lauantai 5. elokuuta 2017

Hyvien rutiinien luominen arkeen


Omenatuorepuuroa - olen kokeillut uusia aamupaloja
Loman päättyessä on hyvä miettiä, millaista arkea haluan elää töiden ja arjen alkaessa? Mitä ajatuksia tai toimintatapoja haluan napata mukaan lomalta? Moni elää odottaen lomaa. Mielestäni tärkeämpää olisi miettiä, millaista on hyvä ja palauttava arki. Itsellekin tämä on tärkeä kysymys, sillä huomasin viime keväänä pudonneeni työ- ja remppasuppiloon niin, että suppilo koko ajan kaventui ja kaikki virkistävä ja hyvä meinasi jäädä pois elämästä.

Meidän perheessä on monta toimivaa asiaa, jotka ovat arjessa hyvin. Luin reilu viikko sitten Hesarista mielenkiintoisen artikkelin kodeista, arjesta ja onnellisuudesta. Artikkelissa todettiin, että rutiineja kotonaan noudattavat ovat kaikkein tyytyväisimpiä sekä elämäänsä että koteihinsa. "Ne, joilla on säännölliset siivous- sekä pyykkipäivät ja jotka tekevät ruokaa yhdessä ja saavat vielä viikonloppuisin väkeä kylään, ovat tyytyväisimpiä", toteaa asiantuntija artikkelissa. Rutiinit siis kunniaan! Meillä on käytössä viikkoruokalista, siivouspäivä ja pyykkipäivä. Olen joskus ajatellut, että arkemme on liiankin rutinoitua. Mutta artikkelin luettuani aloin arvostaa noita rutiineja ihan uudella tavalla. Ne eivät ole tylsyyttä, vaan askel tyytyväiseen, toimivaan ja onnelliseen arkeen!

Banaanilettuja ja vaniljaskyriä - myös uusia iltapaloja on tullut kokeiltua
Minun omassa elämässäni on muutama viilattava asia. Itse haluan tulevana syksynä kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin asioihin: tehokas työnteko ja jooga ja mindfulness osana arkea. Tehokkaalla työnteolla tarkoitan sitä, että silloin kun teen töitä, teen töitä enkä selaile somea, vaihda tekemisestä toiseen enkä lopulta saa mitään aikaiseksi.

Joogan ja mindfulnessin haluaisin saada osaksi normaalia arkea, niin että ne voisivat toimia virkistävinä asioina vaikka keskellä työpäivää tai sitten rauhoittajina illalla. Käyn joogatunneilla, mutta toivoisin motivoituvani joogaamaan myös kotona.

Huomaan, että minä aloitan monia asioita innolla, mutta minulla on haasteena, että siitä muodostuisi tapa elämääni. Olin esimerkiksi reilu vuosi sitten hortakurssilla ja sinä kesänä käytin muutaman kerran nokkosta ja vuohenputkea ruuanlaitossa. Olenko tänä kesänä tehnyt niin? En ole. Näitä esimerkkejä olisi aika monta vuosien varrelta.


Minulla on blogiyhteistyönä mahdollisuus osallistua Vapauta oma voimasi - verkkovalmennukseen.  Valmennus on alkamassa maanantaina. Valmennusesittelyssä kysytään: "Kaipaatko keinoja pysähtyä, hiljentyä, rentoutua, päästää irti kaikesta ympärillä olevasta edes hetkeksi, ja keskittyä vain itseesi?" Kaipaan. Juuri tätä kaipaan. Ja tästä toivoisin itselleni rutiinia. Valmennus sisältää joogavideoita, kirjoittamisharjoituksia, meditointia, visualisointiharjoituksia ja mikä ihanaa - myös resepteja ja vinkkejä kasvisruokiin. Ihan huippua! Toivon valmennuksen kautta saavani itselleni hyvän olon rutiineja arkeeni. Sellaisia, joista tulisi tapoja.

Mitkä ovat oman arkesi peruspilareita? Millaisia hyviä rutiineja sinulla on arjessasi? Mitä toivoisit lisää arkeesi?


4 kommenttia:

 1. Olen persoonana vähän ehkä sellainen rutiineja vastustava tai ainakin tunnen itseni onnelliseksi saadessani rikkoa niitä :) Mutta kyllähän se arki kaipaa niitä perusrakenteita sujuakseen. Oman hyvinvoinnin kannalta parhaat rutiinini ovat ulkoilu ja itsetehdyt jälkiruuat. Ensimmäinen tuo virkeyttä ja ylläpitää kuntoa ja jälkimmäinen estää sortumasta kaikenlaisiin herkkuihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että joskus on ihan virkistävää rikkoa rutiineja. Mutta lapsiperhearjessa rutiinit tuovat myös toimivuutta elämään.

   Ulkoilu on mullekin tärkeää. Itsetehdyt jälkiruuat kuulostaa tosi hyvältä rutiinilta. Mitenhän saisin itseni tekemään jälkiruokia, edes viikonloppuisin? Se toisi elämään ja ruokahetkiin vähän lisäluksusta.

   Poista
 2. Nam! Nyt alkoi tehdä mieli lettuja. :) Banaaniletut olivat minun ja lasteni mielivälipaloja ennen, kun jouduin aloittamaan maidottoman, munattoman ja viljattoman imetysdieetin. Nyt sain palautettua kauran ruokavaliooni, ja olen saanut taas herkutella letuilla. Yksinkertaisimmillaan teen ne kauramaidosta ja -jauhoista.

  Arkemme on aika rutiinipainotteista ihan lasten päivärytmin takia. Se on oikeastaan aika toimivaa. Myönnän kyllä, että voisin ujuttaa johonkin väliin myös lisää liikuntaa. Nyt olen yrittänyt ottaa tavaksi käydä lvaunulenkillä kuopuksen kanssa niinä päivinä, kun isommat lapset ovat hoidossa. Saa nähdä, säilyykö tapa, kun syksyn rapakelit alkavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Banaaniletut ovat kyllä yllättävänkin hyviä ja helppoja.

   Lapsiperheissä elämä on monesti aika rutinoitua, varsinkin mitä pienempiä lapset ovat. Minulla helposti lenkkeily hiipuu, kun alkaa sadekelit ja illat pimenevät aikaisin. Petrattavaa olisi kyllä paljon siinä suhteessa.

   Poista

Kommentit ilahduttavat aina!