Olen iloinen, kun viime aikoina on ilmestynyt useampi uusi laadukas lastenkirja, jotka sopivat myös kouluikäisille lapsille, joko itsekseen luettavaksi tai iltasaduksi. Meillä oli viime syksynä ja talvena vähän haasteita löytää kivoja iltasatukirjoja, osa oli tylsiä, täysin mitäänsanomattomia ja juonettomia tai semihyviä. Tuntui, että olemme lukeneet jo kaikki hyvät kirjat eikä uusia hyviä juurikaan ilmestynyt. Nyt olen ollut iloinen, kun on useampi hyvä ja kiinnostava lastenkirjoja ilmestynyt.
David Walliamsin "Gangsterimummi" oli hyvä, hauska ja loppua kohden myös haikea kirja. Mummi on 11-vuotiaan Benin mielestä maailman tylsin mummi. Pakollinen viikottainen vierailu mummin luona on aina samanlainen ja sisältää kaalia jossakin muodossa. Eräällä vierailulla tapahtuu kuitenkin jotain sellaista, joka muuttaa Benin ja mummin suhdetta. Ollaankin jännittävien asioiden äärellä. Maailman tylsimmästä mummista tuleekin gangsterimummi ja yhdessä Ben ja mummi kokevat huiman seikkailun. Olemme lukeneet myös David Walliamsin aiemmat suomennetut kirjat "Herra Lemu" ja "Poika ja mekko" ja tykänneet niistä paljon.
"Noitapeili" on Mila Teräksen kirjoittama kiehtova satufantasia. Noitapeili on vauhdikas seikkailu, joka saa alkunsa unohdettujen tarinoiden kirjastosta. Sekkailu johtaa sieltä Kyöpelinvuorelle. Mila Teräksen kieli on kaunista ja paikoin myös runollista. Tarina on täynnä taikuutta, jännitystä ja huumoria. Tykkäsimme! Noitapeili aloittaa uuden sarjan, Salainen kirjasto. Innolla jään odottamaan sarjan jatko-osia.
"Mörkövahti" on Tuutikki Tolosen mainio kirja. Hillan, Maikin ja Kaapon kesäloma alkaa jännittävissä merkeissä. Äiti on voittanut kahden viikon rentoutumisloman ja lapsia tulee hoitamaan kodinhoitaja, joka ei olekaan ihan tavallinen hoitaja vaan mörkö. Pian selviää, että moni kaverikin on saanut kotiinsa mörkövahdin. Kirja on sekä hykerryttävän hauska että jännittävä. Meillä pojat tykkäsivät kirjasta niin paljon ettei heille riittänyt, että kirjaa luetaan vain iltasatuna. Tätä kirjaa piti lukea myös päivällä. Loppu oli poikien mielestä vähän outo ja jäi olo, että jatkoa seuraa. Ja niin seuraakin, kirja Mörköreitti ilmestyy ensi syksynä.
Timo Parvelan "Paten kalastuskirja" jatkaa Pate-kirjasarjaa. Pate lähtee isänsä kanssa kalastusreissulle Norjaan eikä kaikki mene ihan suunnitelmien mukaisesti. Kirja on humoristinen ja nopealukuinen.
"Supermarsu ja lasten valtakunta" jatkaa Supermarsu-kirjojen sarjaa. Supermarsu- Emilian koululle iskee valtava trombi. Koko juhlasali oppilaineen sinkoutuu ilmaan hurjalla rytinällä. He saapuvat Lappiin ja perustavat sinne lasten valtakunnan, jossa meno on villiä ja vapaata. Emilia saa myös uuden tehtävän jättiläismarsulta, joka vie hänet Kreikkaan asti. Seikkailussa tarvitaan myös rohkeusluumuja ja totuuslaseja. Luimme Supermarsu-kirjan Viron reissumme aikana. Erityisesti kuopus piti tästä kirjasta.
