sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Tunnekasvatuksen tueksi


Tunnetaidot ovat olleet paljon pinnalla viimeisen parin vuoden ajan. Tunnetaidot mainitaan myös uudessa opetussuunnitelmassa. Tunnetaidot ovat elämän tärkeimpiä taitoja. Mitä paremmat tunnetaidot ihmisellä on, sitä paremmassa suhteessa hän on sekä itsensä että muiden kanssa. Hän pystyy säätelemään omia tunteitaan niin, ettei hän esimerkiksi paisko ovia tai huuda toisille. Hyvät tunnetaidot omaava ihminen pystyy suhtautumaan empaattisesti sekä itseensä että toisiin.

Tunnetaitoihin kuuluu tunteen tunnistaminen, sääteleminen, käsitteleminen ja purkaminen. Kaikki lähtee siitä, että osaa tunnistaa tunteita itsessä ja toisissa. Rikkaan tunnekielen käyttäminen arjessa auttaa lasta oppimaan tunnesanoja. Lapsen kanssa on tärkeä keskustella arjessa tunnetasolla - ei vain toiminnan tasolla.


Mirja Könkään tuoreessa väitöskirjassa  "Eihän lapsil ees oo hermoja" (etnografinen tutkimus lasten tunneälystä päiväkotiarjessa) todettiin, että aikuiset keskustelevat lasten kanssa liian usein sääntöjen ja tilanteen näkökulmasta: Kuka teki väärin? Kuka teki oikein? Mikä tuon leikin nimi on? Onko se sopiva leikki? Sen sijaan aikuiset eivät välttämättä kysy tunteisiin liittyviä kysymyksiä: Miltä sinusta tuntui? Miten sinä koet? Mistä tuo tilanne voisi johtua? Ja nimenomaan nämä tunteisiin liittyvät kysymykset olisivat tärkeitä tunneälyn kehittymisen suhteen.


Meidän aikuisten vastuulla on lisätä tunnepuhetta ja huomata käytöksen takana olevia tunteita ja tarpeita ja sanoittaa niitä lapsille. Vaikeus ymmärtää kanssaeläjien tunteiden taustalla vaikuttavia syitä voi johtaa ongelmiin, esimerkiksi kiusaajan tai syrjäytyjän asemaan. Tunteiden ymmärtäminen on keskeistä, ja lapselle pitää antaa tukea. Lapsen olisi tärkeä pystyä ymmärtämään, että miksi joku toinen tuntee niin kuin hän tuntee.

Lasten kanssa voi keskustelujen apuna käyttää myös tilannekuvia. Picemoi​ - tilanne- ja tunnekuvat voivat toimia hyvänä keskustelunaloituksena. Mitä luulet, mitä kuvan tilanteessa on tapahtunut? Miltähän tuosta lapsesta nyt tuntuu? Oletko sinä ollut vastaavassa tilanteessa? Miltä sinusta silloin tuntui? Mikä auttaisi kuvan tyttöä / poikaa, jotta hänelle tulisi parempi mieli? Jne.


Sain Picemoi Emotion - tuotepaketin blogiyhteistyön kautta. Tuotepaketti sisältää 20 tunnekuvaa ja 20 tilannekuvaa. Kuvamateriaali, ohjeet ja vinkit sekä kuviin liittyvät tarinat on tarkoitettu 0-12-vuotiaiden lasten tunne- ja vuorovaikutuskasvatuksen välineiksi ja tueksi. Tunnekuvia on A4 ja A6 kokoa, nämä minun saamani ovat A4-kokoiset. Tuotepaketissa on vinkkejä kuvien käyttämiseen ja jokaiseen kuvaan liittyen on myös tarina, joka kertoo mitä kuvassa on voinut tapahtua lapsen näkökulmasta.

Itse tykkään näistä korteista tosi paljon. Minulla on ryhmissäni käytössä monenlaisia tunne- ja tilannekuvia, näissä korteissa plussaa on kuvat oikeista lapsista. Kuvat ovat selkeitä ja niistä on helppo tunnistaa tunnetiloja. Huomaan, että kuvien tekemiseen on paneuduttu huolella. Voin lämpimästi suositella näitä! Itselläni kortit ovat käytössä tunnetaitoryhmissäni, tunnetyöpajoissani ja mindfulness-kursseillani.

Picemoi - tunnekorttikuvia on myös blogiteksteissäni:

Aikasyöpöt tunnistamalla kohti ajanhallintaa

Ujo jännittäjä vai rohkea esiintyjä?

Seuraa blogiani myös facebookissa!

2 kommenttia:

  1. Sattuipa tosi sopivasti tämä kirjoitus! Olin itse viikonloppuna äitien virkistysleirillä, jossa yleisenä teemana oli "eväitä arjen elämään". Yhtenä pienempänä kokonaisuutena käsiteltiin muunmuasa tunnetaitoja sekä lasten ja aikuisten kohdalla. Tunnetaidot ovat tärkeitä ja niiden avaaminen ja ymmärtäminen laajemmin taas tosi mielenkiintoista. Toisaalta tuo leirinkin teema yleensä oli jotenkin niin omalle kohdalle sopiva, tunteet, niiden syyt, seuraukset, itsesäätely ja sen sellainen on ihan omalla kohdalla ollut mielessä jo pidempään.

    Jo eskarissa tunnetaitoihin on jonkin verran menty, mikä on minusta hyvä asia. Kai ne sieltä esiopetussuunnitelmastakin sitten saattaa löytyä, täytyy nyt nolona tunnustaa etten ole edes lukenut koko suunnitelmaa (vaikka varmasti oikeasti pitäisi). Mutta tunnetaitoihin ja tunteisiin liittyen kiinnostuin myös kahdesta kirjasta, jotka varmaan sinulle ovatkin jo tuttuja. Minun on tarkoitus lainata ensin nuo kirjat ja jos tuntuu että niistä saa oikeasti enemmän irti, niin hankin ne sitten omaksi. Selaillessani ainakin alkoi kiinnostaa enemmän ja tuntui, että näistä voisi oikeasti saada enemmän ihan tähän arkeen ja elämään. Kirjat olivat nimeltään "Mitä sä rageet - tunteita sikanolosta sairaan siistiin?" (Jääskinen & Pelliccioni) sekä "Tunne-hetket - ilman tunteitasi et olisi sinä" (Pereira & Valcárcel).

    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, äitien virkistysleiri kuulostaa ihan mahtavalta! Tunnetaidot ovat tärkeä asia ja itsesäätely on yksi tärkeimmistä taidoista elämässä.

      Monissa päiväkodeissa tunnetaitoja käsitellään, kouluissa ilmeisesti vielä vähemmän. "Mitä sä rageet" on mulle tuttu kirja ja siitä olen kirjoittanut tänne blogiinkin. Tuo Tunnehetket - kirja (tai kaksikin: kirja ja tehtäväkirja) tuli juuri viime viikolla minulle postissa eli tulen ihan lähiaikoina kirjoittamaan myös siitä.

      Täytyykin käydä tsekkaamassa oletko kirjoittanut blogiisi tuosta virkistysleiristä. Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!