perjantai 22. heinäkuuta 2016

Lomalla kannattaa lukea!


Viime lauantain Hesarissa oli pieni artikkeli: Lomalla kannattaa lukea. Artikkelissa todettiin lukemisen kehittävän aivoja samalla tavalla kuin kuntosaliharjoittelu lihaksia. Lukeminen treenaa aivoja ja tekee muistille hyvää. Jatkuva läsnäolo sosiaalisessa mediassa ja stressaava arki voivat saada keskittymiskyvyn koville. Tällöin lukemisesta ei meinaa tulla mitään. Aivoja voi kuitenkin alkaa treenata keskittymiseen lukemalla esimerkiksi viisitoista minuuttia kerrallaan ja pitämällä pienen tauon. Ja sitten taas lukemalla vartin verran. Keskittyminen paranee toistojen myötä. Kesä ja loma on hyvää aikaa lukemiseen.

Olen ehtinyt lukea jo ihanan monta kirjaa tänä kesänä. Moni kirja odottaa myös lukemista. Ja kirjastossa on varattuna vielä useampi. Minulle lukeminen on tärkeä harrastus, joka on jäänyt harmittavan vähään parina viime vuonna, kun opiskelut ja niihin liittyvät kirjat ovat vieneet aika ison siivun vapaa-ajastani.


Loman alussa luin Sari Luhtasen chick lit - romaanin "Tähtirooli". Se oli kepeää kesälukemista ja ihan viihteellinen, mutta jostain syystä en pitänyt siitä yhtä paljon kuin vanhemmista Luhtasen chick lit - romaaneista. Tämän jälkeen kuin kaksi itsemyötätuntoon ja itsetutkiskeluun liittyvää kirjaa. Maaret Kallion kirjan "Lujasti lempeä" ja Kristin Neffin kirjan "Itsemyötätunto - luovu itsesi soimaamisesta löydä itsevarmuutesi". Pidin molemmista kirjoista.

Liane Moriarty on vienyt sydämeni tänä kesänä. Koukutuin kirjaan "Mustat valkeat valheet" heti ensimmäiseltä sivulta alkaen. Kirja todella piti otteessaan alusta loppuun ja aihe (perheväkivalta) oli myös mielenkiintoinen ja kirjan edetessä koko ajan syvenevä teema. Eilen illalla aloitin saman kirjailijan kirjan "Hyvä aviomies" ja hyvin kirjoitetulta kirjalta sekin vaikuttaa. Näiden kirjojen välissä luin "Konmarin" ja John Greenin kirja "Teoria Katherinesta". KonMari oli nopealukuinen, mutta "Teoria Katherinesta" tökki jonkin verran. Mietin jo, että jätän kirjan kesken, mutta koska kirja oli saanut ihan hyvät arvostelut, luin sen vähän sinnitellen loppuun asti. Minusta kirja oli vähän pitkäveteinen eikä minua jaksanut kiinnostaa kirjassa ollut matemaattinen jaaritus. Odotin koko ajan kirjan loppumista ja sitä, että pääsen "Hyvän aviomiehen" pariin.


Nyt on lukemisen alla mainitsemani "Hyvä aviomies". Tämän jälkeen on suunnitelmissa lukea Alan Bradleyn kirja "Piiraan maku makea" ja sen jälkeen joutunen palaamaan hetkeksi opiskelukirjojen pariin. Lasten tunnetaito-ohjaajaopintojen päättötyö pitää palauttaa elokuussa enkä ole kirjoittanut sitä vielä sanaakaan. Eli vähitellen pitää alkaa suunnata lomamoodista tunnetaitokirjallisuuden pariin.

Minulla on kirjastoon varaus uusimpaan Rei Shimuraan, "Rei Shimura menetysten rannikolla". Olin aivan innoissani, kun alkukesästä huomasin, että Rei Shimura - sarja on saanut jatkoa. Luin muutama vuosi sitten sarjan läpi muutamassa kuukaudessa. Myös yksi suosikkisarjoistani, Mma Ramotse on saanut uuden osan ("Kahvia komeille miehille") ja sitä odottelen myös kirjastosta.

Kuuluuko sinun kesälomaasi lukeminen? Mitä sinä olet lukenut tänä kesänä?

12 kommenttia:

 1. No niin, kiitos vinkeistä! :) Oon tainnut blogissakin harmitella, kun ehdin/jaksan nykyään lukea niin vähän, nyyh. Onneksi sentään edes jonkun verran.

