perjantai 17. marraskuuta 2017

Lasten tunnetaitojen ja keskittymiskyvyn tukeminen


Olen viime kuukaudet tehnyt Mindfulness lapsille - verkkokurssia. Nyt kurssi on vihdoinkin myynnissä. Teen töitä kouluttajana Ceestolle ja viime keväänä Ceeston Veli-Pekka kysyi, tekisinkö verkkokurssin lasten mindfulnessista. Tiesin heti, että tämä on aika iso kakku, mutta päätin ottaa haasteen vastaan. Koen aiheen supertärkeäksi, koska niin paljon puhutaan lasten levottomuuden lisääntymisestä ja tunnetaitojen tukemisen tärkeydestä. Sekä vanhemmat että ammattilaiset kaipaavat keinoja lapsen keskittymiskyvyn, rauhoittumisen ja tunnesäätelyn tukemiseen. Ja noihin haasteisiin tämä verkkokurssi vastaa.

Itse uskon, että jos lapset jo pienenä oppivat keinoja stressinhallintaan, tunteiden tunnistamiseen ja säätelyyn ja rauhoittumiseen, sillä on isoja vaikutuksia koko myöhempään elämään ja laajemmin ajatellen koko yhteiskuntaan. Mindfulness tarjoaa juuri sitä, mitä tämän päivän maailma tarvitsee. Läsnäoloa, myötätuntoa, ajatusmallien tiedostamista ja tunnetaitojen harjoittelua jo pienestä pitäen.

Tunnetaidot mainitaan myös uudessa opetussuunnitelmassa, mutta en käytännössä tiedä, miten tunnetaidot ja niiden opetteleminen näkyy tällä hetkellä koulun arjessa. Tietoisuustaitoja, mindfulnessia on tutkittu pilottikouluissa ja päiväkodeissa ja näissä tutkimuksissa mindfulnessin hyödyt ovat olleet vakuuttavat. Terve oppiva mieli – hankkeessa on tutkittu tietoisuustaitojen vaikutusta esimerkiksi tarkkaavaisuuteen, tunteiden hallintaan ja stressinhallintaan. Tutkimuksessa todettiin, että kolme neljästä nuoresta koki saavansa harjoittelusta hyötyä mm. kavereiden ja perheen kanssa pärjäämiseen, nukkumiseen, keskittymiseen luokassa ja harrastuksissa, stressinhallintaan sekä vaikeiden tunteiden käsittelyyn. Myös lasten arvosanat paranivat. Aika merkittävää, eikö totta?

Monesti kuulen, että aikuinen sanoo lapselle, että "rauhoitu nyt". Se ei auta lasta rauhoittumaan, sillä tuo lause ei anna lapselle keinoja siihen, mitä hänen pitäisi tehdä tai että mikä häntä voisi tukea rauhoittumaan. Lapsi tarvitsee itselleen keinovalikoimaa. Kuten myös aikuinen. Sekä rauhoittumiseen että tunteiden säätelyyn.

Silloin kun itse olen ollut pieni, ei tiedetty mitään tunnetaitojen tai rauhoittumisen tukemisesta. Nyt tiedetään ja on mahtavaa, kun tieto alkaa levitä sekä ammattilaisten että vanhempien joukkoon. Mindfulness lapsille - verkkokurssi on minun yksi tapani levittää sitä tietoa lasta arvostavasta, empaattisesta ja myötäelävästä kasvattajuudesta ja lapsen tunnetaitojen, rauhoittumisen ja keskittymiskyvyn tukemisesta, jota olen vuosien varrella opiskellut eri koulutuksissa (esim. toimintaterapeutti, mindfulness-ohjaaja ja Lasten Tunnetaito-ohjaaja) ja käytännössä testannut omien lasteni kanssa ja lukuisissa tunnetyöpajoissa, tunnetaitoryhmissä ja mindfulness-kursseillani.

