lauantai 2. heinäkuuta 2016

Sympaattinen Haapsalu


Viron lomastamme vietimme kaksi päivää Haapsalussa. Matkustimme Haapsaluun bussilla Tallinnasta. Haapsalu on sympaattinen pieni kaupunki, josta löytyy kaunis rantabulevardi, rappioromantiikkaa, linna ihan kaupungin keskeltä ja kiva vanhakaupunki.Piispanlinna on Viron parhaiten säilyneitä linnoituksia. Vallihaudasta löytyy lasten leikkipaikka, josta pojat totesivat, että "tää on tosi kiva", mikä on paljon, sillä pojat 13 v ja kohta 11 v ovat jo vähän ohittamassa leikkipuistoikää. Piispanlinnassa pääsi kiipeämään 38 metriä korkeaan torniin. Rappuset kapenivat kapenemistaan loppua kohden. Näkymä tornista oli hieno.

Kuopusta vähän jännitti piispanlinnassa, erityisesti kun olimme etukäteen lukeneet tarinan Valkoisen Daamin kummituksesta. Tarinan mukaan eräs tuomioherra toi pojan vaatteisiin pukeutuneen naisen luoksensa linnaan. Petos paljastui, ja koska luostarin laki kielsi naisia astumasta jalallaankaan luostarin kynnyksen yli, lakia rikkonut neito muurattiin kastekappelin seinään. Nyt sama neito käy näyttäytymässä luostarin ikkunassa Valkoisena Daamina.

 

Haapsalun vanha rautatieasema oli käytössä vuosina 1905-1995 ja nyt se toimii paitsi kaukoliikenteen linja-autoasemana, myös rautatiemuseona. Asemarakennus on kaunis ja huomionarvoista on myös 216 metriä pitkä katettu asemalaituri. Museo esittelee vanhoja vetureita ja vaunuja. Museo on suhteellisen pieni. Kuopus innostui lipunleimauslaitteesta, jota sai kokeilla.


Ilonin Ihmeidenmaa on lapsille ja perheille tarkoitettu teemakeskus, joka perustuu Astrid Lindgrenin kirjojen virolaissyntyisen kuvittajan Ilon Wiklandin piirroksiin. Teemakeskuksessa seikkaillaan Melukylän lasten, Katto Kassisen ja muiden Astrid Lindgrenin hahmojen hengessä. Käväisin teemakeskuksessa kuopuksen kanssa. Kuten jo etukäteen epäilin, pojat ovat ohittaneet keskuksen kohdeiän, parhaiten teemakeskus sopii leikki-ikäisille lapsille. Sisältä löytyy Ilonin keittiö, Katto Kassisen huone ja leikkihuone, jossa oli esillä leluja, roolivaatteita ja pelejä. Toukokuusta elokuuhun pihalla on avoinna Mattiaan talo ja käsityöpaja.


Rantabulevardilla on kaunista kävellä. Merestä löytyi erilaisia taideteoksia. Kävimme Afrikka rannalla, jossa oli lasten leikkipaikka, mutta joka rantana oli aika huono. Ranta oli täynnä kiviä ja levää. Kuopus kävi uimassa, me muut vain kävelimme hetken aikaa vedessä. Sunnuntai oli tukalan kuuma päivä ja harmittavasti emme jaksaneet lähteä enää etsimään muita rantoja, jotka olisivat olleet mukavampia.
 

Yövyimme Haapsalussa kotimajoituksessa (kodumajutus), jossa oli pihalla jättitramppa, jolla pojat pomppivat paljon. Majoitus oli muuten ok, mutta ensimmäinen yö oli aika levoton, sekä kadulta että talosta kuului meteliä ja olin tunnin välein hereillä läpi yön. Lisäksi huoneemme oli todella kuuma ensimmäisenä yönä ja sekin hankaloitti nukkumista. Sain huonosta yöstä johtuen päänsäryn, joka kesti koko maanantaipäivän. No, siitäkin selvittiin ja Haapsalu jää mieleen kauniina ja sympaattisena pikkukaupunkina.

Haapsalusta jatkoimme tiistai-iltapäivällä bussilla kohti Tallinnaa. Tallinna on meille kovin tuttu, taidamme olla käyneet siellä jo viisi kertaa. Nyt oli vuorossa kohteet, jotka eivät ole ihan Tallinnan ytimessä vaan kauempana. Matkakertomus jatkuu siis lähipäivinä.

ps. Olemme käyneet Virossa monta kertaa. Linkitän tähän kertomuksen Tarton matkastamme kahden vuoden takaa.

2 kommenttia:

 1. Näyttääpä kivalta! Viro on minulle verrattain tuntematon matkakohde. Tallinnassa olen käynyt kaikkiaan viidesti ja kerran vietin viikon Etelä-Virossa Tartossa ja lähitienoilla. Tarttoon ihastuin.

  Nyt kiinnostuin tuosta Ilon Wiklandin inspiroimasta paikasta. Rakastan Astrid Lindgrenin kirjoja ja Ilon Wikland on niiden parhain kuvittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille Viro on tullut tutuksi, olemme käyneet Tallinnassa monta kertaan ja sen lisäksi Pärnussa, Tartossa ja nyt Haapsalussa. Kaikki ovat olleet kivoja kohteita. Viroon on helppo matkustaa ja koska emme ekologista syistä lennä joka vuosi, niin sen takia Viro on valikoitunut monena vuonna kohteeksemme.

   Minäkin rakastan Astrid Lindgrenin kirjoja. Ilonin ihmeidenmaassa on kirjakuvituksia ja teemaan sopivia leikkipaikkoja. Jos pojat olisivat pienempiä, he olisivat takuulla viihtyneet tuntikaupalla tuossa kohteessa.

   Mukavaa lomaa!

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!