  Whaaat, uusi Rei Shimura on mennyt ihan ohi! Heti varasin kirjastosta, ja onneksi oli vain yksi jonossa ennen minua :) Pikkupaikkakunnan etuja ;) Tuo Bradley odottaa itsellänikin hyllyssä, taidan tarttua siihen kunhan saan nuo blogissa mainitsemani hurmaavat japanilaiset luettua.

  Konmari jäi meikäläisellä väliin ;) siivoillaan täällä sitä mukaa kun ehditään ja jaksetaan, hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, saat jo kohta Shimuran käsiin. Minua ennen taitaa olla yli 100 kirjaa odottavaa, joten pitkälle syksyyn mennee kun minä pääsen sitä lukemaan. Mutta hyvää kannattaa odottaa!

   Minä "räjäytin" eilen illalla lattialla yhden epämääräisen kaapin sisällön ja kohta pitäisi jatkaa marittamista. Suoraan sanottuna taitaa käydä niin, että kun sen kaapin olen saanut siivottua, on pakko pitää taukoa. Ei jaksa, mutta tuo kaappi on nyt pakko laittaa kuntoon, kun ei voi lattiallekaan tavaroita jättää.

   Poista
 2. Mulle kesän kohokohtia on, kun saa lukea ja monta kirjaa. Muulloin ei ole samalla tavalla aikaa. Nytkin on neljä kirjaa jo tullut luettua ja viisi odottaa vielä lukemista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin totta, että kesällä on ihan eri tavoin aikaa lukemiseen. Sinäkin olet jo monta kirjaa ehtinyt lukea.

   Mukavaa alkavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Mä haluisin lukea enemmän, mutta just nyt ei ole resursseja. Vähän elättelen toiveita, että ensi kuussa lasten ollessa päiväkodissa ja gradu opettajien kommentoinnissa, ehtisin vaikka käväisemään tavallisessa kirjastossa ja lukea kirjan. Nelliinan blogissa oli vinkattu Khalid Hosseinin pari kirjaa, jotka kiinnostavat. Tykkäsin paljon Tuhat loistavaa aurinkoa kirjasta. Voisin tsekata samalla noita sun mainitsemia chic littejä :)

  Onko sulle muuten positiivinen kasvatus -blogi tuttu? Saattaisi kiinnostaa sinua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Minulla on hämärä muistikuva, että olen lukenut kirjan Tuhat loistavaa aurinkoa, joskus vuosia sitten. Täytyy tsekata Hosseinin muut kirjat.

   Seuraan Positiivinen kasvatus - blogia ja olen pitänyt siitä paljon.

   Toivottavasti sinulle jää aikaa ensi kuussa myös kirjojen lukemiseen!

   Poista
 4. Nuo Alan Bradleyn Flavia de Luce -kirjat ovat ihan huippuja ja Liane Moriartya on minullakin tässä vielä lukulistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kommentoimaan blogiini! Minulle tuo Bradley on ihan uusi tuttavuus, kiva kuulla, että hänen kirjansa ovat hyviä. Minä olen kovasti tykästynyt Moriartyyn.

   Poista
 5. Molemmat Moriartyt olen lukenut ja olen samaa mieltä, ne ovat hyviä. Tänä vuonna tutustuin Rei Shimuraan, joten minulla on vielä monta osaa lukematta. Konmarin luin noin vuosi sitten ja sen innoittamana meidän perheessä kävi koko kodin siivous. Täytyy sanoa, että se työ kannatti =)

  Luen kirjoja läpi vuoden, mutta kyllä kesäloma on lukemisenkin puolesta ihanaa aikaa. Silloin on läpi vuorokauden aikaa istahtaa hyvän kirjan ääreen ja antaa arkisten askareiden odotella vähän pidempään. Tänä kesänä luin Shimuran ensimmäisen dekkarin, sen jälkeen Laura Lindstedtin Oneironin, Terhi Rannelan Fraun ja Delphine de Viganin Yötä ei voi vastustaa... No nämä eivät olleet kevyitä, mutta oikein hyvä kevyempi kirja kesäksi on Kate Mortonin Hylätty puutarha =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Minä olen nyt vähän uuvahtanut raivaamiseen, täytyy pitää pientä taukoa ja keskittyä nyt taas enemmän lukemiseen. Minäkin toivon voivani palauttaa lukemisharrastuksen, nyt on mennyt talvikautena niin paljon aikaa opiskelukirjoihin, ettei aikaa ole jäänyt kaunokirjallisuuteen niin paljon kuin olen toivonut.

   Poista
 6. Niin ja tuo Minnan kommentoima Alan Bradley, hänen Flaviansa on oikein suloinen tapaus. Häneen kannattaa ehdottomasti tutustua =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on nyt kehuttu niin paljon, että täytyy haalia kirjastosta käsiin. Kiitos vinkistä!

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!