Mindfulness lapsille - verkkokurssi on nyt lanseeraustarjouksessa  Ja hei, jos en jo kertonut, niin tää kurssi on hyvä. Verkkokurssin tekeminen on vienyt minut kohti omia pelkoja ja epävarmuutta. Sisäinen ääneni on välillä (ööh, aika usein...) hokenut, ettei susta ole tähän. Olen iloinen, että olen käynyt tuon kaiken läpi, olen kohdannut itseäni ja omaa epävarmuuttani ja päässyt siitä yli  ja nyt kurssi on valmis. Ja on kuulkaas hieman jäätävää katsoa itseään videolta, kun en kuulu siihen tubettajasukupolveen, jolle se on luontevaa. Samoin oma ääni mindfulness-äänitteissä kuulostaa vähän vieraalta. Mutta nyt se on valmis! Kuukausien työ on takana ja nyt voin ostaa itselleni kukkakimpun ja kakun ja onnitella itseäni tästä isosta ponnistuksesta!

8 kommenttia:

  1. Vau! Hyvä sinä! Tuolle kurssille on varmasti tilausta (tunnistan tuon nykylasten levottomuuden ja sen, miten lapsilla ei tunnu enää olevan tylsää, kun perheissä pyörii jatkuvasti jokin ohjelma ja se perusarki tylsine rutiineineen tunnutaan unohtaneen.) Itsekin tässä pohdin, pitäisikö klikata kurssi ostoskoriin, nyt kun on hyvä tarjouskin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Ja kyllä, tälle kurssille ja sen tarjoamalle tiedolle on tilausta. Tylsyys on tärkeää ja lasten on hyvä oppia sietämään myös sitä, että koko ajan ei ole ohjattua tekemistä.

      Minä tietenkin suosittelen ostamaan kurssin, mutta olen tosiaan hyvin jäävi, kun olen tehnyt kurssin. Mutta itse olen sitä mieltä, että kurssi on hyvä ja kattava ja sopii niin vanhemmille kuin kasvatus/sos/terv.alan ammattilaisille.

      Poista
  2. Hei, olen ulkomailla asuva kohta 3-vuotiaan lapsen äiti ja kiinnostuin verkkokurssista. Onko se suoritettavissa myös ulkomailta käsin? Voiko sen suorittaa omaan tahtiin vai sisältyykö siihen aikataulutettuja verkkotapaamisia? Kaikki mahdollinen lisätieto kurssista on tervetullutta! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau! Kiva, kun verkkokurssi kiinnostaa. Verkkokurssit ovat siitä käteviä, että ne voi käydä läpi mistä päin maailmaa tahansa. Eli kyllä, voit osallistua kurssille ulkomailtakin.

      Kurssin voi suorittaa täysin omaan tahtiin, moduuleja on neljä ja ne avautuvat aina viikon välein ostopäivästä. Moduuleissa käsitellään esim. mindfulnessia, miten sitä voi ohjata lapsille, miten tietoisena olemista voi oppia, lasten keskittymiskyvyn tukemista, lapsen stressiä ja stressin lieventämistä, aistiharjoitteita, tunnetaitojen tukemista, mitä aivoissa tapahtuu voimakkaan tunteen äärellä, myötätuntoa ja lempeyttä itseä kohtaan, kiitollisuutta jne. Lisäksi valmennuksessa on runsaasti ihan käytännön vinkkejä: mitä voi tehdä, kun lapsi kiukuttelee / lasta jännittää / hän on huolestunut / lapsi on levoton / riehuu / tai kun lapsella on nukahtamisvaikeuksia.

      Valmennuksessa on kahdeksan mindfulness-äänitettä, jotka käsittelevät esim. hengittämistä, tietoista liikkumista, kiitollisuutta ja tunteiden tunnistamista. Lisäksi valmennuksessa on kymmeniä muita harjoitteita.

      Verkkokurssi on käytettävissä vuoden ajan ostopäivästä ja äänitteet pystyy myös lataamaan omalle koneelle.

      Mitähän vielä? Kysy, jos on kysyttävää, vastaan mielelläni!

      Poista
  3. Todella tärkeä aihe kyllä, hienoa!
    Asiaa todella pitäisi lähestyä juuri siltä kannalta että miten auttaa lasta oppimaan käsittelemään tunteita eikä vain olettaa että se on itsestäänselvää. Verkkokurssi on varmasti helppo lähestymistapa asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tunteiden käsittelytaidot eivät todellakaan ole itsestäänselvyys. Vasta viime vuosina on tiedostettu, että ne ovat opittavissa oleva taito ja niitä voi todellakin treenata. Tämä verkkokurssi on yksi matalan kynnyksen tapa lähestyä asiaa.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!