torstai 7. heinäkuuta 2016

Kondomit ja dildot


Tämä on jatkoa Penis ei nouse, vaikka kuinka yrittäisi - postaukselle. Olen tajunnut, että poikieni seksuaalikasvatuksen aika olisi nyt. Mutta miten? Erityisesti kuopus nappaa tällä hetkellä sanoja kavereiltaan ja netistä ja sitten sopivissa tilanteissa täräyttää hyviä kysymyksiä. Kuten vaikka juhannuksen alla, kun olin juuri istunut lasten kanssa Onnibussiin, hän kysyi kovaan ääneen: "Äiti, mikä on kondomi?". Taisin vastata jotain siihen tyyliin, että se on pippelin päälle laitettava suojus. Johon kuopus kysyy: "Ai, se estää pissaa tulemasta?" Minä totesin, että no ei varsinaisesti, mutta puhutaan siitä sitten kotona..."Miksi siitä voi puhua vasta kotona?". Kotona hän tietenkin muisti kysyä uudelleen. Vastauksessa en edelleenkään päässyt asian ytimeen.

Pari päivää sitten hän kysyi, mikä on dildo. Taas jokin täysin ympäripyöreä vastaus. Harvoin olen lasteni kanssa täysin pihalla. Nyt olen. Ja luultavasti, jos olisi kyseessä asiakastilanne, osaisin antaa jonkinlaisen vastauksen vanhemmalle, miten puhua näistä asioista lastensa kanssa. Mutta omien lasteni kanssa olen täysin kuutamolla. Ajatuksissani he ovat vielä niiiiin pieniä poikia. Kyllä poikani tietävät, miten lapset saavat alkunsa. Mutta se, miten vastata näihin dildo, kondomi, huora - kysymyksiin onkin kinkkisempää. Raiskaus - termistä juttelimme myös (koska kuopus käytti sitä termiä) ja selvästi kuopus käytti sitä sanaa tietämättä ollenkaan mitä se tarkoitti.

Uusimmassa Meidän Perhe - lehdissä on artikkeli, miten puhua seksistä lapselle. Artikkelissa todetaan, että lapsen kysymyksiin on tärkeä vastata suoraan eikä olla niin kuin ei olisi kuullutkaan kysymystä. Lapsi oppii torjuvasta reaktiosta, että aiheessa on jotain hankalaa tai noloa. Kysymyksiin pitäisi vastata selkeästi, asiallisesti ja lässyttämättä. Ja on tärkeää puhua totta. Asioiden edelle ei tarvitse mennä vaan vastata niihin kysymyksiin, mitä lapsi kysyy.

Artikkelissa todetaan myös, että lapselle pitää kertoa, että hän on arvokas ja päättää itse, kuka ja miten häneen saa koskea. Mihin tahansa ei tarvitse suostua. Mutta liika varoittelu on silti liikaa. Jos pelottelee lapsen tainnoksiin, koko seksi alkaa näyttäytyä pahana asiana. On tärkeää puhua siis myös myönteisistä asioista. Kuten siitä, että aikuisilla voi olla seksiä, vaikka he eivät toivo vauvaa. Luultavasti juuri tämä on asia, joka minun lapsiltani on oivaltamatta. He ajattelevat, että isi ja äiti ovat "seksineet" (tätä termiä he käyttävät) kaksi kertaa.

Jo edellisen kerran kun pohdin tätä teemaa, mietin kirjastoon suuntaamista. Kirjastossa olen käynyt kyllä monta kertaa, mutta seuraavan kerran pitää suunnata hyllylle, jossa on yli 10-vuotiaille lapsille sopivia kirjoja seksuaalikasvatukseen liittyen. Ja selvästi tarvittaisiin myös lapsi- ja aikuisystävällinen sanakirja teemaan liittyen.

Onko teillä kyselty kondomeista ja dildoista? Miten olet vastannut näihin kysymyksiin? Mitä ajatuksia kirjoitukseni herättää?

12 kommenttia:

 1. Jee, nää seksijutut on ihan mun lemppareita kasvatuksessa! Mäkin nimittäin oikeasti pelkäsin etukäteen noita keskusteluja ja ajattelin että se on jotain ihan järkyttävän epämiellyttävää ja vaivaannuttavaa. Mutta sitten kun vaan otin asian puheeksi niin hittolainen, ei mitään ongelmaa.

