kuin mahdollista. Kuopuksella oli tuo Barbapapa kausi jossakin vaiheessa, niitä luettii koko ajan. Kuten myös Myyrä-kirjoja.

      Poista
  2. Meillä 9v. on nyt hillitön Harry Potter-buumi...
    Itse pidän niin kirjoina kuin leffoinakin fantasiasta eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että monilla fantasiainnostus alkaa Pottereista. Minä en ole itse lukenut koskaan fantasiaa, paitsi lapsille luin pari ekaa Potteria ääneen.

      Poista
  3. Hyvä postaus, kirjapostaus ilahduttaa mieltäni aina - toki monet muutkin aiheet. :)

    Minä en osaa sanoa teinien kirjoista vielä mitään, mutta poimin täältä vinkkejä, sillä minulla on 12- ja 14-vuotiaat kummilapset, joille ostan mieluusti kirjoja lahjaksi.

    Meillä kotona 10-vuotias tuleva viidesluokkalainen on innokas lukija ja lukee vaihdellen niin fantasiaa (Potterit aina vaan, Narniat jne., aika klassikkolinjalla siis!), humoristisia kirjoja (Kaikkien aikojen Camilla), realistisia kirjoja ja kuvakirjojakin. Monien tyttöjen suosimista hevoskirjoista hän ei pidä. Kolmoselle menevä poika ei ole niinkään lukumiehiä, mutta hän lukee iltaisin aina muutaman sivun kirjasta, joka on iltasatukirjana. Sitten me aikuiset jatkamme samaa kirjaa ääneen lukemalla. Pojan suosikkeja ovat Kapteeni Kalsarit ja sellaiset. Kummankin lapsen yhteisiä suosikkeja ovat mm. Tuutikki Tolosen Mörkövahti, Kepler 62 -sarja, Ellat ja Räppääjät, Romisko-kirjat ja äänikirjoina kaikki Astrid Lindgrenin kirjat.

    Mukavia lukuhetkiä sinne "pohjoiseen"! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on luettu Kapteeni Kalsarit, Kepler 62-sarja, Ellat ja Risto Räppääjät (sarjojen uusimmat kirjat odottavat tuolla lukemista). Romisko-kirjat ovatkin minulle ihan uusia, täytyykin googlata.

      Moni tyttö tykkää hevoskirjoista, minäkin luin niitä nuorena. Kaikkien aikoja Camilla - on minulle tuntematon sarja, onko se täysin tytöille suunnattu kirjasarja. Eli googlaanpa senkin.

      Kiitos, mukavia lukuhetkiä teillekin! Viikonlopun Tampereen reissun aikana saatiin päätökseen pitkäaikainen iltasatukirjamme " Maan alaiset" ja seuraavaksi päästään yhden suosikkisarjamme, Etsiväkerho Hurrikaanin pariin.

      Poista
  4. Mäki luin potterit pari vuotta sitten ja siitä se fantasiainnostus sitten lähti! :D Enää en luekkaan juuri mitään muuta kuin fantasiaa (neropatin päiväkirjat tosin ovat todella hyviä) Magisterium-sarja on minustakin hyvä, odotan innolla jatkoa siihen! Onko esikoinen lukenut nälkäpelejä? Ne tosin eivät ole fantasiaa mutta hyviä kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Magisterium-sarjaa esikoinen on kehunut valtavasti. Nälkäpeliä hän ei ole vielä lukenut, muistan että kirjakaupan myyjä taisi suositella sitä vähän vielä isommille. Täytyykin tsekata minkä ikäiset Nälkäpeliä yleensä lukevat. Ainakin esikoinen tykkäsi Alismaan tarinoista, jonka sarjan on kirjoittanut sama kirjailija kuin Nälkäpelin.

      Poista
  5. Koetin kommentoida oman kommenttini ja sinun vastauksesi alle, mutta ei onnistunut. No, tänne sitten. :) Kaikkien aikojen Camilla sopii mielestäni kaikille. Se on sellainen hauska ja nokkela brittiromaani lapsille. Camilla pääsee mukaan tietokilpailuun. Meillä tyttö luki sen kahdesti peräkkäin. Maan alaisia koetimme aloitella, mutta kirjan aihepiiri pelotti meidän lapsia ja kirja saa nyt odottaa hyllyssä jonkin aikaa.

    Muistin sinua musiikkihaasteella, jonka löydät blogistani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkien aikojen Camilla täytyykin sitten haalia iltasatukirjaksi. Maan alaiset oli vähän jännä ja se alkoi aika tahmeasti. Meinasin jo lopettaa lukemisen jossakin vaiheessa, mutta kun ekat 100 sivua sai luettua, niin sitten pääsi tarina kunnolla vauhtiin. Ehkä teidän pitää odottaa vielä hetki, että lapset kasvavat. Meillä molemmat pojat pitivät tarinasta ja Suomenlinnassa käydään jatkossa ihan eri silmin.

      Poista
  6. Mä oon 13-v ja luin kuukausi sitte nälkäpelit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Taidanpa hankkia nuo sitten myös meidän 13-vuotiaalle luettavaksi.

      Poista
  7. Mäki oon aloittanut tuota maan alaiset kirjan lukemista ja alku tosiaan on hiukan tahmea. Kaikkien aikojen Camilla on myös tosi hyvä kirja, suosittelen! Oletko kuullut fantasiakirjasarjasta kirja aikojen alusta? Sarjan on kirjoittanut John Stephens ja sarjaan kuuluu kolme kirjaa: Smaragdiatlas, Tulikronikka ja Kohtalon kirja. Googlaamalla löytyy lisätietoa! David Eddingssin kirjat on myös hyviä, vaikka ne on tarkoitettu vissiin vähän vanhemmille? Sitte on tietysti potterit ja taru sormusten herrasta ja mitäköhän niitä vielä olis? Kirjastosta kattomalla ainakin löytyy paljon. olen itse löytänyt suurimman osan kirjoista nettiä selaamalla ja kirjastoa ahkerasti penkomalla. Magisterium on myös hyvä sarja! Siinähän sitä jo olikin aika paljon! Huh tulipa pitkä kommentti!

    P.S. olen se joka kirjoitti lukeneensa nälkäpelit 13-vuotiaana. Luen joskus vähän vanhemmillekin tarkoitettuja kirjoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maan alaiset kirja muuttuu vähitellen paremmaksi, alku oli aika tahmea, myös aikuisen ääneen luettavaksi.

      Kiitos paljon kirjavinkeistä, täytyy tänään suunnata kirjastoon. Muistelen, että tuota Aikojen alusta-sarjaa meillä ei ole luettu.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!