tiistai 11. elokuuta 2015

Iltasaduista

 
Meillä on luettu iltasatu joka ilta siitä alkaen kun esikoinen täytti vuoden. Hän jaksoi jo vuoden ikäisenä kuunnella esimerkiksi Pekka Töpöhäntä - kirjoja. Esikoisen kanssa päästiin tosi nopeasti ohi siitä vaiheesta, että katsellaan kuvakirjoja ja osoitellaan, että "tuossa on kissa" tai "heppa sanoo iha-haa". Kuopuksen kohdalla tuo vaihe kesti tooosi pitkään, hän taisi jaksaa vasta 3-4- vuotiaana kuunnella pidempiä tarinoita. Esikoinen jo 2-vuotiaana pyysi "tosi pittii tanii" (= tosi pitkiä tarinoita).

Oli vaihe, että pojille luettiin eri iltasatu. Kuopukselle lyhyt tarina ja esikoiselle pidempi.  Nyt on jo vuosia luettu yhteinen iltasatu. Iltasatuina on luettu läpi Ellat, Risto Räppääjät, Etsiväkerho Hurrikaanit, Maan kätkemät - sarja (ai että minä tykkäsin niistä kirjoista), Harry Pottereita viisi ekaa (nyt ehkä voisi lukea jo loputkin; esikko tosin on lukenut koko sarjan läpi monta kertaa itsekin), Narniat, lukuisia Astrid Lindgrenin ja Roald Dahlin kirjoja jne jne.


Olen tykännyt lukea lapsille iltasatuja ja pojillekin se on tärkeä tapa. Siksi meillä luetaan iltasatu edelleen. En tiedä, missä vaiheessa perheissä yleensä lopetetaan iltasadun lukeminen. Minusta itsekseen lukeminen ei korvaa ääneen luettua satua ja sitä tunnelmaa, mikä siihen liittyy. Iltasatu on meillä siksikin tärkeä, että kuopus ei juurikaan kirjoja lue. Hän jäisi aivan vaille kirjojen rikasta maailmaa, jos iltasatu olisi pois kuvioista. Esikoinen sen sijaan on lukutoukka, hän lukee valtavasti, suorastaan ahmii kirjoja. Mutta hänkin nauttii satujen kuuntelemisesta.


Tämän postauksen kuvituksena on viime aikoina lukemiamme kirjoja. Uusin Ella saatiin kirjastosta heti sen ilmestyttyä ja se oli tutunlainen huumoripläjäys. Tuhannen ja yhden yön satuja luettiin pitkin kesää, ihan ei lukeminen kestänyt tuhatta ja yhtä yötä. Nyt on lukemisen alla uusin Risto Räppääjä ja kunhan se loppuu, seuraava iltasatukirja on uusin Etsiväkerho Hurrikaani.

Luetaanko teillä iltasatu? Mitä kirjoja olette viime aikoina lukeneet?

10 kommenttia:

 1. Me luimme juuri ekan Harry Potterin. Tällä hetkellä menossa tohtori sykerö (ei kuvakirja). Lapset odottavat kovasti taru sormusten Herraa, mutta siihen menee vielä hetki... Meillä ristot ja ellat lukematta, täytyykin lainata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että meilläkin on luettu Tohtori Sykerö lapsille. Pienenä pidin tosi paljon Tohtori Sykerö tv-sarjasta. Meillä esikoinen on lukenut Taru Sormusten Herrasta - kirjan, itse en ole lukenut sitä koskaan.

   Ristot ja Ellat ovat aika nopealukuisia hyvän mielen kirjoja ja sopivat hyvin eri ikäisille lapsille.

   Poista
 2. Meilläkin luetaan iltasatuja, joskus yhdessä molemmille lapsille, usein erikseen toiselle ja sitten toiselle. Erikseen lukeminen johtuu siitä, että kuopus on kovin iltauninen. Juuri nyt olemme molempien kanssa lukeneet Timo Parvelan yhdessä norjalaiskirjailijan (nimi unohtui nyt kommentoidessa...) kanssa kirjoittaman Kepler 62 -sarjan aloitusosaa. Se on ollut niin jännittävä, ettei kirjaa malttaisi jättää kesken!

