keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Minna Martin: Hengitys virtaa


Sain Kirjapajalta arvostelukappaleeksi Minna Martinin kirjan "Hengitys virtaa - kohti kehon ja mielen tasapainoa".Kirja kertoo nimensä mukaisesti hengittämisestä. Virtaavasta hengittämisestä. Miten tärkeää on se, että hengitys sujuu virtaavasti ja on tasapainoista. Tasapainoinen hengitys on hyvinvoinnin lähde. Omaan hengitykseen tutustumalla ja sitä rauhoittamalla voi löytää yhteyden sisäiseen todellisuuteensa ja tunteisiinsa. Vapaasti virtaava hengitys auttaa selviämään stressistä ja arjen haasteista levollisemmin.

Minulle on mindfulnessin myötä tuttua hengittäminen ja sen tärkeys itsensä rauhoittamisessa ja tähän hetkeen palauttamisessa. Vaikka omaan jonkinlaista tietämystä hengityksen merkityksestä, kirja avasi myös valtavasti ihan uutta tietoa. Kuinka merkittävästä asiasta onkaan kyse. Epätasapainoiseen hengittämiseen voi liittyä valtavasti oireita, esimerkiksi hengenahdistusta, hapenpuutteen tunnetta, huimausta, pistelyä, tunnottomuutta, sydämen tiheälyöntisyyttä tai tykytystä, suun kuivumista, palan tunnetta kurkussa, jännittyneisyyttä, uupumusta, unihäiriöitä.

Kirjassa oli paljon vinkkejä siihen, miten hengitystä voi käyttää työvälineenä omassa arjessa. Nukkumaan mennessä kannattaa hengittää vatsan pohjalle ja nostaa kädet vatsalle rauhoittelemaan. Kun istuu pitkään näyttöpäätteen äärellä, on hyvä oikaista selkäranka ja tuntea hengityksen virtaavan selkäydinkanavaa pitkin ylhäältä alaspäin. Kun tuntee ahdistusta rintakehällä tai kuristavan tunteen kurkussa, ei kannata pelästyä vaan hengitellä ahdistuksen tuntemukseen ja ihmetellä sitä. Kysyä itseltään "mitä minussa tapahtuu" ja "mitähän nyt on tapahtunut". Tunne, joka aktivoi ahdistuksen, selkiytyy vähitellen helpottaen paineen tuntua. Kirjassa kehotetaan hengittämään nenän kautta. Se estää ylihengittämistä ja vahvistaa kokemusta tietoisena olemisesta. 

Kirjassa oli paljon erilaisia hengitysharjoituksia.  Harjoitusten teemoina ovat esimerkiksi itsemyötätunnon hengittely, hellittämisen harjoitukset, rauhoittuminen läheisen kosketuksen avulla, oman kehon aistiminen ja kivun kanssa hengittely.

Sen lisäksi että kirja avaa paljon tietoä hengityksestä ja sen merkitysestä, se antaa paljon ajatuksia myös itsetutkiskeluun. Kirjassa on hyvät luvut esimerkiksi itsemyötätuntoon, oman voiman käyttöön ja vakaaseen tunnesäätelyyn liittyen. Olen kirjan luettuani tutkaillut omaa hengitystäni selkeästi entistä tarkemmin ja jos hengitys ei tunnu kulkevan, mietin mihin tämä voisi liittyä. Hurjan mielenkiintoinen kirja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina!