perjantai 7. elokuuta 2015

Susanna Purra: Kadotettu yhteys. Löydä tunteesi voima.


Luin lomallani Susanna Purran kirjan "Kadotettu yhteys. Löydä tunteesi voima". Kirja kutsuu luottamaan tunnetilaan ja omaan voimaan. Se tarjoaa keinoja, joiden avulla voi vapautua esimerkiksi uskomusten voimasta. Kirjassa korostetaan yhteyttä omaan ytimeen, omaan voimaan, kehoon ja tunteiden kohtaamista fokusoinnin avulla. Kirjaa on miellyttävä lukea, siinä yhdistyy tieto ja tarinallisuus.

Nostan kirjasta esille muutaman vanhemmuuteen liittyvän pointin. Vanhemmuudesta on oma lukunsa otsikolla "Vanhemmuuden käsikirja - ihmistaimen vaaliminen". Vanhempana on tärkeintä olla mahdollisimman hyvässä yhteydessä omaan ytimeensä. Kun vanhempi on hyvässä yhteydentilassa, lapsi saa hyvän mallin hyvässä tunnetilassa olemisesta. Se on tärkeintä, mitä lapselle voi opettaa.
Rangaistukset, olivat ne sitten fyysisiä tai henkisiä, herättävät häpeän ja syyllisyyden tunteita ja murskaavat sillan ytimeen. Aina kun lapsi käyttäytyy "huonosti" tai tekee "väärin", häneltä puuttuu keinoja. Vanhemman kannattaa todeta mielessään, että nyt en ole jotain asiaa opettanut tarpeeksi tai sellaisella tavalla, että lapsi olisi sen pystynyt omaksumaan. Lapsi tarvitsee tukea ja aikuisen ohjausta niin kauan, että keinottomuuden tunne poistuu. Rankaisemisen sijaan lapselle on opetettava taitoja ja kieltämisen sijaan ohjattava häntä haluttuun suuntaan. 

Kilttinä (silloin kun sillä tarkoitetaan kuuliaisuutta, tottelevaisuutta ja alistuvaisuutta) olo voi tarkoittaa sitä, että lapsi suuntaa huomionsa aikuisen tunnetiloihin ja ohittaa omansa. Lasta kehotetaan toimimaan aikuisen toiveiden mukaan niin, että aikuiselle ei koidu lapsesta mitään vaivaa. Mutta lapsen kannalta tämä saattaa tarkoittaa sitä, että hän kadottaa yhteyden itseensä.Lapselle annetaan parhaat lähtökohdat elämään olemalla itse mahdollisimman hyvässä yhteydessä itseen, suhtautumalla elämään ja tulevaisuuteen luottavaisesti ja positiivisin odotuksin. Olemalla itse se, joka todella on. Varsinaisena itsenä pystyy tarjoamaan lapselle parasta mahdollista vanhemmuutta.

Kirjassa oli paljon muutakin hyvää kuin nämä vanhemmuuteen liittyvät asiat, jotka halusin nostaa esille. Kirjassa oli niin paljon hyvää, että haluan hankkia sen itselleni, sillä tulen takuulla palaamaan kirjan pariin vielä monta kertaa. Kirja osui ja upposi ja kovaa. Teos tuntui järisyttävältä, sillä se yhdistää ne kaikki lukuisat kirjat, kurssit ja luennot, joiden avulla olen tutkaillut itseäni ja pohtinut kirjan teemoihin liittyviä asioita.   

Suosittelen kirjaa kaikille, joita kiinnostaa tutustua syvemmin omaan itseen ja omiin tunteisiin.

11 kommenttia:

 1. Hyvän oloinen kirja. Pitänee laittaa omalle lukulistallekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kirjaa, ainakin minulle kirja avasi tosi paljon uutta. Tuli voimaantunut olo luettuani kirjan.

   Poista
  2. Kuulostaa kyllä todella hyvältä, pistän korvan taase ja etsin nyt ensi alkuun kirjstosta. Kiitos vinkistä.

   Poista
 2. Tämä kirja on kyllä pakko lukea! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, ainakin minuun kirja upposi täysin.

   Poista
 3. Kiitti vinkistä! En olekaan kuullut tästä kirjasta ja ehdottomasti täytyy kyllä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näin kirjasta joskus lehtijutun, mutta silloin se jäi vielä varaamatta kirjastosta. Mindfulness-ohjaajaopinnoissani yksi kurssikaverini kehui tätä kirjaa ja innostuin varaamaan kirjan kirjastosta ja luin sen hetkessä. En malttanut laskea kirjaa käsistäni, niin se vei mukanaan.

   Poista
 4. Todella mielenkiintoinen kirja. Tavallaan yksinkertaista, mutta kuitenkin todella vaikeaa. Kivaa viikonloppua Heli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli hyvä.Yksinkertaista, mutta vaikeaa, se on totta.

   Kivaa viikonloppua sinullekin. Me menemme tänään häihin, pitkästä aikaa ja se tuntuu mukavalta.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!