sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Nokkosta pannarissa ja vuohenputkea fetasalaatissa


Otin heti käyttöön hortakurssilla kerätyt nokkoset ja vuohenputket. Nokkosta pannariin. Maltillisesti, jotta lapsetkin pystyvät sitä syömään. Mielessäni oli ne pari-kolme vuotta sitten tehdyt nokkosletut, joissa oli aika reilusti nokkosta ja poikien tuomio oli: Pahoja. Kamalia. Mitä sä äiti oot näihin laittanut.

Vuohenputkea laitoin salaattiin. Fetasalaattia ja sinne pieniä vuohenputken lehtiä joukkoon. Hortakurssilla opin, että vuohenputkesta kannattaa kerätä pienet ja nuoret vielä hieman suppuiset lehdet. Kun lehdet ovat kasvaneet täyteen mittaansa, kerääminen ei kannata, ominaismaku on kadonnut ja maku on kitkerä.


Pannarin tein täysjyväjauhosta perusohjeen mukaan (maitoa, kananmunia, jauhoja, vähän öljyä ja ripaus suolaa). Nokkoset keitin ja silppusin joukkoon.

Pannarin ja lettujen kanssa meilä on käytössä äitini tekemä "Köyhän miehen lakkahillo" (tehdään porkkanoista ja karviaisista).

Lasten kommentit nokkospannarista olivat: Mautonta. Ei hyvää. Hillon kanssa menettelee. Itselläni samat ajatukset. Vähän mautonta, nokkosta olisi voinut olla enemmänkin. Salaatista kuopus bongasi heti vuohenputket ja noukki ne pois. Esikoinen maistoi niitä. Itse huomasin vuohenputken maun salaattien joukosta. Ei se nyt ihan herkulta maistunut, mutta kyllä se siellä joukossa meni. Huomasin hieman kitkeryyttä maussa eli luultavasti osa keräämistäni vuohenputkista oli jo liian isoja kerättäväksi.

Vuohenputkessa ja nokkosessa on hyvät ravintoarvot. Nokkonen sisältää runsaasti vitamiineja, rautaa ja paljon eri kivennäisaineita. Vuohenputki on hyvä C-vitamiinin lähde. Koska ravintoarvot ovat hyvä ja villiruoka on ekologista, niin kokeilut jatkuvat. Seuraavaksi ajattelin kokeilla nokkossämpylöiden tekemistä.

4 kommenttia:

 1. Jään odottelemaan sitä menestysreseptiä :)
  Minulla on samanlainen kokemus nokkosesta, että ei se maistu lainkaan. Sen lisäksi olen ihmetellyt, että kuinka paljon niistä hyvistä ravinteista katoaa keittämisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, voi olla ettei minun kokkaustaidoillani sitä menestysreseptiä tulekaan. Tein nokkoslettuja pari-kolme vuotta sitten ja niissä kyllä maistui nokkonen - pahalta. Niihin meni nokkosta liikaa. Minäkin olen miettinyt, kuinka paljon ravinteista häviää keittäessä.

   Tänään tein peltileipää, jonka joukossa on nokkosta. Ihan hyvää, mutta taas nokkosta sen verran maltillisesti ettei se maistu joukossa. Toivon kuitenkin, että se vähänkin määrä tekee peltileivästä superfoodia....

   Poista
 2. Hihii, kiitos kiinnostavasta postauksesta! Samanlaisia kokeiluja on täälläkin harrastettu =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos postaus oli kiinnostava. Oletko postannut sun kokeiluista? Täytyykin käydä kurkkaamassa sun blogista.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!