torstai 21. elokuuta 2014

Ruediger Schache: Sydänmagneetti. Vetovoiman salaisuus.Ihmiset ja tapahtumat eivät ilmesty elämääsi sattumalta. Sydämesi toimii kuin magneetti, vetäen ihmisiä ja tilanteita puoleensa - tai työntäen niitä luotaan. Kun ymmärtää vetovoiman lait, voit vaikuttaa niihin ihmisiin ja tapahtumiin, joita elämääsi toivot.

Ruediger Schache on saksalainen kirjailija, toimittaja ja elämäntaitovalmentaja. Hänen kirjansa Sydänmagneetti kertoo siitä, millainen on se voima, joka ohjaa meidän elämäämme ja valintojamme.

Sydänmagneetti kirja on jaettu kymmeneen teemaan (= salaisuuteen). Jokainen niistä pitää sisällään ikivanhan oivalluksen. Teemoja ovat esimerkiksi vetovoima, selkeys, itseään toteuttava ennuste ja itsensä rakastaminen. Noista tuo viimeisin on kaikkein tärkein. Kirjassa kehotetaan kysymään rakkaudelta asioita: Mitä rakkaus tekisi. Jos esimerkiksi uhraudut toisen puolesta, koska ajattelet sen kuuluvan rakkauteen, kysy itseltäsi: Tekisikö rakkaus niin? Haluaisiko se sinun tekevän niin? Haluaisiko se sinun seuraavan sellaista periaatetta, että kiintymys on sidoksissa sinun kärsimykseesi? Jos epäilet ja soimaat itseäsi toistuvasti siitä, oletko toiminut oikein, kysy itseltäsi: Mitä rakkaus tekisi? Haluaisiko se sinun ajattelevan aina uudelleen samoja hyödyttömiä ajatuksia ja satuttavan siten itseäsi? Vai haluaisiko se, että ymmärtäisit toimineesi parhaan tahtosi ja kykysi mukaan kulloisenakin ajankohtana? Jos ajattelet usein, ettei elämä ole helppoa, ja että muut ovat sinuun verrattuna onnekkaampia, kysy itseltäsi: Mitä rakkaus tekisi? Haluaisiko se sinun ajattelevan itsestäsi ja elämäsi lahjasta sellaista?

Kirjassa muistutetaan tunteista näin: Kukaan ei voi antaa sinulle tunnetta. Hän voi vain herättää sinussa tunteen. Se on sinun tunteesi ja sinä tuotat sen. Läheinen ihminen on lahja, joka auttaa sinua siinä. Tämän eron tunteminen on kuin avain. Kun ymmärtää että tunteet kuuluvat aina itselle eikä ole yhtään tunnetta, jonka joku toinen sinulle antaa tai sinulta ottaa, olet vapaa. Silloin antaa toiselle vähemmän valtaa itseen ja poistaa heidän harteiltaan vastuun hyvinvoinnistasi.

Ruediger Schache suosittelee, että joka ilta olisi hyvä muistella mennyttä päivää ja kysyä itseltään:  Mikä oli tämän päivän paras lahja? Mikä oli tämän päivän ihme? Ja aamulla muistella ennen sängystä nousemista: Mitkä olivat eilisen ihme ja lahja? Jos haluat, voit kiittää niistä vielä itseäsi. Näin uuden päivän voi aloittaa kiitollisena ja uteliaana löytämään seuraavan ihmeen ja lahjan.

Kirjassa muistutetaan, että jos haluat parantaa suhdetta toisiin, paranna ensin suhdetta itseesi. Jos et rakasta itseäsi, sinun on vaikea rakastaa muitakaan. Jos haluat kokea enemmän rakkautta, rakasta ensin itseäsi enemmän. Mitä etsitkin, ole sitä itse ensin!

Sydänmagneetissa on runsaasti esimerkkitapauksia elävästä elämästä. On myös monia viisaita lauselmia ja mietelmiä. Esimerkkinä Marcus Aureliuksen ajatelma:

"Onnelliseen elämään tarvitaan hyvin vähän. Kaikki on ihmisen sisimmässä, hänen ajattelussaan"

Kirja oli valaiseva ja sopi niihin teemoihin, joita olen miettinyt paljon viime kuukausina. Ihan kaikkea en ymmärtänyt, osa meni yli tämän hetkisestä ymmärryksen tasostani.  Mutta kirjassa oli niin paljon sellaista syvää viisautta, että laitoin saman tien kirjastoon varaukseen kirjailijan muutkin kirjat. 

6 kommenttia:

 1. Mulla kyllä heräs mielenkiinto tähän kirjaan. Kiitos tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin kirjan Viron reissumme aikana suorastaan ahmien. Avasi paljon asioita, etenkin itsensä rakastamisesta.

   Poista
 2. Olen lukenut samankaltaiset kirjat Salaisuus ja Voima, ne ovat myös vieneet mennessään, tämäkin kuulostaa mielenkiintoiselle:)
  Uskon, että ensin on rakastettava itseään. Kääntäisin myös niin, että saadakseen rakkautta ja myötätuntoa muilta on ensin tunnettava tunnetta itseään kohtaan, muut toimivat ikään kuin peilinä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa kirja-arviossa tätä kirjaa on verrattu tuohon Salaisuus - kirjaan. Ilmeisesti ovat myös ulkoisesti aika samannäköisiä.

   Niinpä, oikeassa olet siinä, että saadakseen rakkautta muilta on ensin tunnettava rakkautta itseään kohtaan. Saadakseen kunnioitusta muilta on kunnioitettava itseään jne.

   Poista
 3. Kiitos! Todella mielenkiintoisen oloinen kirja, tämä täytyy ehdottomasti lukea :)

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina!