Ajattelen, että elämme aika ekologisesti. Me käytämme yksityisautoa minimaalisen vähän, lähes kaikki matkat liikumme pyöräillen / kävellen tai julkisilla. Vältämme lentomatkailua (tästä toki löytyy poikkeuksia, esim. miehen työmatkat; en kyllä alkaisi että hän menisi Kiinaan junalla ja minä olisin vielä pidempiä aikoja lasten kanssa yksin). Lajittelemme kaikki jätteet ja meille ylipäänsä tulee sekajätettä tosi vähän. Syömme kasvisruokaa. Meillä epäekologisinta lienee asumismuotomme. Asumme aika isossa kodissa, pienempäänkin mahtuisimme. Mutta minä vaan olen omakotiasuja, tarvitsen tilaa (ja pihan) ympärilleni. Kerrostalossakin olen asunut, kymmenisen vuotta, mutta edes ekologisuuden vuoksi en tällä hetkellä voisi ajatella mitään muuta asumisvaihtoehtoja kuin erilliskoti omalla pihalla. Omakotitalossa voi sitten esim. lämmitysratkaisujen avulla vaikuttaa ekologisuuteen.
Näin facebookissa Muoviton syyskuu haasteen ja päätin osallistua mukaan. Itselleni ongelma eivät ole muovipussit, minulla kulkee aina reppu tai laukku mukana ja sieltä löytyy parikin kangaskassia ostosten kantamiseen. Tosin jostain kumman syystä meille muovipussejakin kertyy yllin kyllin. Monessa kaupassa tuotteet on ehditty pakata muovikassiin ennen kuin olen ehtinyt todeta, että voin laittaa tuotteen reppuuni tai kangaskassiin. Se, mistä voisin vähentää on hedelmäpussit. Meillä on kyllä ostettuna kestohedelmäpussi, mutta harvoinpa se on mukana kauppareissuilla. Banaaneja en kyllä pakkaa hedelmäpussiin (tätäkin näen tapahtuvan), mutta tomaatit, omput (tosin tällä hetkellä niitä on ihan omastakin takaa) yms. tulee kyllä pakattua muoviseen hedelmäpussiin. Nyt otan haasteeksi napata mukaan tuon kestopussin hedelmiä varten.
Tosin itse ajattelen niin, että muovipusseja tärkeämpää on se, miten sinne kauppaan kuljetaan ja mitä sieltä ylipäänsä ostetaan, ei ne muovipussit sinällään. Mutta alku sekin, jos pystyy pääsemään eroon edes niistä muovipusseista.
Tässä facebookista kopioitu Muovittoman syyskuun teksti:
Maailma hukkuu ympäristölle ja ihmisille haitalliseen
muoviroskaan. Haasta itsesi ja ystäväsi vähentämään turhan muoviroskan
syntyä Syyskuun ajan.
Suomessa käytetään arviolta 300 miljoonaa muovipussia vuodessa.
Ongelmallisimpia ympäristön roskaantumisen kannalta ovat läpinäkyvät ja ohuet, rullasta irrotettavat muovipussit, joita Suomessa käytetään hedelmien pakkaamiseen ruokakaupoissa.
Osallistu muovittomaan Syyskuuhun parhaalla katsomallasi tavalla. Ota
pieniä tai suuria askeleita kohti muovittomampaa elämää.
Henkilökohtaisilla valinnoillamme voidaan vaikuttaa puhtaampaan
tulevaisuuteen.
Postaa ja keskustele twitterissä ja instagramissa #muovitonsyyskuu
Yritetään yhdessä valinnoillamme minimoida turhan muoviroskan syntyä Syyskuussa 2014.
Osallistutko sinä Muovittomaan syyskuuhun? Millaisia ekotekoja teillä tehdään? Mistä sinä et ole valmis luopumaan vaikka tiedät sen olevan epäekologista?
ps. Myös Ehdoton ehkä - blogin Saara bloggasi Muovittomasta syyskuusta
Meidänkin perhe hyppäsi mukaan muovittomaan syyskuuhun. Ainakin tämä laittaa tiedostamaan, miten järkyttävä määrä muovijätettä kotitalouksissa syntyykään.
VastaaPoistaKiva, että tekin olette mukana. Haaste on tavoittanut aika paljon ihmisiä, toivon, että se aikaan pohdintaa, keskustelua ja myös muutoksia toimintatavoissa - muulloinkin kuin syyskuussa.
PoistaMuoviton syyskuu on hyvä hanke. Kaikkea pakkausmuovia on ikävä kyllä niin vaikea välttää, mutta vähentää voi. Minäkin ostan aina banaanit ilman pussia.
