sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Mitä löytyy kauppakassista, kun perhe ei syö lihaa?


Mitä löytyy kauppakassista silloin, kun perhe ei syö lihaa? Tätä minulta on monesti kyselty. Tulinpa kuvanneeksi ruokaostokset, jotka tein eilen.

Meillä syödään kasvisruokaa ja ruokavaliossa on myös maito, kananmuna ja kala. Olemme siis lakto-ovo-pesco-vegetaristeja. Pyrimme ostamaan mahdollisimman paljon luomuruokaa ja täysjyvävalmisteita. Emme ole syöneet lihaa lähes kymmeneen vuoteen. Lopetimme lihansyönnin ekologisista ja eettisistä syistä. Lapset syövät koulussa myös liharuokia, mutta erityisesti esikoinen on alkanut ilmaista, ettei hän tykkää lihasta yhtään. Kuopukselle sen sijaan maittaa hyvin esimerkiksi makkara, jauheliha ja leikkeleet, joita hän saa koulussa tai äitini luona.

Tykkään tehdä wokkiruokia usein ja niissä käytän monesti tofua. Tofuwokkiin lisään sitten erilaisia kasviksia, esim. porkkanoita, parsakaalia ja paprikaa. Soijarouheella korvaan jauhelihan ja soijarouhetta käytän esimerkiksi spagettikastikkeessa, tacojen ja tortillojen täytteessä ja makaroonilaatikossa. Linssejä meillä käytetään esimerkiksi linssikeitossa, tortillojen ja tacojen täytteenä ja lisukkeena. Keitetyistä linsseistä meillä tykkää koko perhe.

Väli/aamu/iltapaloja varten ostin luomumysliä ja Yosa kaurajogurtteja. Ostin myös ensimmäistä kertaa kokeiluun kasvispiirakoita. Tämä on se paljon puhuttu "vihis", ensimmäistä kertaa löysin niitä käsiini. Hyvältähän tuo maistui. Piti pari kertaa tarkistaa, että onko tässä nyt ihan oikeasti kasvistäyte vai lihapiirakkaako olen tässä syömässä. Mikään terveysruoka se ei tosin ole, vihiksessä on aika reilusti rasvaa. Lisäksi mukaan tarttui jäävuorisalaattia salaatteja ja leivän päälle laittamista varten, kasvisfondia ja taikaruis - leipää, jota tykkään käyttää paahtoleipänä.



Lidl on meidän lähikauppamme ja sieltä ostan aina tiettyjä tuotteita. Paistopisteeltä ostan usein luomukauraleipiä, ne ovat hurjan hyviä. Niitä lähti tälläkin kertaa mukaan. Lidlin hummus on myös hyvää, sitä laitamme leivän päälle. Lisäksi mukaan tarttui couscousia, parsakaali, muutama avokado, kurkku, paprika ja pähkinöitä. Couscousia käytän lisukkeena ja sekaan saatan laittaa kasviksia. Hittiruoka avokadopastaa en ole tehnyt koskaan, mutta meillä tykätään syödä avokadoa leivän päällä. Pähkinöitä meillä on aina ruokapöydässä naposteltavana, lisäksi teen aika ajoin myös pähkinäpastaa cashew-pähkinöistä.

Jostain luin, ettei kukaan käytä nykyään enää perunoita ruuanlaitossa, mutta meillä kyllä käytetään. Meidän perunat tulevat jättisäkeissä eräältä maatilalta, joten niitä ei osteta ruokakaupasta. Poikien mielestä minun tekemäni perunamuussi on paljon parempaa kuin koulussa oleva. Mutta kaikkiaan en ole mikään keittiönhengetär, ruuanlaitto ei ole mitään lempipuuhiani ja siitä olen kirjoittanut aiemminkin blogiini

Kuinka samanlaisia tai erilaisia ostoksia on teidän ruokakassissanne?