  Lapset ja vanhemmat on toki erilaisia mutta meillä toimi nämä seuraavat:

  -mieti etukäteen koska puhut. Kaiken a ja o nimittäin on se että et ole itse vaivaantunut tai kiemurtele siinä vaikeana. Se herättää lapsessa hämmennystä ja kylvää ne ekat siemenet sille, että koko asiassa olisi jotain hävettävää. Vaikka eihän siinä ole.

  -valitse jokin paikka, josta te ette kumpikaan pääse "karkuun". Esim. auto on hyvä. OIetuksena että sulla on ajokortti. Siinä voit sen mahdollisen vaivaantumisen purkaa ajamiseen plus lapsikaan ei pääse tilanteessa karkuun. Joku kahvila voi olla myös hyvä. Kun käsille on vähän jotain tekemistä, niiden kautta saa kanavoitua sitä omaa hermostuneisuutta.

  -mieti etukäteen myös mitä puhut. Kannattaa ehkä aloittaa vähän kevyemmillä aiheilla ja harjoitella sitä omaa roolia niillä. Kaikkea ei tarvitsekaan kerralla saada suollettua vaan niitä keskustelukertoja voi olla useampi. Varaudu myös kysymyksiin ja keskusteluun. Meillä näitä keskusteluja käydään edelleen aina silloin tällöin. Ihan siksi, että tämä länkkärikulttuuri on niin yliseksualisoitunutta, että se paine kaikelle on niin järjetön. Palautellaan poikia aina silloin tällöin vähän maan pinnalle ja jutellaan siitä, mikä on todellista. Pakko muuten mainita että tuossa kun lapseni lähti kesätöihin kuukaudeksi, niin se pakkasi mukaan myös kondomit. Olin aivan järjettömän ylpeä tyypistä.

  -muista että nämä on oikeasti tosi luonnollisia asioita ja tärkeää on että myös sinä suhtaudut niihin luonnollisesti. Seksi kuuluu elämään joten mitäpä sitä välttelemään. Ja ole rehellinen, älä ympäripyöreä! Älä pelottele mutta älä myöskään väritä tai suitsuta liikaa. Neutraali lähestymistapa on paras. Korosta sitä että jokainen tunnistaa itse itsessään koska on mihinkin valmis, mitä haluaa ja mikä tuntuu itsestä hyvältä.

  -ja sitten se tärkein; asiat on hyvin niin kauan kun vanhemmat on se kohde jolta lapsi tulee kysymään asioista. Eikä käytä tietolähteenä esim. pelkkää nettiä tai kavereita.

  Eli aika samoja on meillä käytetty silloin muutama vuosi sitten kuin tuossa artikkelissakin. Seksuaalikasvatus tuntuu asiana vaikealta mutta lupaan että sitä se ei ole, kun vaan pääsee vauhtiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi paljon hyviä vinkkejä! Minulla on kyllä ajokortti, mutten aja autoa kuin ehkä kerran kesässä Mikkelissä, joten pitää miettiä joku muu hyvä tilanne asioista puhumiseen.

   Ongelma taitaa olla juuri siinä luonnollisuudessa. Itselleni ei ole seksistä puhuttu oikeastaan mitään kotona ja näin seksistä puhuminen ei tunnu luontevalta. Tosin, ei se mikään tabukaan minulle ole.

   Ja jotenkin minusta tuntuu hurjan vaikealta kuvitella, että nuo poikani joskus harrastavat seksiä jonkun kanssa....Vaikka sekin aika tulee, toivottavasti ei kuitenkaan ihan vielä.

   Poista
  2. Ei mullekaan puhuttu seksistä mitään lapsuudenkodissani. Mutta ei se silti ollut mahdoton rasti. Hyvin se menee, trust me :)

   Poista
  3. Täytyy ottaa asia nyt "työn alle" ja miettiä sopiva hetki puhumiseen. Olen mielessäni sysännyt asiasta vastuuta miehelleni, joten pitää ottaa teema myös hänen kanssaan puheeksi.