VastaaPoistaMekin koetamme omakotitalosta (ja autosta, auts) huolimatta tehdä kestäviä valintoja. Omakotitalossa tosiaankin ekologisuuteen voi vaikuttaa yllättävän paljon, kuten kirjoitit: voi itse päättää, milloin laittaa lämmityksen taloon, mihin aikaan polttaa ulkovaloja vai polttaako ollenkaan jne. Meillä esimerkiksi ei vielä ole lämmöt päällä ollenkaan, talvisinkin koetamme selvitä yösähkön, ilmalämpöpumpun ja takan avulla, kesällä taas emme käytä mitään noista jne. Olemma hankkineet biojätekompostorin ja vielä erillisen käymisastian, viemme muita jätteitä kierrätykseen niin paljon kuin voi jne. Koetan valita kasvikset kauden mukaan ja esim. nyt en osta muita ulkomaisia hedelmiä kuin (luomu)banaaneja. En syö kuin lähialueiden kalaa ja vain lajeja, jotka ovat saaneet WWF:ltä vihreää valoa.
Itse poden huonoa omatuntoa vapaa-ajan matkustelusta, lyhyistä lentomatkoista Eurooppaan 1-2 kertaa vuodesta. Niistä en helposti luopuisi, mutta toisaalta kuljen kaikki lyhyet matkat jalan, pyörällä tai julkisilla ja vältän yksityisautoilua muutenkin. Ja toinen, mistä koen huonoa omatuntoa kuin suihkussa läträäminen. Petraamisen paikkoja, siis!
Minustakin Muoviton syyskuu on tosi hyvä hanke. Ja teillä tunnutaan tekevän paljon ekotekoja. Minäkin matkustelua ja lentämistä mietin. Olen itse matkustellut paljon aikana ennen lapsia (olen käynyt lähes kaikki Euroopan isot kaupungit läpi + New York; silloin en ehkä ollut näin valveutunut kuin nyt) ja lastenkin kanssa käydään 1- 2 kertaa vuodessa ulkomailla. Ajattelen, että ulkomailla lapset oppivat ja näkevät uusia asioita, sellaisia joita ei voi Suomessa kokea. Ja haluan näitä kokemuksia myös lapsilleni suoda. Toki me olemme valinneet aika lailla lähikohteita, mutta mahdollisesti mennään käymään esim. Pariisissa tai Lontoossa lentäen enkä ota niistä syyllisyyttä itselleni. Koska muuten tehdään arjessa niin paljon ekotekoja.
PoistaPetraamisen paikkoja on varmaan itse kullakin. Minusta vaan välillä tuntuu, että on ihmisiä, jotka eivät juurikaan välitä ympäristöstä eivätkä tee juuri mitään (koska eivät esim. usko ilmastonmuutokseen) ja sitten on niitä, jotka tekevät tosi paljon. Ja silti potevat omantunnontuskia hedelmäpussin käytöstä tai suihkussa läträämisestä.
Osallistuin. Minun ei ekologinen- paheeni on pitkät kuumat suihkut...
VastaaPoistaKiva että olet mukana Muovittomassa syyskuussa. Mitähän voisi keksiä, että pitkät kuumat suihkut saisi vähän lyhyemmiksi suihkuiksi....Lokakuun haaste: Lyhyet kylmät suihkut....
PoistaSiinä olisi minulle todella haastetta!!! Onneksi oma kaivo...
PoistaMeidän perheemme ekoteot ovat aika vähäisiä :(
VastaaPoistaLennämme jonkun verran, minä kuljen autolla, pärjäisimme vähemmällä tavaralla ja syömme myös kaukaa kuljetettua ruokaa sekä aika paljonkin lihaa. Mistään noista en ole valmis täysin luopumaan vielä, mutta vähentämään kyllä.
Ekoteot keskittyvät kierrätykseen. Lajittelen jätteet tarkasti. Korjaan ja tuunaan vanhaa. Ostan ja myyn kirppiksellä. Mies tekee eko-osansa kulkemalla julkisilla. Minäkin kulkisin, mutta lasten kannalta se ei ole mahdollista, koska meillä molemmilla on niin pitkät työmatkat. Kaupasta koitan ostaa lähellä tuotettuja tuotteita silloin kun se on mahdollista. Tuontihedelmiä popsitaan kyllä talvella surutta. Sähköä yritän säästää tarkkailemalla sisälämpöä ja sulkemalla laitteet.
Minusta sekin on jo iso asia, jos lajittelee jätteet tarkasti, korjaa ja tuunaa ja käy kirppareilla. Hyviä ekotekoja! Kyllä meilläkin tuontihedelmiä syödään talvella, näin syksyllä pystytään hyödyntämään paljon oman puutarhan antimia.
PoistaMinusta on tärkeää, että jokainen tekee jotain ympäristön hyväksi! Ja teillä mies tekee jo tosi paljon, kun kulkee julkisilla. Pisteet siitä.