perjantai 10. helmikuuta 2017

Kasvisruokia viikon varrelta

Esikoisen tekemää kasvisrisottoa




Minulta on jo pitkään pyydetty postausta ruokaviikostamme. Nyt päätin kuvata muutaman päivän ajan tekemiäni ruokia. Kuvista huomaa, etten ole mikään ruokabloggaaja. Meillä syödään kasvisruokaa ja jonkin verran kalaa. Käytän  maito- ja kananmunatuotteita ruuanlaitossa eli emme ole vegejä vaan pesco-lakto-ovo-vegetaristeja. Lihaa meillä ei ole syöty kymmeneen vuoteen.

Alkuvuoden aikana olen huomannut useammankin lehtijutun, jossa perhe kertoo, että päättivät tehdä kasvisruokaa kerran viikossa, mutta sitten kasviskeskiviikko unohtui tai että eivät keksineetkään kasvisruokia ja näin ajatus yhdestä kasvisruokapäivästä viikossa hiipui unholaan. Ehkä tämä postaus antaa ideoita kasvisruokiin.

Kasvishampurilainen. Pihvinä Apetit Mexican kasvispihvi. Lisäksi erilaisia kasviksia.

Ruuanlaitto ei ole lempipuuhaani ja haluan, että ruoka valmistuu nopeasti. Käytän jonkin verran puolivalmisteita ja myös valmispakastetuotteita ruuanlaitossa. Viime aikojen uudet tuotteet, nyhtis ja härkis ovat tuoneet ihanaa helpotusta ruuanlaittoon.

Olen ollut myös iloinen, kun esikoinen saa kotitaloustunneiltaa kotiläksyksi leipomis /ruuanlaittoläksyjä. Esikoinen teki läksynään kasvisrisottoa meille muutama päivä sitten ja se olikin tosi hyvää. Kasvisrisotto tulee jäämään ruokalistallemme. Siinä on porkkanaa, purjoa, paprikaa, sipulia, risottoriisiä ja mausteita (kasvisliemikuutio, basilikaa, timjamia, valkopippuria).


Perunamuusia, nyhtistä ja suolakurkkua. Näyttää aneemiselta annokselta, mutta maistuu hyvältä.

Pyrin suunnittelemaan viikon ruokalistan sunnuntaisin ja käymään myös ostamassa isommat ruokaostokset sunnuntaisin, jotta viikolla ei tarvitsisi käydä hakemassa kuin pientä täydennystä ruokakaupasta. Inhoan sitä, että joka päivä joutuu miettimään erikseen, mitähän meillä tänään syötäisiin. Kun viikon ruokalista on suunniteltu etukäteen, aivokapasiteettia jää muuhunkin kuin ruuan miettimiseen.

Maailman maukkainta linssikeittoa

Yksi lähes joka viikkoinen ruoka meillä on linssikeitto. Söin ensimmäisen kerran tuota superherkullista linssikeittoa noin vuosi sitten, kun olin luennoimassa elämäni ekoilla uniluentokutsuilla. Pyysin ohjetta ja siitä lähtien meillä on syöty linssikeittoa tosi usein. On hyvää! Suunnilleen samanlainen ohje löytyy esim. täältä.

Soijasuikalewokkia (soijasuikaleita, kesäkurpitsaa, paprikaa, currykastiketta) ja riisiä

Meillä syödään usein myös wokkiruokia, jossa on esim. soijasuikaleita tai tofua ja kasviksia. Lisukkeena on riisiä tai nuudeleita. Kalaruokaa meillä syödään pari kertaa kuussa. Ostimme nieriää isomman satsin kotiovellamme käyneeltä kalakauppiaalta ja muutaman kerran olemme saaneet herkutella nieriällä.

Paistettua nieriää, perunamuusia, kalakastike (Blå Bandin pussista) ja kasviksia (amerikan kasvissekoitus)

Tähän ruokaviikkoon ei osunut muutamaa meidän perheen perusruokaa. Teen usein erilaisia kasvissosekeittoja (aineksina esim. porkkanaa, perunaa, bataattia, kukkakaalia, aina vähän eri määriä, milloin mikäkin noista on pääosassa). Härkiksestä olen tehnyt esim. makaronilaatikkoa ja papupihvejä. Yksi perusruokamme on bolognesekastike joko härkiksestä tai soijaruoheesta ja spagetti. Usein teen myös porkkana- tai pinaattilettuja. Myös tortilloja erilaisilla täytteillä syödään meillä aika usein.

Kauppareissulla huomasin, että Härkiksestä oli tullut uusia makuvaihtoehtoja saataville
Ostin testiin myös uudet vege-tuotteet: pizzaa, burgeria ja möttöstä

Syödäänkö teillä paljon kasvisruokia? Kuuluuko teidän ruokaviikkoon samanlaisia vai erilaisia ruokia kuin meillä? Mikä on suosikkikasvisruokanne?

Mukavaa alkavaa viikonloppua. Ihanaa kun aurinko on paistanut monena päivänä, se tuo energiaa lisää.

