perjantai 10. kesäkuuta 2016

Kaksi vuotta sittenKaksi vuotta sitten oli viimeinen työpäiväni palkkatyössä. Olin jo tammikuussa tehnyt päätöksen, että irtisanoudun keväällä ja irtisanomisen tein lopulta toukokuun alussa. Työsuhde minulla oli vielä heinäkuun loppuun asti eli pidin kaikki lomat pois kesällä. Ensimmäistä kertaa vuosiin minulla oli edessä tosi pitkä kesäloma ja nautin siitä ajatuksesta.

Kaksi vuotta sitten olin toisaalta aika väsynyt, toisaalta täynnä toivoa. Toivoa ja iloa uudesta. Samalla pelotti. Pelotti, miten mun käy. Pelotti, saanko rahaa mistään. Pelotti, miten yritystoiminta lähtee käyntiin. Entä jos tästä ei tulekaan mitään.


Nyt huomaan olleeni aika naiivi tuolloin pari vuotta sitten. Oletin, että yritystoiminta lähtee paljon nopeammin käyntiin. Ihan suht hyvin   yritystoiminta kyllä käynnistyi, mutta oletin kaiken olevan paljon helpompaa ja nopeampaa. Alussa painin isosti markkinoinnin haasteiden kanssa. Tunnettuuden saaminen vie aikaa. Tämä lienee tuttua monille yrittäjille.

Kaksi vuotta sitten lähdin iltapäivällä töistä keltainen mariskooli ja muumimuki laukussa. Sain ne läksiäislahjaksi kahdelta eri työyhteisöltäni. Mietin, mitä on elää ilman työyhteisöä. Se on mennyt yllättävän hyvin. Entisiin työkavereihin pidän jonkin verran yhteyttä ja parin ex-työkaverin kanssa näemme säännöllisesti. Yrittäjyyden myötä olen saanut uusia tuttuja ja nämä verkostot ovat itselleni tärkeitä. Päivittäisiä työkavereita minulla ei ole. Osa yrittäjistä kokee tämän todella rankkana ja palaa palkkatyöhön sen takia, että kaipaavat niin paljon työyhteisöä rinnalleen. Minä olen taas nauttinut siitä, että saan tehdä itse päätöksiä eikä tarvitse kysyä keneltäkään lupaa ideoiden toteuttamiseen.Olen kasvanut ihmisenä paljon näiden kahden vuoden aikana. Yrittäjyys on myös hyvin henkinen koulu. Siinä oppii paljon itsestään ja myös omista ei-niin-vahvoista-puolistaan. Yrittäjänä olen usein joutunut menemään myös mukavuusalueeni ulkopuolelle. Olen saanut käydä läpi hyvin laajaa tunneskaalaa täydellisestä epätoivosta iloon ja flow-tilaan. Olen myös tutustunut hyvin vahvasti jaksamiseni rajoihin. Nämä jaksamisen rajat kyllä tulivat tutuksi jo palkkatyössäkin, sen verran kiireistä edellinen työni oli.

Välillä on ollut kuukausia, etten ole juurikaan voinut palkkaa nostaa. Näin oli erityisesti ensimmäisen vuoden aikana. Helppoa ei ole aina ollut, mutta yhtään en kadu sitä, että kaksi vuotta sitten tälle tielle lähdin. Mutta ei yrittäjyys kyllä heikkohermoisille ole.


Onneksi on tämä blogi. Nyt voin palata kirjoittamiini muistoihin kahden vuoden taakse. Kirjoitin Haikeutta - tekstin pari päivää viimeisen työpäiväni jälkeen. Ja siitä päivän päästä tämä Loma - postauksen. Myös yrittäjyyden alkuvaiheisiin on ollut kiva palata lukemalla vanhoja tekstejä. Kun luen noita alkuajan tekstejä tulee väkisinkin mieleen, että vähänpä tiesin. Luottamus oli kova ja se varmaan auttoi myös jaksamaan vaikeiden aikojen läpi.

Samalla kiitän teitä blogini lukijat. Teidän kommentit ja tsempit ovat tukeneet ihan mielettömästi minua tämän kahden vuoden aikana. Kiitoskiitoskiitos!

8 kommenttia:

 1. Nostan hattua, koska olet uskaltanut tehdä sen mistä moni haaveilee, mutta ei uskalla koskaan heittäytyä ja antaa elämän kantaa. Karuahan se onkin, ilman toimeentuloa ei pärjää kukaan, joten toki helppoja päätöksiä ei ole. Mutta usko itseen ja omiin tekemisiin varmasti vie pitkälle ja mikäänhän ei tapahdu hetkessä vaan työn tulosten kautta.

  Rohkea olet ja niin hienoa, että päätös kannatti. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on sanonut minulle, että olen rohkea. Sitä se päätös irtisanoutua vaati. Rohkeutta ja luottamusta. Ja myös sen, että on valmis jonkin aikaa elämään pienemmällä palkalla.

   Se on totta, että mikään ei tapahdu hetkessä. Pikkuhiljaa on edetty ja nyt olen jo monin verroin viisaampi kuin kaksi vuotta sitten. Olisi hauskaa nähdä taas kahden vuoden päähän. Millaista elämäni on silloin?

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Minusta sinun taipaleesi yrittäjänä on hieno! Olet rakentanut kaiken oman osaamisesi myynnin varaan ja onnistunut siinä! Hienoa Heli! Toivotan yrityksellesi menestyksekästä jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi. Se on totta, että kaikki on minun osaamiseni ja sen myynnin varassa ja onhan minun taipaleeni monella tapaa mennyt hyvin. Mutta kun mieli aina vertaa, että olisihan se paremminkin voinut mennä.

   Kiitos, minäkin toivon Kasvun Taialle menestyksekästä jatkoa. Nyt kovasti aikataulutan jo ensi syksyn kursseja ja luentoja.

   Poista
 3. Onnea 2v yrityksellesi! Itse olen tehnyt radikaaleja muutoksia, ja sen aika olisi nyt jälleen. Haluan uusia haasteita, kun ei niitä saa omasta työstä enää. Usein on niin, että emme uskalla vain ottaa ja lähteä. On hienoa, että yritystoimintasi sujuu hyvin. Sinun työkaverit ovat verkoston jäsenesi! Markkinointi on mun juttuni, ja sitä teen työkseni. Usein näen mitä ongelmia yrityksillä on, kun kierrän niitä. Ehkä joku konsultin työ olisi mulle sopiva. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista, mutta sen verran täsmennän, että yritys ei ole vielä ihan kahta vuotta, elokuussa on sitten yrityksen 2 v synttärit.

   Minä olen aiemminkin tehnyt elämässäni rohkeita siirtoja, jotta olen päässyt kohti mielekkäämpää työtä tai unelmiani.

   Markkinointi on monelle yrittäjälle haaste, minulla ei ollut siitä mitään aiempaa kokemusta ennen yrittäjyyttä. Siinä olisi varmasti työnsarkaa sinullekin!

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Onnea hienosta yrittäjäntaipaleen alkumatkasta ja paljon tsemppiä myös jatkoon <3

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina!