keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Eikö uni meinaa tulla?


Monelle lienee tuttua unipulmat. Uni ei tule tai sitten sitä heräilee pitkin yötä tai liian aikaisin. Minäkin olen kärsinyt unettomuudesta. Ja minulle se oli nimenomaan kärsimystä. Uniongelmat toistuivat illasta ja viikosta toiseen ja olin lopulta tosi väsynyt ja aloin menettää sitä myötä elämäniloani. Minulle mindfulness (ja myös työpaikan muutos) antoi ison avun uniongelmiini. Nykyisin nukun pääasiassa hyvin. Minä rakastan nukkumista, tarvitsen pitkät yöunet ja uni on minulla siinä mielessä prioriteetti nro 1, etten tingi yöunien pituudesta.

Sain arvostelukappaleeksi kirjan "Uni. 50 meditaatio- ja rentoutumisharjoitusta hyvää yöuneen". Kirjan on kirjoittanut Arlene K. Unger, joka on hyvinvointivalmentaja ja psykologi. Kirjassa kuvataan 50 erilaista keinoa, jotka auttavat unen tuloon, unessa pysymiseen ja virkeään uuteen aamuun. Monet kirjan harjoituksista ovat mielikuvaharjoituksia. Kirjan harjoitukset perustuvat tunnepohjaiseen mielen harjoittamiseen, kognitiiviseen psykoterapiaan ja tietoiseen läsnäoloon perustuvaan stressinhallintaan (mindfulness).



Kirjassa kerrotaan hieman tietoa unesta ja unettomuudesta. Jopa kolmannes suomalaisista aikuisista on kärsinyt vuoden aikana unettomuudesta vähintään kolmena yönä viikossa. Unettomuus on siis yleinen ongelma. Usein unettomuuden taustalla ovat elämäntapaan liittyvät asiat: stressi, töiden tuominen sänkyyn, yöllinen pelaaminen ja somettaminen ja epäsäännöllinen unirytmi.


Kirjassa on harjoituksia, jotka on kuvattu selkeästi ja lyhyesti, kauniita kuvia, voimalausesivuja ja myös väritystehtäviä, jotka rauhoittavat mieltä, jos niitä värittää illalla. Kirjan ajatuksista monet sopivat ihan koko elämään, ei vain uniasioihin. Kirjasta saa ajatuksia niin oman itsen hyväksymiseen, suuttumuksen sammuttamiseen, mielen puhdistamiseen kuin mielen rauhoittamiseen. Moni harjoitus on nimetty uneen sopivaksi, kuten vaikka "Kirjoitukset yötaivaalla", "Yötä valvoja pöllö", "Puhu itsesi uneen" ja "Tyynyn tarinat". Kirjasta saa myös ajatuksia, kuinka uuden päivän voi aloittaa vireänä.


Moni kirjan harjoitus perustuu siihen, että keho pääsee unen kannalta sopivan rentoutuneeseen olotilaan.  Ja että oma mieli saadaan tyynnytettyä tarpeeksi hyvin, ettei ajatukset ole ylikierroksilla. Seuraavasta päivästä stressaaminen on varma tapa yöunien tärvelemiseen ja kirja antaa paljon ajatuksia ja keinoja siihen, mitä tehdä kun asioiden vatvominen pitää hereillä. Nämä ovat juuri niitä asioita, joihin olen itse saanut apua mindfulnessista.

Uni on todella tärkeä asia hyvinvoinnin kannalta ja itse kannatan uniongelmien lääkkeetöntä hoitoa. On hyvä, kun tällaisia kirjoja on olemassa ja tässäkin kirjassa on 50 keinoa, joista varmaan jokainen pystyy löytämään itselleen sopivimmat. Kirja on sen verran pienikokoinen, että sitä voi pitää vaikka yöpöydällä ja napata siitä käsiin, jos uni ei tule ja kaipaa apua oman mielen ja kehon rauhoittumiseen.

ps. aiemmin olen esitellyt blogissani kirjan "Unen taidot". Lukemalla tuon blogitekstin löytää lisää vinkkejä ja ajatuksia unettomuuden hoitoon.

4 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä! Hengittelin eilen illalla syvään rauhoittaen kehoani ja mieltäni & jätin käymättä somessa. Nukuin paremmin kuin pitkään aikaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa! Minäkin olen vähentänyt somessa roikkumista illalla ja luen sen sijaan kirjaa.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!