perjantai 11. elokuuta 2017

Miten suunnata katsetta hyvään ja vahvuuksiin?


Huomaatko sinä hyvän lapsessasi? Entä itsessäsi? Kääntyykö katseesi hyviin vain huonoihin puoliin? Olin alkuvuodesta Kaisa Vuorisen luennolla "Kannusta lapsesi vahvaksi". Kaisa puhui luennolla voimavarojen ja vahvuuksien löytämisestä. Hän kysyi luennolla pysäyttävän kysymyksen: Miten paljon opit omista vahvuuksistasi kouluaikana? Itse en oppinut mitään omista vahvuuksistani enkä ylipäänsä mitään hyvää itsestäni ja tunteistani. Parhaiten jäivät mieleen ne asiat, mitä en osannut ja missä olisin voinut olla parempi. Erityisesti jäi mieleeni, kuinka huono olin musiikissa ja kuviksessa.

Jokaisen ihmisen elämän perustarve on tulla hyväksytyksi, saada läheisyyttä ja tuntea kyvykkyyttä. Sen sijaan, että huomaa toisessa aina ne huonot piirteet ja sanoittaa niitä, on parempi napata toinen kiinni hyvän teossa ja sanoittaa niitä. Missä lapsi on hyvä, mitkä ovat hänen vahvuuksiaan. Tavoitteena on, että lapselle muodostuu myönteinen käsitys itsestä ja luotto omaan itseen ja omiin mahdollisuuksiin. Huomaan, että omien lasteni koulussa ja arvioinneissa on jonkin verran siirrytty kohti vahvuusajattelua ja tämä on hyvä asia.


Kuuntelemani luennon pitäjä Kaisa Vuorinen on kirjoittanut yhdessä Lotta Uusitalo-Malmivaaran kanssa kaksi kirjaa hyvän huomaamisesta ja vahvuuksien bongaamisesta. Lisäksi he ovat tehneet Huomaa hyvä - toimintakortit, joissa esitellään tiivistetysti, mitä 26 luonteenvahvuutta ovat, miten ne voi havaita ja kuinka niitä voi vahvistaa itsessä ja muissa.

Kirja "Huomaa hyvä! Näin ohjaat lasta ja nuorta löytämään luonteenvahvuutensa" ilmestyi 2016  ja siitä on nyt juuri tullut toinen painos. Kirja antaa välineitä vahvuusopetuksen toteuttamiseen. Kirjassa esitellään tärkeimmät luonteenvahvuudet ja kerrotaan, missä niiden käyttöä voi havaita ja miten niitä voi harjoitusten avulla vahvistaa. Kirjassa on sekä teoriaa että harjoituksia. Itse olen viime vuosina pohtinut paljon kiitollisuuteen liittyviä asioita ja siksi nostan esille kirjasta muutaman kiitollisuuteen liittyvän harjoituksen: "Tehkää kiitollisuuskukka tai - kukko. Kukassa terälehdet edustavat kiitollisuuden aiheita. Voitte tehdä myös kukon, jossa kiitollisuuden aiheita ovat pyrstösulat". "Tehkää Mistä olen kiitollinen perheessäni?- tehtävä. Pohtikaa asioita, joista lapset voivat olla kiitollisia omassa perheessään. Jokaiselle perheenjäsenelle on oma kuva, jonka alle voi kirjata näitä aiheita". Miten mahtavaa, kun lapsia aletaan jo pienestä pitäen ohjata kohti kiitollisuutta! Itse olen vasta aikuisena opetellut kiitollisuutta ja on ollut aika pitkä tie negatiivisista ajatusmalleista kohti myönteisyyttä ja kiitollisuutta.


Olen omien lasteni kanssa käyttänyt Huomaa hyvä - toimintakortteja. Perheemme esikoinen valitsi minun vahvuuksikseni innostuksen, oppimisen ilon, ystävällisyyden, rohkeuden, ryhmätyötaidot ja sinnikkyyden. Nuo ovat aika lailla minua kuvaavat valinnat. Valitsin myös lapsilleni heitä kuvaavat kortit ja molemmat nauttivat kuulla omista hyvistä puolistaan ja vahvuuksistaan.

Tiedän, että näitä Huomaa hyvä - toimintakortteja on käytetty lasten lisäksi myös työyhteisöissä. Miten ihana ajatus olisikaan saada kuulla työtovereiltaan omia vahvuuksiaan ja saada myös antaa työkaverille lahja ja valita hänelle omat vahvuuskortit.


