keskiviikko 6. elokuuta 2014

Ihana Rosen-terapia


Olen viime päivinä selaillut vanhoja opiskelumonisteita ja heittänyt niitä pois. Löysin monisteiden joukosta artikkelin Rosen-terapiasta. Se on Me Naiset lehdestä maaliskuulta 2002. Olen käynyt Rosen-terapiassa keväästä lähtien, mutta ilmeisesti kiinnostus aiheeseen ulottuu jo pitkälle taaksepäin.

Rosen-terapia on kehoterapiaa, joka rentouttaa, lievittää kiputiloja ja laukaisee lihasjännityksiä. Samalla se on matka tiedostamattomaan itsessämme: se mahdollistaa vanhentuneiden ajatus- ja arvomalliemme sekä tunnepatoumiemme esille tulon. Kuten Rosen-terapian kehittäjä, amerikkalainen Marion Rosen sanoo: Rosen-terapia on muuttumista ihmisestä, joka luulemme olevamme, ihmiseksi, joka todella olemme.

Rosen-menetelmän mukaan ihminen on maailmaan tullessaan avoin olento, joka ilmaisee itseään vapaasti. Kun hän kasvaa, hän oppii pidättämään tunteitaan, mistä seuraa estynyt hengitys sekä jännityksiä eri puolille kehoa. Jännittynyt ihminen menettää kykynsä tuntea ja reagoida avoimesti, jolloin hän menettää vähitellen yhteyden myös omaan itseensä ja todellisiin tunteisiinsa.


Rosen-terapeutti ei paranna ketään. Hän toimii oppaana ja on läsnä syvällä ja avoimella tavalla. Paranemisen saa aikaan haudutettujen asioiden nouseminen tietoisuuteen ja niiden kanssa työskenteleminen. Jokainen jännitys on syntyessään ollut tarpeellinen, suoja kipeille tunteille ja käsittelemättömille asioille. Rosen-terapiassa joutuu tekemään töitä itsensä kanssa eikä se ole aina helppoa.

Rosen on hellävarainen menetelmä, jossa kannustetaan hyvin varovasti asiakasta hänen omissa ajatuksissaan ja johtopäätöksissään, mutta ei koskaan neuvota, arvostella, epäillä eikä yritetä saada ihmistä väkisin tiettyyn muottiin.

Minä olen Rosen-terapiassa työstänyt paljon itseäni. Omia uskomuksia. Lapsuuttani, suhdetta äitiini ja isääni, isäni kuolemaa. Erityisesti olen käsitellyt suorittamista elämässäni. Hartiani ovat keventyneet kerta kerralta. Olen ollut rentoutunut ja energinen. Matka jatkuu. Olen valmis kohtaamaan itseni, pelkoni ja kipuni ja päästämään irti vanhoista tottumuksista ja kaavoista elämässäni. Minulle Rosen-terapia on sopinut hyvin keinoksi tutustua itseensä paremmin ja päästä lähemmäksi itseäni. Toisilla vastaava keino voi olla vaikka meditaatio, luonnossa liikkuminen, havahduttavien kirjojen lukeminen tai vaikkapa joku muu pehmeä hoitomuoto. Itse voin lämpimästä suositella Rosen-terapiaa, jos olet halukas menemään syvemmälle itsetutkiskelussasi.


Lähde:  Kohtaa kipusi. Artikkeli Me Naiset - lehdessä 28.3.2002

6 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa! Kiitos tästä, täytyypä googlailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Rosen-terapia on toiminut hyvin. Ehkä olen myös sellaisessa elämäntilanteessa, että olen vastaanottavainen kaiken tällaisen suhteen. Kannattaa googlata ja miettiä, sopisiko Rosen itselle. Silloin täytyy myös itse olla valmis vähän työskentelemään asioiden eteen, se eí ole pelkkää hyväilevää hierontaa. Mutta toki myös rentouttavaa ja kehoa hellivää.

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä ihanala:) Olen joskus käynyt shiatsussa purkamassa jonkinlaista muuria kehoni ja mieleni väliltä ja uskon kyllä, että niiden välillä on yhteys. Esimerkiksi kehossa on "kiukkupiste", johon kerääntyy niellyt, purkamatta jääneet kiukut.. Muistan, että siihen koskeminen/painaminen on tehnyt julmetun kipeää joka kerta, mutta toisaalta se on auttanut eteenpäin..

  Pohdin juuri muuten itsetutkiskelun välineenä intuitiivisen kirjoittamisen "kurssia", kirjoittamishaastetta, ja kirjoittelinkin siitä tänään. Ajattelin lähestyä sitäkin kautta itseäni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shiatsua en olekaan itse kokenut. Montaa muuta hoitomuotoa kyllä olen. Intuitiivista kirjoittamista olen tehnyt jonkin verran. sitäkin voisi taas kokeilla.

   Poista
 3. Olipa hyvin kuvattua Rosenia, kiitos :) Olen käynyt arviolta jo reilussa 20 hoidossa ja opiskellut peruskurssin, tarkoitus jatkaa Rosen-menetelmän opiskelua. Menetelmä on niin kokonaisvaltainen ja toiminut minulla hyvin, olen todella lähestynyt aitoa minua. Mutta rankkaa on myös ollut, alitajunnasta on noussut paljon tiedostamatonta käsiteltäväksi, tai sanoisinko irtipäästettäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla onkin paljon kokemusta ja myös koulutusta Rosenista. Hienoa! Minä olen täysin vakuuttunut Rosenista, minulla se on toiminut ihan loistavasti. Mutta tosiaan ei ihan helppoa, kun joutuu myös kohtaamaan itseään, pelkojaan ja asioita, jotka on sysännyt syvälle itseensä.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!