Aloitin viime lokakuussa opinnot Lasten Tunnetaito-ohjaajaksi. Näin viime keväänä mainoksen Lasten Tunnetaito-ohjaajakoulutuksesta ja innostuin heti. Ensimmäisen koulutusryhmän aikataulut eivät sopineet omiini, mutta onneksi perään alkoi heti toinen ryhmä (suuren kysynnän vuoksi) ja aloitin toisessa koulutusryhmässä. Nyt näitä koulutuksia on alkanut Tuusulan ja Järvenpään lisäksi myös Ylivieskassa. Tulevat koulutukset löytyvät tästä linkistä.
Lasten Tunnetaito - ohjaajakoulutusta on minun ryhmälläni takana nyt neljä jaksoa. Näiden neljän jakson aikana olemme saaneet valtavasti tietoa tunteista, tunnekehityksestä, tunteiden tunnistamisesta, niiden purkamisesta ja tunteiden kanssa työskentelystä. Kolme ensimmäistä jaksoa olivat vahvasti tutustumista omaan itseen ja omaa tunnetyöskentelyä. Olemme maalanneet ja työstäneet savea esimerkiksi teemoilla oma sisäinen lapsi ja oman lapsuuden tarina. Olen kokenut taideterapeuttisen työskentelyn todella voimauttavana. Nyt viime viikonloppuna olleella neljännellä jaksolla menimme jo kohti lasten tunnetaito - ohjaajuutta. Pääsimme kokemaan ihanan tunnetaitotuokion ja myös tutustumaan Eheyttävää Satutaiteeseen. Olen näiden tuokioiden kautta saanut ideoita ja ajatuksia myös nykyisiin ryhmiini. Ryhmälläni on jäljellä vielä kolme koulutusjaksoa. Seuraavalla jaksolla paneudumme lisää lasten tunnetaito-ohjaukseen harjoitellen tunnetaitoharjoitusten ohjaamista. Toisena teemana on satuhieronta (tämän päivän olen itse poissa, koska olen jo satuhierontaohjaaja). Toukokuun lopulla teemana on tunne- ja tarvelähtöinen vuorovaikutus (kuunteleminen ja minä-viestintä, havainto-tunne-tarve-pyyntö) ja syyskuun alussa esittelemme lopputyöt.
Lähijaksojen välillä on ollut etätehtäviä. Etätehtäviä varten olemme lukeneet kirjoja ja tehneet niistä pohdinnallisia tehtäviä. Viime etäjaksolla teemana oli itsensä voimaannuttaminen EFT - naputtelun eli tunteiden vapautustekniikan avulla. Osallistuimme EFT:n verkkokurssille. Etätehtävät ovat olleet aika laajoja ja vaatineet paneutumista. Hyvä niin, sillä se on samalla syventänyt omaa osaamista ja omia tunnetaitoja. Koulutukseen kuuluu myös n. 8 kertaa kestävä ja itse suunniteltu ja ohjattu tunnetaitoryhmä ja sen perusteella tehtävä lopputyö.
Koulutusryhmässäni on 14 naista ja suurin osa on päiväkotien ammattilaisia. Lisäksi meitä on muutama, joka työskentelee muualla kuin päiväkodissa. Joukossa on esimerkiksi toimintaterapeutti, joogaohjaaja ja työntekijöitä kehitysvammatyön ja myös lastenpsykiatrian puolelta.
Kurssin pääkouluttajana toimii Anne-Mari Jääskinen, joka on LogoArt taideterapiaohjaaja ja rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja. Vierailevina kouluttajina ovat tähän mennessä olleet Erja Reinikainen (Leimatut lapset - kirjan kirjoittaja), Anu Raines (Eheyttävä Satutaide) ja seuraavalla jaksollamme on Sanna Tuovinen ohjaamassa satuhierontaa. Verkkokurssina olemme suorittaneet EFT - tapping menetelmän kurssin Karita Palomäen ohjaamana. Koulutus perustuu tunne- ja taideterapiaan, voimavarakeskeiseen logoterapiaan, LogoArtiin ja erilaisiin draamallisiin ja luoviin taideterapiamenetelmiin. Koulutuksen laskennallinen opintopistemäärä on 20 opintopistettä ja minun ryhmälläni koulutus kestää himpun vajaan vuoden.
Koulutus on huikea tunnematka omaan itseen ja samalla se antaa paljon välineitä ja ajatuksia lasten tunnetaitoryhmien ohjaamiseen. Minä aion jatkossa laajentaa yritykseni palvelutarjontaa lasten tunnetaitoryhmiin ja myös vanhemmille suunnattuihin luentoihin esim. lapsen kiukkuun liittyen. Tämä Lasten Tunnetaito-ohjaajakoulutus yhdessä muiden koulutusteni kanssa (esim. mindfulness-ohjaaja) antaa minulle hyvät eväät sekä lasten että perheiden tukemiseen tunnekasvatuksen saralla. Ja olen jo nyt saanut sekä ihmisenä että ammattilaisena paljon tästä koulutuksesta. Lämpimät suosittelut, jos olet kiinnostunut tunteista ja niiden kanssa työskentelystä!
Kiitti postauksesta! Tämä taitaa olla niin minuakin varten :).
VastaaPoistaSuosittelen! Uskon, että koulutus olisi juuri sinua ja sinun ammatillista ja omaa kehittymistä varten.
PoistaHei, minua kiinnostaisi kuulla kuinka laajoja ja aikaavieviä etätehtävät ovat olleet? :) Mietin löytyisikö niihin työn ja lapsiperhearjen keskellä aikaa...
VastaaPoistaAnteeksi, huomasin kommenttisi vasta nyt ja siksi vastaus tulee pitkällä viiveellä. Etätehtävät olivat kyllä aika laajoja. Etätehtävien laajuus riippui jaksosta, mutta jokaisen jakson väliin sijoittui tehtäviä ja ne olivat kirjojen lukemista, reflektointia, kirjoittamista ja joskus myös maalaamista kotona.
PoistaKyllä niistä tehtävistä selviää, mutta ihan pikatehtäviä ne eivät ole.
Ja minulla on siis myös perhe ja tuossa vaiheessa olin suht aloitteleva yrittäjä ja sain pyöritettyä kaiken niin, että valmistuin aikataulussa.
Poista