Seuraava iltasatumme on Sanna Iston kirja "Maan alaiset". Sanna Isto on aiemmin kirjoittanut Tinka ja Taika - sarjan kirjoja, joista olemme tykänneet paljon. Kirja "Maan alaiset" vie Suomenlinnaan ja sen maanalaisiin tunneleihin ja luoliin.
Odotan myös innolla pian ilmestyviä kirjauutuuksia. Lähes samaan aikaan on ilmestymässä uusi Risto Räppääjä (Risto Räppääjä ja pullistelija), Ella (Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen) ja suosikkimme Etsiväkerho Hurrikaani (Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja) eli onneksi hyviä iltasatukirjoja riittää nyt joksikin aikaa.
Kunmitytölle voisi näistä hankkia jonkun ja sujauttaa kirjeenä hänelle lomalukemiseksi.Lukeminen on aina niin rentouttavaa,itsellä tahtoo enemmän tämä some viedä aikaa lukemiselta😊
VastaaPoistaUskon, että noitten kirjojen joukosta löytyisi kivaa lukemista myös kummitytölle. Minä luen aika paljon, nyt lomalla satsaan erityisesti kaunokirjallisuuteen.
PoistaHei! Vaikuttaa hyviltä kirjoilta, osa tuttuja meillekin mutta kaksi ensin esiteltyä kirjaa uusia tuttavuuksia. Gansterimummu-kirjan kirjoittajalta olen lukenut oman muksun kanssa Herra Lemun, joka oli tosi hauska tarina!
VastaaPoistaOon töissä alakoululla/iltapäivätoiminnassa, ja sen verran mukavuudenhaluinen, etten lue lapsille mitään mikä ei itseä kiinnosta tai naurata! XD Varmin tapa opettaa lapsia karttamaan kirjallisuutta, on lukea (tai luettaa) niillä jotain mitäänsanomatonta diipadaapaa tai liian korkealentoista tekstiä.
Omia suosikkeja alakouluikäisille on mm. Roald Dahlin kirjoista Sulo(tai Jali, riippuu painoksesta) ja suklaatehdas, Kekseliäs Kettu ja Matilda, joissa kaikissa on kuolettavan hauskaa huumoria, paljon jännitystä ja seikkailua, ja onnellinen loppu.
Reuhurinteen Ala-asteen kirjoissa on hersyvää huumoria, sopivan kokoista tekstiä ja lyhyitä kappaleita, joten sopivat mainiosti lapsille itselleenkin luettavaksi.
Muita yhtäkkiä mieleen putkahtavia kirjoja/kirjasarjoja on ainakin perinteisten Eemeleiden ym. klassikoiden lisäksi esim. Maukka ja Väykkä, Heinähattu ja Vilttitossu, Puluboi ja Hölmöläissadut.
Mukavia lukuhetkiä teidän perheelle! :)
Olipa kommentissasi paljon hyviä kirjavinkkejä. Meillä on myös tykätty hurjasti Roald Dahlin kirjoista. Jostain syystä Reuhurinne ei ole minun lapsiini uponnut kovinkaan hyvin. Myöskään Heinähatut ja Vilttitossut eivät ole muodostuneet niin suosikeiksi kuin vaikka Ellat ja Risto Räppääjät. Puluboita ollaan luettu pari kirjaa, niitä taitaa olla uusiakin tullut eli voisi kokeilla, mikä olisi nyt suosio. Ja hölmöläissadut ovat ihan parhaita! Kuten myös Kiljusen Herrasväki - kirjat.
PoistaNiin ja hei, Kapteeni Kalsarin seikkailut on ollut ilttiksessä monen pojan suosikki itsekseen luettavana! :)
VastaaPoistaEsikoinen on lukenut Kapteeni Kalsareita ja ne nimenomaan on itsekseen luettavia. Aika pöllöä lukea niitä ääneen, joskus nimittäin kokeilin sitäkin....
Poista