8 kommenttia:

  1. Meillä syödään paljon kasvisruokaa, minä syön kasvisruokaa ja yhä enenevässä määrin myös koko perhe on alkanut siirtyä kasvisruokaan. Risotot ja wokit ovat meidänkin herkkua. Meille maistuu lapsia myöten kasvislasagne, pinaattikeitto, munakoisopitsat ja kasvispihvit. Minun ihan ehdoton arki-pikaherkku on nyt raaka tomaatti-porkkanakeitto. Nam.

    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvislasagne onkin hyvää, sitä en ole tehnyt pitkään aikaan. Pinaattikeitosta meillä ei oikein tykkää kukaan. Munakoisopitsa kuulostaa hyvältä, täytyy googlailla ohjetta. Samoin kuin raaka tomaatti-porkkanakeitto.

      Mukavaa viikonloppua sinullekin Elina!

      Poista
  2. Meillä on melkein joka viikko kasvissosekeittoa. Siihen tulee eri kasvisten lisäksi linssiä. Muuten pyrin tekemään yhtä tai kahta muutakin kasvisruokaa viikossa. Härkistä ollaan kerran testattu. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvissosekeitot ovat minusta hurjan hyviä. Linssejä voisi tosiaan yhdistää kasvissosekeittoon, se toisi siihen lisää proteiinia ja tuhdikkuutta.

      Mukavaa viikonloppua teillekin!

      Poista
  3. Meillä syödään aika vähän kasvisruokia, ehkä yksi per viikko. Noh, toki jos arki on tosi kiireistä, niin silloin saattaa mennä kaupan pinaattilettuja kasvisruuan lisäksi. Meidän lapset ovat edelleen huonoja syömään kasvisruokia. Yritän jatkuvasti lisätä kasvisten määrää lautasella, mutta aika lailla tuloksetta. Minä syön töissä pääosin kasvisruokaa, joten omalta osaltani kasvisten määrä varmaan on riittävä.

    Meidän tyypillisimmät kasvisruuat ovat sienikastike+peruna/pasta, sienikeitto, punajuuri-vuohenjuustovuoka, kesäkurpitsa-feta-pasta, pinaattiletut, pinaattikeitto ja kasvissosekeitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieniruuat olisivat niin hyviä, mutta minä olen meidän perheessä ainut, joka pitää sienistä. Mies on saanut lapsena sienikammon ja on siirtänyt sen nyt tehokkaasti myös poikiimme.

      Punajuuri-vuohenjuustovuoka onkin hyvää, sitä voisi tehdä pitkästä aikaa. Tosin kuopus ei välitä punajuuresta juurikaan.

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Hei tääpä oli mielenkiintoinen postaus :)

    Meillä syödään paljon kasvisruokia enkä itse osaa enää oikein tehdä edes eroa kasvis- ja muiden ruokien välillä. Mun mielestä koko kasvisruokakäsite joutaisi romukoppaan. Kun kasvisruoasta ei tee erikseen numeroa, niin kukaan ei edes tajua, että ruoasta puuttuu liha :D Vähän kärjistettyä, mutta tuon oon huomannut monesti.

    Mä teen mm. kasvissosekeittoja, risottoja, kasviskuskusta ja kookosmaito-kidneypapukeitto on mun suosikki. Ratatouille on ihanaa, mut harvoin jaksan tehdä sitä ranskalaiseen tyyliin - pikaversiot ei maistu samalta. Kasvispiirakat on hyviä ja kivaa vaihtelua, kun tekee pellillisen niin saa pakastimeenkin muutaman palan. Kasvismunakas on näppärä ruoka! Suolainen kasvispannari, etenkin pitsamausteilla höystettynä toimii pikapitsana ja on täyttävä :).

    Monet pastat on niin proteiinipitoisia, että teen usein kasvispastaa. Italiassakin syödään ruokana juustopastaa, joten miksei meilläkin, etenkin jos pastana on vaikka kikhernepasta!

    Mifu on löytänyt tiensä meidän ruokapöytään, arjen uusi pikaruokani on sellainen, että keitän pastaa, sekoitan mifua joukkoon ja jotain soosia/kermaa/tomaattimurskaa joukkoon ja jos jaksaa pilkkoa, niin kasviksia mukaan.

    Meillä syödään usein myös uunijuureksia, lanttu-palsternakka-sipuli-peruna-porkkana tms. kuutioituna uunivuokaan, vähän öljyä päälle ja jos haluaa, niin vaikka hunajaa ja pippuria sekä suolaa. Juureksia meillä käytetään aika paljon.

    Kivaa uutta viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, sainkin siitä monta uutta ruokaideaa. Minäkin olen muutaman kerran kokeillut mifua, samalla pikareseptillä kuin sinäkin.

      Uunijuurekset ovat tosi hyviä, minä pidän myös kasvislaatikosta (kesäkurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia ja kermaa, joskus laitan joukkoon myös aurajuustoa).

      Kivaa uutta viikkoa sinullekin!

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!