  Luemme paljon uusia lastenromaaneja, mutta joskus aina palaamme klassikoihin, kuten Astrid Lindgreniin. Myös Risto Räppääjiä meidän lapset jaksavat kuunnella uudestaan ja uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän esikko luki tuon Kepler62-sarjan aloitusosan muutama päivä sitten. Hän piti tosi paljon kirjasta ja odottaa jo kovasti jatko-osia.

   Meillä on sama juttu, paljon luemme uusia lastenromaaneja, mutta myös klassikot ovat tulleet tutuiksi.

   Poista
 3. Meillä on kans luettu satuja paljon ja aika pienenä neiti jaksoi jo kuunnella ja rauhoittua pidempääkin juttuun. Ensin luettiin perinteisiä satukirjoja, mutta aika nopeasti siirryttiin lasten kirjasarjoihin. Kun Eemelit, Heinähatut ja Vilttitossut, Risto Räppääjät, Muumikirjat sun muut oli luettu, tyttö vaati vähän jännittävämpää iltalukemistoa. Isänsä kanssa ovatkin nyt sitten lukeneet Hobitit ja Tarut sormusten herrasta ja tällä hetkellä menossa on viimeinen kirja Harry Pottereista. Itsekeen tyttö lukee mielellään Ella kirjasarjan kirjoja, mutta myös muut suht helppolukuiset kirjasarjat ovat kuulemma kiinnostavia. Innolla tyttö lähteekin tänä syksynä taas suorittamaan tokaluokan lukudiplomia, jonka kautta voi löytyä uusia mielenkiintoisia kirjasarjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania kirjoja teilläkin luettu. Hobitin meillä luki mies pojille. Ehkä meilläkin pitäisi ottaa nuo kaksi viimeisintä Potteria lukemisen alle, meidän kuopus on herkkis ja hurjat jutut menevät hänellä helposti uniin ja siksi ollaan pidetty Pottereissa nyt lukutaukoa ja odotettu, että ikää tulee hänelle lisää.

   Meillä esikoinen on suorittanut kaikki mahdolliset lukudiplomit, kuopusta on ollut vaikea motivoida lukemaan ja siitä olen itse vähän harmissani.

   Poista
 4. Iltasatuna luetaan lähes poikkeuksetta joka ilta. Tällä hetkellä luetaan Elina Karjalaisen Koirapostia. Koululaiset tykkää, 5v ei. Miehen loman ansiosta 5veelle onkin luettu useana iltana hänen itsevalitsemansa kirja eli jotain barbie/prinsessa/keiju kategoriasta. Uppo-Nalleja luettiin ennen Koirapostia. Eli näköjään olemme keskittyneet tänä kesänä Karjalaisen tuotantoon. Seuraavaksi sitten jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirapostia on minulle täysin uusi tuttavuus, täytyykin tsekata, millainen kirja se on. Meilläkin luettiin jossain vaiheessa Uppo-Nalleja, mutta siitä on jo aika pitkä aika.

   Poista
 5. Meillä tutustuttiin vasta Puluboihin. Kuopus tykkäsi siitä paljon, mutta itse en oikein tiedä mitä mieltä olisin. Kesällä on jotenkin keskitytty lyhyempiin kirjoihin, mutta ehkä tämä postaus saa taas kaivamaan kirjahyllyä ja etsimään niitä vielä lukemattomia kirjoja. Kuopus on vielä ilman Peppi Pitkätossua, joten saattaa olla, että siinä on meidän seuraava kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on luettu pari ekaa Puluboita ja poikien ollessa pienempiä ne menivät ok. Nyt eivät ole enää halunneet uusimpia kuunnella. Peppi on ihana!

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!