   Poista
  4. Ja pakko sanoa muuten että älä liikaa mieti sitä että lapsi harrastaa seksiä, tai että toivoisit ettei vielä harrasta. Mieti mielummin niinpäin että sitten kun harrastaa, oli se ennemmin tai myöhemmin, niin toivottavasti lapsen seksikasvatus on onnistunutta ja lapsi arvostaa sekä itseään että kumppaniaan niin paljon että suojautuu ja kunnioittaa sekä omia että kumppanin rajoja.

   Poista
  5. Ihan älyttömän hyviä vinkkejä Kukkiksella!

   Meillä nuoriso ei missään vaiheessa ole kovin suurin sanoin asiaa ottanut puheeksi, pohdiskelevat ilmeisesti enemmän itse mielessään ja ovat kaiketi saaneet koulussa riittävästi tietoa.
   Olen yrittänyt tässä asiassa noudattaa sitä "vastaa kun kysytään" -periaatetta, ja yrittänyt myös olla puhumatta kuoliaaksi liian monilla sanoilla.

   Kyllä varsinkin esikoisen kohdalla mietin edelleen, mitä-missä-ja-milloin pitäisi asiasta puhua...varsinkin nyt kun sievien tyttöjen nimiä on alkanut puheisiinsa ilmestyä.

   Poista
  6. Kivaa saada kommentteja teiltä, joilla on jo isompia lapsia ja joilla on kokemusta siitä, miten läpikäydä asioita lasten kanssa.

   Olen samaa mieltä, että Kukkiksen vinkit ovat hyviä! Meillä esikoinen ei ole juurikaan kysellyt seksiin liittyvistä asioista, on maininnut, että koulussa on jotain puhuttu. Kuopus sen sijaan nappailee sanoja sieltä täältä ja haluaa tietää enemmän.

   Poista
 2. Itse muistan lapsuudestani oivalluksen hetken: kondomi onkin jotain muuta kuin housujen suoja, poikien vastine terveyssiteelle. Ne olivat meidän tyttöjä täynnä olevassa perheessä tutumpia. Olin aika vanha, kun kondomin käyttötarkoitus selvisi. Lapsentekoasiat opin pikkusiskon syntyessä, ollessani 6-vuotias, suorasukaisesta sarjakuvakirjasta Pete, Pii ja pikkuinen, joka meille lainattiin kirjastosta. Muistan tentanneeni äitiä yksityiskohdista. "Kauanko siinä asennossa täytyy olla?" Oi voi, joskus olen onnellinen, ettei lapsettomana itse tarvitse vastailla näihin visaisiin kysymyksiin. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mieleeni, että minullekin joskus kouluikäisenä koulukaveri selitti, että kondomi on muovinpala, joka laitetaan pippelin päälle. Minä kuvittelin mielessäni jonkun muovipussista leikatun palan, joka laitetaan pippeliin.

   Lapsentekoasiat on käyty läpi, sekä kirjojen välityksellä että muutenkin, nyt alkaa vähän tämä hankalammalta tuntuva vaihe, kun pojat oikeasti lähestyvät sitä ikää, että asia on ajankohtainen myös käytännön tasolla.

   Poista
 3. Oletpa mahtavia kommentteja saanut! Meillä 9v tuli yksi ilta selittämään: "Meidän huoneessa on semmoinen isojalkainen hyttynen joka on toisessa isojalkaisessa hyttysessä kiinni, en ole ikinä nähnyt tuollaista luonnonoikkua." En sitten osannut tuohon vastata mitään. Mies kysyi pojan lähdettyä: "Olisiko pitänyt sanoa, että ne ovat yhdynnässä?" Voi apua!

  En tiedä koska meillä on ajankohtaista jutella näistä asioista, mutta mitä luultavimmin justiin pojat paukauttavat nämä kiperät kysymykset sellaiseen aikaan, että kahvi menee väärään kurkkuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä erityisesti kuopus on erikoistunut näihin "kahvi väärään kurkkuun" kysymyksiin ja kommentteihin. Muistan kun muutama vuosi sitten vietimme pääsiäistä äitini luona ja olimme kahvipöydässä. Kuopus sanoi kovaan ääneen: "Isi ja äiti ovat seksineet kaksi kertaa". Mitä siihen sitten sanoa?!

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!