maanantai 31. maaliskuuta 2014

Minna Tervamäki: Minnan metodit
Luin Minna Tervamäen kirjan "Minnan metodit". Kirjan takakannessa luvataan, että Minnan metodien avulla voi saada kehon ja mielen tasapainoon. MinnaTervamäki on kerännyt vuosien varrella hyvinvointinsa tueksi ja huippusuoritusten aikaansaamiseksi oman työkalupakin.

Kirja jakaantuu viiteen osioon. Ensimmäinen osio kertoo ajattelutaidoista. Tässä osiossa kerrotaan ajatusten ja uskomusten voimasta, unelmien toteuttamisesta ja tahdonvoimasta. Osiossa on myös luvut naurulle ja kehumiselle. Minulle merkittävä luku on "Ääniä päässä".  Tervamäki kirjoittaa: "Olen joskus saanut itseni kiinni puhumasta itselleni sellaisella sävyllä, mitä en koskaan käyttäisi toiselle ihmiselle puhuessani. Puheeni tyyli pysäytti minut, sillä jokaisenhan pitäisi olla itsensä paras ystävä!".  Kuinka usein minäkin olen saanut itseni kiinni siitä, että sätin ja mollaan itseäni omassa päässäni. Viimeisen vuoden aikana olen oppinut keinoja muuttaa sisäistä puhettani ja pystyn katkaisemaan mollaamispuheen. Ainakin joskus.

Toisen osion teemana on voimavarat ja rentoutuminen. Tähän voin yhtyä täysin: "Olen oppinut itsestäni sen, että kaipaan haasteita, mutta jos joudun jakamaan huomioni liian moneen eri asiaan tai kiirehtimään jatkuvasti paikasta toiseen, alan voida huonosti".  Kuten myös tähän: "Hiljaiset hetket ja virikkeiden karsiminen vaikka vain pieneksi hetkeksi antavat uusia voimia. Toisaalta voi hyväksyä senkin, että joskus haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi on kestettävä myös epämukavuutta". Luvussa kerrotaan rentoutumisesta ja unen merkityksestä. Tästä luvusta löytyy myös "Minnan mielikuvaharjoitus" - rentoutus.

Kolmas osio on omistettu ravinnolle. Luvussa käsitellään hyvän syömisen kriteerit ja luvusta saa vinkkejä myös smoothieaineksiin ja välipaloihin. Minna Tervamäki korostaa, että keho on niin arvokas ja hieno koneisto, että sille kannattaa antaa vain parasta laatua.

Neljäs osio kertoo fyysisestä harjoittelusta. Minuun arkiliikkujana ja työmatkafillaroijana kolahti seuraavat lauseet: Olemme kadottaneet arkipäiväisen tarpeen liikkua, ja liikkumisesta on tullut asia, joka pitää käydä suorittamassa erikseen, tietyssä paikassa ja tietynlaisissa varusteissa. Uskon, että moni meistä voisi huomattavasti paremmin, jos lisäisi kaikkea arjessa tapahtuvaa liikuntaa eikä ajattelisi, että vain kuntoilumielessä tehdyt suoritukset lasketaan liikunnaksi. Näin minäkin uskon. Itse fillaroin ja kävelen aina kun se on mahdollista. Käytän tosi harvoin hissiä, otan myös portaiden kapuamisen hyvänä arkiliikuntana.

Viidenteen osioon on koottu Minnan metodit - liikkeitä. Pääperiaatteet liikkeissä ovat pituus, ryhti, rento ripustus, hengityksen apuna käyttö, oman itsen kuuntelu ja järjen käyttö. Liikkeet on kuvattu vaiheittain valokuvin ja hyvin selityksin.

Kehon ja mielen tasapaino on itselleni tärkeä asia. Viimeisen vuoden ajan olen panostanut erityisen paljon omaan hyvinvointiini. Olen kiinnittänyt huomiota omaan sisäiseen puheeseeni, omiin uskomuksiini, omaan onnellisuuteeni. Olen lukenut elämäntaidollisia kirjoja, pohtinut, työstänyt asioita, osallistunut kursseilla. Tehnyt aarrekarttaa. Kesällä aloitin kuntokuurin, lisäsin liikuntaa. Olen kiinnittänyt huomiota syömisiini, nyt vuoden alusta poistin sokerin ruokavaliostani. Ja voin paremmin kuin ennen tätä elämäntaparemonttia. Kirja Minnan metodit voi olla yksi ponnahduslauta oman elämän "remontointiin".

Sinänsä kirja ei tuo mitään sellaista uutta, mitä ei jo jossakin elämäntaidollisessa kirjassa olisi ollut. Mutta kirjassa asiat ovat hyvin koostettuna ja Minna Tervamäki tuo ne henkilökohtaisesti esille. Hän puhuu kirjassa minä -muodossa. Kirja on nopea- ja helppolukuinen. Lukemani kappale on kirjaston, mutta tämä saattaa olla kirja, jonka hankin itselleni tai jonka pyydän lahjaksi. Kirjassa on paljon viisautta ja niihin on helppo palata, sillä jokaisen luvun lopussa on vinkki -osio, jossa luvun asiaa kehotetaan pohtimaan omasta näkökulmasta.

Vinkki: Mieti, mitkä asiat saavat sinut nauramaan tai iloiseksi. Voitko lisätä niitä elämääsi?


Vinkki: Jos ajatukset pyörivät mielessäsi, etkä saa unta, kokeile sivellä sormenpäillä vaikkapa vatsaasi. Keskity samalla hengitys- ja tuntoaistimukseen, jolloin saat mielesi pois ajattelusta. Syvennä hengitystäsi.


Tulen jatkossakin kirjoittamaan kirjoista. En osaa kirjoittaa kirja-arvosteluja, pikemminkin kirjoitan siitä, mitä kirja on antanut minulle ja millaisia ajatuksia olen saanut kirjan kautta. Luen paljon kasvatuksesta ja vanhemmuudesta. Seuraava "kirjaesittely" on tulossa Janna Rantalan kirjasta "Äiti, älä tottele".

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kirjaesittelystä! Minä rakastan kaikenlaisia elämäntaidon oppaita, tätä jo aiemmin ajattelin mutta nyt täytyy kyllä tosiaan etsiä käsiini. Juuri sen tyyppistä asiaa joka kolahtaa mullekkin.
  Ja onnea kovasti vauvahierojaksi valmistumisesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan elämäntaidon oppaita. Tulen jatkossa kirjoittamaan niistäkin.

   Ja kiitokset onnitteluista! Olen aika innoissani vauvahieronnasta. Toivon saavani ensi syksylle vauvahierontakursseja.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!