perjantai 17. maaliskuuta 2017

Mitä tänään luettaisiin?


Nyt on taas akuutti pula iltasatukirjoista! Meillä luetaan edelleenkin iltasatu pojille (13 v ja 11 v). Se on toimiva ja hyvä rutiini ja erityisen tärkeänä koen sen myös siksi, ettei kuopus ole innostunut lukemisesta. Hän ei lue itse ollenkaan ja näin hän jäisi lähes kokonaan paitsi upeasta kirjallisuuden maailmasta, ellei meillä luettaisi iltasatua. Kuopus tuossa eräänä iltana sai itkukohtauksen, kun hän mietti, onko ihan pakko muuttaa joskus pois kotoa? Kuka silloin lukee iltasadun? Hän keksi loistoidean. Josko hän muuttaisi isoveljensä kanssa lähekkäin ja he kävisivät vuoroilloin lukemassa toisilleen. Iltasatu on siis tosi tärkeä asia kuopukselle.

Taas tänään pöllähti facebookissa eteeni kirjoitus lukemisen hyödyistä: Lapsen lukuharrastus on paljon enemmän kuin iltasatu.Lukemisen myötä kulttuurinen pääoma siirtyy lapselle. Tunneäly ja yleistietous lisääntyvät. Sanavarasto monipuolistuu. Näkemisen, kokemisen ja kuvittelun taidot paranevat. Minulle lukeminen on mielekäs tapa olla lasten kanssa, paljon mieluummin luen kuin pelaan vaikkapa Monopolia.Nyt taas tuntuu, että kaikki kirjat on luettu ja eteeni ei pöllähdä yhtään uutta kouluikäisille sopivaa kirjaa. Viimeksi olemme lukeneet iltasaduksi kirjat "Sisarla. Seikkailu toisessa maailmassa", "Mörköreitti" ja "No on se nyt kumma, Taika Taksinen". Uusin Ella ("Ella ja kaverit hevosen selässä") luettiin hiihtolomalla. Eilen luin loppuun uusimman Neropatin päiväkirjan, "Syteen tai saveen".

Myös esikoiselle (13 v) kaipaisin uusia kirjaideoita. Hän lukee paljon. Vähän aikaa sitten löysimme Aleksi Delikourasin FatalNinja ja Nörtti  - kirjat, mutta nekin hän hotkaisi hetkessä. Hän luki myös jokin aika sitten omasta kirjahyllystäni löytyneen Jostein Gaarderin kirjan "Sofian maailma". Kirja oli kuulemma ihan ok, mutta vähän outo. Muistan kun itse luin tuon kirjan ja vaikutuin siitä silloin paljon.

Nyt toivon kirjavinkkejä, sekä iltasaduiksi sopivia, että teinille sopivia itsekseen luettavia kirjoja. Aikaisemmin kirjoitin esikoisen lukemista kirjoista postauksen "Mitä teini lukee?" ja sain siihen hyviä kirjavinkkejä. Sen jälkeen esikoinen on lukenut esim. Nälkäpeli-sarjan. "Kaikkien aikojen Camilla" luettiin viime syksynä iltasaduksi.

Oisko vinkkejä?

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Meillä on jotenkin hiipuneet nuo iltasadut nuorimmalta, mutta taidanpa ottaa takaisin käyttöön, kun muuten ei tule kyllä luettua. Vinkkejä ei valitettavasti oikein siis löydy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ottamaan iltasatua takaisin käyttöön! Itse koen tosi tärkeäksi sekä sen, että lapsi lukee paljon että sen, että hänelle luetaan ääneen. Ja erityisen tärkeää on lapselle lukeminen silloin, jos lapsi ei lue paljon itse. Meillä on näin kuopuksen kohdalla.

   Poista
 2. Ihana kuopus :)

  Suosittelen Maameren velhoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tuo sama kuopus, joka ei halua koskaan muuttaa pois kotoa (koska iltasatu) hokee lähes päivittäin mulle: "Sä oot maailman huonoin äiti".

   Kiitos kirjavinkistä, tuo onkin minulle ihan uusi teos.

   Poista
 3. Hei, jos poikasi tykkäsi Sofian maailmasta, onko hän lukenut saman tekijän Pasianssimysteerion? Se on paljon koukuttaa moi kuin Sofian maailma, luin sen teininä monta kertaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Pasianssimysteerio kirjahyllyssä ja tarjosin sitä esikoiselle, mutta vielä hän ei innostunut. Täytyy laittaa se olohuoneen pöydälle uudelleen tarjolle, josko nyt tarttuisi kirjaan. Minäkin luin itse nuorena monta kertaa sekä Sofian maailman että Pasianssimysteerion.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!