Viime keväänä ilmestyi "Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas", joka täydentää Huomaa hyvä - kirjaa ja toimintakortteja. Kirja antaa lisää evästä vahvuusopetuksen toteuttamiseen käytännössä. Opas toimii myös itsenäisenä teoksena, jonka avulla kuka tahansa voi alkaa harjoittelemaan vahvuuksien bongausta ja hyvän huomaamista.

Vahvuusvariksen bongausoppaassa on valtavasti tehtäviä, joiden avulla voi esimerkiksi kerätä onnistumisia, taltioida perheen vahvuuksia, miettiä asioita, jotka saivat nauramaan/hyvälle tuulelle/hihittämään ja miettiä kiitollisuuden asioita omassa perheessä. Minun oma suosikkini on itsearvostus-tehtävä: Mitä asioita arvostat itsessäsi? Mikä sinussa on parasta? Mitä hyvää voit sanoa itsellesi? Mitä rakastat itsessäsi? Tärkeitä asioita kenen tahansa mietittäväksi.

Voin lämpimästi suositella näitä Huomaa hyvä - kirjoja ja kortteja kaikille sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille ja myös vanhemmille, jotka haluavat suunnata katsettaan kohti vahvuuksia ja hyvää!

Mitä sinä opit itsestäsi lapsena? Opitko sinä enemmän vahvuuksistasi vai heikkouksistasi?

* kirjat ja kortit saatu arvostelukappaleeksi PS-kustannukselta

8 kommenttia:

  1. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta!

    Minut on lapsena kasvatettu lauseella: "muut tekee mitä osaa, Rva Kepponen tekee mitä haluaa". Toistaalta ihan älytön motto, mutta eipähän ole ollut kovin korkeaa kynnystä haasteiden ottamiseen. Ja varmaankin terve kritiikki omien kykyjen osalta kasvaa nopeammin kuin rohkeus :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe on tosi tärkeä. Hauska motto ollut teillä käytössä!

      Poista
  2. Just juttelin eilen yhden toimintaterapeutin kanssa vahvuuksien havainnoinnista ja miten toimareilla on aika positiivinen ihmiskuva. Huomataan haasteiden lisäksi aina myös vahvuuudet. Se on jotenkin sisäänajettu siinä koulutuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän olen myös toimintaterapeutti. Kyllä se koulutus painottaa ihmisen vahvuuksien huomioimista ja sitä, että lähdetään liikkeelle aina asiakkaasta, hänen vahvuuksistaan ja niiden pohjalle lähdetään rakentamaan terapiaa. Uskon, että nykyään vielä enemmän siinä koulutuksessa painottuu vahvuudet, itse olen valmistunut v. 2003.

      Poista
  3. Tyttärelläni oli kakkosella kevätlukukauden ajan aivan loistava vastavalmistunut opettaja. Pohtivat yhdessä luokassa omia ja toisten vahvuuksia/ & luonteenpiirteitä. Ja viikon teemoina olivat esim. ystävällisyys, sinnikkyys. Aivan mahtava ope ja varmasti opettajien koulutus on muuttunut hurjasti sitten menneiden vuosikymmenten .

    Itsellä musasta myös niin negatiivisiä muistoja kaikki pääsivät kuoroon mutten minä, nykyisin 'osaan' laulaa. Mutta takaraivossa se etten osaa vaikka ihan semi hyvä laulaja oon heh!
    t.marju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aivan mahtavalta tuo tyttösi opettaja. Voi olla, että hänellä oli käytössä juuri tuo Huomaa hyvä - materiaali. Minkä lahjan lapset saavatkaan, kun jo pienenä tutustuvat vahvuuksiinsa ja osaavat kertoa niistä.

      Poista
  4. Minä haluaisin käyttää luonteen vahvuuksia enemmän opetuksessani. Olen hankkinut kirjan, mutta mietin, että olisi kiva tehdä itse kortit, jotka olisi vähän enemmän yläkoululaisille sopivia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahvuudet ovat tärkeä teema. Se on totta, että olisi kiva, jos kouluikäisille ja erityisesti yläkoululaisille olisi kortit, jotka sopisivat enemmän heidän maailmaan.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!