keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Uunituore lastenkirja koulukiusaamisesta (sis.arvonnan)


Norsu nimeltä Roby on lapsille suunnattu kirja, jonka teemana on koulukiusaaminen. Roby on ärrävikainen norsunpoikanen, jota kiusataan ärrävian lisäksi myös poikkeuksellisesta turkoosista väristään. Robylla on kavereita, parhaina kavereina Senni-Melli Mehiläinen ja Hippo-Joel. Samassa koulussa on kuitenkin myös rääväsuiset tiikeriveljekset, Vili ja Vauhti, jotka kiusaavat ja nimittelevät muita. Aikuiset tietävät kiusaamisesta, mutta tiikeriveljeksiä ei olla saatu lopettamaan ilkeyksiä.

Kirja on tarina koulukiusaamisesta, mutta samalla se on tarina anteeksiannosta, urheudesta ja tosiystävyydestä. Tarina kuvaa sitä, kuinka ainutlaatuiset ominaisuutemme saattavatkin yllättävissä tilanteissa olla erityisen hyödyllisiä. Olemme kaikki erilaisia ja ainutlaatuisia juuri omana itsenämme.
 

Itseäni on kiusattu koulussa ja olenkin kirjoittanut siitä blogiini. Koulukiusaaminen satuttaa syvästi ja muistot kiusaamisesta palasivat mieleeni myös tarinaa lukiessa. Kirja nostaa esille koulukiusaamisen rankkoja seuraamuksia sekä myös aikuisten kohtaamaa neuvottomuutta, kun keinot kiusaamisen lopettamiseen puuttuvat. "Kaksoset nauravat marjojen lätsähdellessä Robyn nahkaan, mutta kellään toisella ei ole tänään lammella hauskaa. Vain kiusaajat osaavat nauraa heikomman kivulle. Senni-Melli katsoo Robya, joka on purskahtamaisillaan itkuun, mutta sitä eivät Vili ja Vauhti huomaa ollenkaan. He eivät ollenkaan ymmärrä, kuinka paljon he satuttavat Robya".Kirja kuvaa hyvin kiusaamista, siihen liittyviä tunteita ja toivottomuutta tilanteen kanssa. Kirja päättyy onnellisesti, sillä sattuma puuttuu peliin. Kaikilla ei tule tätä sattumaa. Juuri luin Hesarista koskettavan mielipidekirjoituksen nimimerkiltä "Ikuisesti rikki". Kirjoitus oli otsikoitu: "Kiusaaja ei ymmärrä tekojensa seurauksia". Nimimerkkiä kiusattiin läpi kouluajan, myöskään opettajat eivät osanneet oikealla tavalla puuttua kiusaamiseen. Kiusaaminen lopulta johti siihen, että kiusattu ei enää uskaltanut mennä yläasteen jälkeen lukioon eikä ammattikouluun ja hän kärsii masennuksesta ja paniikkihäiriöstä. Mielipidekirjoitus päättyy näin: "Kiusaamiseen on aina puututtava, sillä seuraukset voivat jatkua loputtomiin." Olen niin samaa mieltä.

Norsu nimeltä Roby on ollut ensin lastennäytelmä ja kuunnelma ja nyt siitä on tehty kirja. Kirjan tarinan on kirjoittanut Taru Kasandra ja kuvituksen Julia Jusslin. Kirjassa on 72 sivua, joten se ei sovi ihan pienille lapsille vaan isommille tai jatkotarinana luettavaksi. Tämä kirja on aivan upouusi eli kirja on tullut painosta lokakuun alussa. Kirjan kuvituksista on tullut myyntiin myös postikortteja ja sisustusjulisteita.

Itse uskon, että lastenkirjojen kautta aikuiset sekä lapset voivat yhdessä keskustella kiusaamisesta sekä keksiä ratkaisumalleja jo ilmenneisiin kiusaamistilanteisiin. Tämä kirja antaa hyvän pohjan keskustelulle. Itse pidin myös kirjan kuvituksesta.


Sain kirjaa kaksi kappaletta kustantamosta (Mini Kustannus) ja arvon toisen kappaleen blogini lukijoille. Arvontaan voivat osallistua kaikki blogini lukijat ja lukijaksi liittyvät (blogger - liity sivupalkista, bloglovin, blogipolku, facebook).  Arvonta alkaa nyt ja päättyy to 10.11. klo 21. Kaikille on tasapuolisesti yksi arpa. Kerro kommentissa, mitä kautta luet blogiani.

Mini Kustannus järjestää Norsu nimeltä Roby - kirjan tiimoilta 26.11. koulukiusaamista käsittelevän tapahtuman, jossa käydään paneelikeskustelua aiheesta. Lapsille on tulossa erilaisia osallistavia työpajoja. Tapahtuma järjestetään Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä. 

18 kommenttia:

 1. Mukana arvonnassa :) Seuraan bloggerin kautta :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 2. Seuraan blogiasi bloggerin kautta. Vaikuttaa ihanalta ja opettavaiselta kirjalta.
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 3. Olen löytänyt tieni blogiisi Facebookin kautta ja sieltä kautta tulen aina lukemaan uudet jutut.

  VastaaPoista
 4. Mukana arvonnassa. Tärkeä aihe ja sopisi hyvin työpaikalleni luettavaksi. Seuraan bloggerin kautta.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 5. Mukana arvonnassa.seuraan fb kauttaa.

  VastaaPoista
 6. Mukana arvonnassa.
  Seuraan fb kautta.
  seppo.savikko@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Mukana :) Bloggerin kautta seuraan.

  VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina!