tiistai 3. tammikuuta 2017

Piki ja Mun ja sun juttu!


Lasten keskus julkaisi syksyllä kaksi teosta kiusaamisen ja sen ehkäisemiseen liittyen: Mun ja sun juttu! - Lasten sosiaalisten taitojen vahvistaminen kiusaamisen ehkäisyssä ja Piki - Minäkin haluaisin mukaan. Piki on tarinallinen kuvakirja ryhmässä tapahtuvasta kiusaamisesta, itsetunnon vahvistamisesta, tunteista ja ystävyydestä. Mun ja sun juttu! on opas, joka ohjaa vanhempia ja kasvattajia lasten tunnetaitojen ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen. Kirjassa tärkeänä teemana on hyvät toimintamallit ennaltaehkäistä ja havainnoida kiusaamista sekä puuttua siihen. Opas ja Piki-kuvakirja muodostavat tärkeän työkalun kasvatuksen ammattilaisille.Piki - kirja on ihan mahtava! Pidän sekä tarinasta että kuvituksesta. Piki on innoissaan, hän on menossa ensi kertaa metsään, jonne muut lapset ovat rakentaneet majan. Mutta kuinka käykään? Uudet kaverit eivät otakaan Pikiä mukaan, vaan läimäyttävät oven kiinni sen nenän edessä. Onneksi on Iso, jolla on lämmin syli ja jonka sanat rauhoittavat murheellista Pikiä. Yhdessä Ison kanssa Piki miettii, miten päästä leikkeihin mukaan ja millainen on hyvä kaveri. Kiusaaja ja kiusattu on kuvattu mielikuvitushahmoina, jotta kukaan ei leimautuisi. Turvallisesta aikuisesta puhutaan Iso-nimellä. Kirjassa on mukana sekä niitä, jotka mukailevat kiusaajaa ja toistavat kaiken, mitä tämä sanoo, niitä, jotka haluaisivat sanoa vastaan ja myös niitä, jotka eivät uskalla sanoa omaa mielipidettään. Näin on myös lapsiryhmissä.

Piki - kirja oli lastenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas, enkä ihmettele yhtään. Kirjan tarina on koskettava, viisas ja sellainen, mihin on helppo samastua. Kuvitus on todella kaunis. Hahmojen ilmeet ovat hyvin kuvaavia. Kirjan viesti on se, että jokainen on oikeus olla olematta kiusattu tai kiusaaja.


Mun ja sun juttu! -kirja antaa vanhemmille ja kasvatusalan ammattilaisille tietoa vuorovaikutustaitojen kehittymisestä, tunnetaitojen hallinnasta, hyvistä toimintamalleista ehkäistä ja havainnoida kiusaamista ja puuttua siihen. Kirjan teemoja ovat esimerkiksi "Kiukuttaa!", "Surulle tilaa", " Saa lohduttaa" ja "Kun ei pääse mukaan". Jokaiseen teemaan liittyen on toimintavinkkejä lasten kanssa tehtäväksi, teoreettista tietoa sekä ammattikasvattajille että myös vanhemmille teemaan liittyen. Monet vanhemmat ovat aika pihalla lasten tunteiden ja tunnekasvatuksen kanssa, koska vanhemmat eivät itse ehkä ole juurikaan saaneet malleja siihen, miten tunteita olisi hyvä käsitellä. Omien lasten (tai päiväkodissa hoitolasten) voimakkaat tunteet aiheuttavat avuttomuutta eikä tiedetä, mitä ihmettä minä teen vaikkapa kiukun tai surun kanssa. Siihen tämä kirja antaa arvokasta tietoa.

Minusta on tärkeää, että kiusaamisesta puhutaan ja että vanhemmat ja kasvattajat saavat apukeinoja, miten olisi hyvä menetellä näissä tilanteissa. Kiusaaminen on taitojen  puutetta tunteiden ja käyttäytymisen säätelyssä ja näitä taitoja on tärkeä harjoitella. Tämä kirjakaksikko on ihan helmi ja toivon, että kirjat ovat kovassa käytössä kotona, päiväkodeissa ja alakouluissa. Itse uskon näiden kirjojen tulevan käyttööni, kunhan pääsen käynnistämään omat lasten tunnetaitoryhmäni.

* kirjat on saatu arvostelukappaleeksi Lasten Keskuksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina!