torstai 11. joulukuuta 2014

Varaventtiili



Varaventtiili on uusi voimavaralähtöinen menetelmä äitien väsymyksen ennaltaehkäisyyn. Varaventtiili koostuu kolmesta erillisestä harjoitteesta. Harjoitteita voi tehdä itsenäisesti tai kumppanin tai vaikkapa jonkun ammattilaisen kanssa.

Varaventtiili sisältää seuraavat yksittäiset harjoitteet:

* Normipäivä: päivärytmin tarkastelu tukee elämänhallinnan tunnetta ja keventää arkea
* Hyvän olon hetket: Toistuvat, suunnitelmalliset myönteiset hetket kohottavat tutkitusti mielialaa
* Raivoreitti: Voit harjoitella ennakkoon, miten toimit kun pinna palaa

Normipäivä -harjoitteessa kirjataan ylös päivän runko. Normipäivä tukee elämänhallinnan tunnetta. Kun tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, ei ajelehdi minuutista ja tunnista toiseen. Hyvän olon hetket - harjoitteessa on lähtökohtana, että toistuvat myönteiset tunteet nostavat mielialaa. Hyvän olon hetket - harjoitteen avulla suunnitellaan jokaiseen arkipäivään pieniä hyvän olon hetkiä. Arkinen hyvän olon hetki voi olla esimerkiksi venyttely, jalkakylpy, kynsien lakkaus, hieronta, musiikin kuunteleminen. Erityisesti kuormittavassa elämänvaiheessa on hyvä, että jo aamulla herätessä tietää varmasti että jotain mukavaa on odotettavissa.

Raivoreitti - harjoite on minun suosikkini. Raivoreitti - harjoite on suunnitelma, joka tukee vanhempaa selviytymään tilanteesta, kun pinna palaa. Tiedän, mitä teen kun raivostun. Raivoreitti - harjoitteessa on vinkkejä poistumispaikkoihin (esim. vessa, sängyn alunen, rauhoittumistuoli) ja vinkkejä rauhoittumisrituaaleihin (esim. hengittäminen syvään ja rauhallisesti 3 kertaa, laskeminen kymmeneen takaperin, kylmän vesilasillisen juominen tai kuulosuojaimien laittaminen korville).

Koko menetelmäpaketin voi ladata täältä.


Varaventtiili -menetelmä on minusta mielenkiintoinen ja toimiva. Huomaan, että itse käytin paljon samantyylisiä elementtejä esim. Rentoutumispäivässäni vanhemmille. Mietimme päivärytmiä ja sen rutiineja, hyvän olon hetkiä ja mitä tehdä niissä tilanteissa, kun omat tunteet kuohuvat.

Varaventtiilin on kehittänyt kouluttaja ja tietokirjailija Mari Lankinen. Hän kouluttaa työkseen sosiaali- terveys- ja opetusalan ammattilaisia yhteistyössä toisen ja kolmannen sektorin kanssa.

Miltä sinusta Varaventtiilin harjoitteet vaikuttavat?
Millaisia vinkkejä sinulla on arkisiin hyvän olon hetkiin?
Mikä on sinun raivoreittisi ja millaisia keinoja käytät rauhoittumiseen?

6 kommenttia:

  1. Raivon pyrkiessä pintaan on minulla ainakin tapana sulkea silmät ja laskea mielessä kymmeneen... tai sataan :D Hyvän olon hetkenä toimi jossain vaiheessa suklaajemma :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kymmeneen (tai sataan) laskeminen on hyvä konsti, se on käytössä myös minulla. Suklaajemma kuulostaa hyvältä!

      Poista
  2. Kiitos kirjoituksestasi, toivottavasti verkostosi hyötyy myös Varaventtiilistä. Laitoimme lainauksen blogistasi facebook-sivuillemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa toki linkata facebook-svuille tätä tekstiä. Uskon, että Varaventtiilistä hyötyy moni, tiedän monen pikkulapsiperheen vanhemman lukevan blogiani.

      Poista
    2. Olipa helppo ja nopea harjoitus, kiitos :) Voin varmaan mainita menetelmästä myös omassa blogissani?

      Poista
    3. Kiva jos harjoitus tuntui helpolta ja nopealta. Mainitse toki menetelmä omassa blogissasi, niin tietoisuus siitä kasvaa.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!