9 kommenttia:

  1. Kuulostaa, näyttää ja varmasti onkin erittäin terveelliseltä.
    Saisin ottaa oppia. Esimerkiksi couscoussi ja linssit ovat minulle melko vieraita. Meillä ostetaan (tai ainakin pyritään) luomua ja oman kylän/lähituotteita. Lihan, marjojen ja kanamunien suhteen olemme omavaraisia. Kesäisin perunoiden, salaattien jne suhteen myös... Possua meillä ei syödä ollenkaan (paitsi lenkkimakkarassa).
    Yosaa olemme syöneet vuosia; sitä voitaisiin myydä litran pöniköissä, tosin onhan se arvokkaampaa kuin perusjogurtti. Ja kyllä, kotitekoinen pottumuussi on parhautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, onko teillä kanoja? Meilläkin kesällä salaatti tulee omasta kasvimaasta ja muutama hassu porkkana ja peruna. Marjoja ja omenoita saamme myös kotipihaltamme.

      Yosa on hyvää. Ja itse tehty perunamuussi on kyllä hyvää, yleensä. Koska en ole mikään keittiöihminen, olen siitäkin joskus saanut kamalan makuista.

      Linssejä meillä syödään monesti ihan vain keitettynä esim. tortillojen tai tacojen täytteenä. Tai muuten vaan lisukkeena lautasella. Ja minulla on herkullisen linssikeiton ohje, sitä voisikin tehdä joku päivä tulevalla viikolla.

      Poista
    2. Äidilläni on kanoja, munivat paljon. Vien niitä kavereille, sukulaisille ja naapureille etteivät mene hukkaan.

      Poista
  2. Mahtava kuulla uusia juttuja sinusta ja perheestä :) Nostan hattua! Meillä syödään kaikkea, jopa eineksiä. Olen jo pitkään pohtinut tuota luomuruoka-asiaa. Itse olen vain nirso en syö mm.jauhelihaa enkä makkaraa. Voisinkin kokeilla tuota soijarouhetta esim. Makaronilaatikkoon. En ole koskaan soijaa käyttänyt missään. Olisi mukavaa saada vinkkejä / reseptejä herkullisista kavisruuista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meilläkin käytetään valmistuotteita, niitä ei vaan lauantaiseen ostosreissuun osunut. Käytän aika paljonkin esim. Hälsans Kökin soijapyöryköitä / burgereita / soijakebabeja.

      Minä en ole kovin kummoinen kokki, välillä suorastaan surkea, joten tuntuisi vähän hassulta alkaa jaella reseptejä. Voisin joskus kokeilla kirjoittaa esim. soijarouheen käytöstä, tässä kun on vuosien varrella oppinut saamaan siitä ihan hyyvää. Ekat kokeilut olivat aika pahoja...tai sitten olen vain tottunut siihen makuun.

      Poista
  3. Samoja juttuja löytyy aika paljon, tosin tunnustan syöväni aika paljon epäterveellisemmin kuitenkin. Jos olisi kumppani/lapsia, varmasti tekisin terveellisempää ruokaa. Soijaa esim. pitäisi käyttää, mutta jotenkin en pidä siitä. Olen lakto-ovo-vege jo 21 vuotta. Nyt viime syksynä labrassa narahdin liian alhaisesta D ja B12-vitamiinitasosta. Yritän tsempata tämän ruokajutun kanssa kyllä. Ei vaan aina jaksaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei meilläkään kaikki ruoka mitään huipputerveellistä ole. Tuossa oli vain yhden lauantain ruokaostokset.

      Luulen, että minun olisi myös hyvä kiinnittää huomiota B12-vitamiinitasoon.

      Poista
  4. No niin, kuten arvata saattaa, tykkäsin tästä postauksesta kovasti! :)
    Vihis ei ollut mulle ollenkaan tuttu! Pitääpä tsekata tarkemmin. Kaikki lihattoman ruokavalion vinkit ovat kovin tervetulleita, eli kiitos tästä. Meidän herkkua ovat muuten ainakin blogissakin joskus mainitut pinaattiletut, tofusmoothiet ja tonnikalapasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tsekata tuo vihis. Se oli ihan maukasta, aika rasvaista tosin. Lapsetkin pitivät.

      Pinaattilettuja meilläkin syödään usein, kuten myös porkkanalettuja. Tonnikalapastaa teen aika ajoin.

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina!